ATK Crest utmanar Marker Alpinist

Det är inte bara i den köttigare kategorin av tech-bindingar som konkurrens är hård. Till nästa vinter lanserar ATK sin Crest, en bindning som tar sikte på samma målgrupp som Markers Alpinist. 

Italienska ATK har länge varit ett specialistmärke för hängivna topptursnördar. Förra året fick de en svensk distributör i Bergsbo PF AB, och nu lanserar de en bindning till ”instegspris”, enligt dem själva. Nya ATK Crest väger in på nätta 280 gram inklusive skistopper och har ett rekommenderat pris i butik på 3 999 kr när den släpps hösten 2018.

Nya lätta bindningen Crest har en rad funktioner vi är vana att se hos betydligt tyngre släktingar, nämligen att den går att ställa 20 millimeter på längden i hälen, den har förspänning och ställbar utlösning i både höjd- och sidled. Elasticiteten är 8 millimeter, och utlösningsskalan går mellan DIN 5 och 10. Bindningen har även en helt ny typ av skistopper, som låses och låses upp oberoende från vilket läge häldelen är i. Det betyder i praktiken att man kan använda en hand för att växla mellan åk- och gåläge.

Tre olika hälhöjder finns i gåläget, där det första är helt platt. Det andra gåläget växlar man tills pinsen pekar framåt, precis som på en skimo-racebindning (tänk tighta kläder och tunna snabba alpinister). Till tredje läget ska häldelen vridas 180° igen.

Bindningen tillverkas helt och hållet i ATK:s fabrik strax utanför Modena i Italien, och är till 95 procent gjorda av metall. Delarna är frästa i CNC-maskiner, och det borde betyda en väldigt robust konstruktion, något som ATK och dess ekonomiskt allierade gärna och ofta påpekar.

ATK Crest konkurrerar direkt med nya snackisen Marker Alpinist, som även den släpps i höst och har liknande egenskaper. En av skillnaderna är att Crest går att ställa 20 mm mot Alpinistens 15. Något som inte är en slump enligt Petter From på Bergsbo som säljer ATK:
– 20 mm krävs för att svälja två fulla storlekar på pjäxor, säger Petter From.
Det beror ju självklart på vilka olika typer av pjäxor man tittar på, då det kan skilja betydligt mer än så också. Marker menar att 15 mm räcker för två storlekar i de allra flesta fallen.

Andra skillnader värda att nämna är dels de 1 000 kr som skiljer i rekommenderat pris där Crest är den dyrare bindningen, dock ska sägas att Marker Alpinist inte är inklusive skistopper. Alpinist kommer också i två versioner: DIN 9 (299 Euro) och  DIN 12 (329 Euro), där den senare alltså är lite köttigare än Crest som går till DIN 10.

En annan skillnad mellan dessa bindningar är att Crest har ställbart utlösningsvärde i höjdled, vilket på Alpinist är fast. Men vad betyder det egentligen? Bindningar i detta segment har traditionellt konstruerats på samma vis sen Barthels första Low Tech-bindning, där en fast U-spring sitter i roterande torn. Kraften som krävs för att tornet ska rotera går att ställa in, och det är utlösningsvärdet i sidled. Hur den löser ut uppåt har bestämts styvheten på U-springen, vilka ibland har gått att byta ut. Marker Alpinist kommer komma i två versioner, med olika värden på hur styv den krökta metallbiten är. På Crest går det alltså istället att ställa in.

För en lättviktsbindning är detta ganska nytt, men inte skinande nytt. Det finns exempelvis  sedan en tid tillbaka i till exempel Dynafit Speed Radical. Det gör definitivt att utlösningen blir mer träffsäker, om än i en bindningskategori där det inte spelar riktigt lika stor roll som hos tyngre bindningar.

Även förspänning och stor möjlighet till justering på längden är nytt för en bindning i den här viktklassen. ATK menar att Crest har totalt 8 mm elasticitet i häldelen. Det betyder att det finns 8 mm som kan kompensera för skidans flex. 4 av dessa millimetrar återfinns i form av en fjäder längst bak i häldelens platta. Det är precis som vanlig förspänning på vilken alpin bindning som helst. Resterande 4 millimetrar utgörs av mellanrummet mellan pjäxan och häldelen, vilket man kanske inte riktigt kan kalla förspänning. Så har techbindningar fungerat sen de uppfanns, och det tillåter alltså hälpinsen att åka in i insertsen på pjäxan upp till 4 mm, för att kompensera skidans flex.

ATK Crest

Vikt: 280g ink. skistopper

Metall: 95% av bindningen är tillverkad i metall.

Elasticitet: Häldelen har 4 + 4 mm elasticitet.

Justeringsmån: Det är 20 mm justeringsmån i häldelen.

DIN: Ställbar skala 5-10 både i sidled och vertikalt via byglarna i häldelen.

Pris: Rek pris ut 3999kr.

Marker Alpinist, två versioner DIN 4-9 och 6-12Vikt: 335 gram inkl skistopper (båda varianterna)

Material: kolfiber och aluminium

Elasticitet: Häldelen har 4 mm elasticitet.

Justeringsmån: Det är 15 mm justeringsmån i häldelen.

DIN: Upp till 9 eller 12, beroende på version. Ställbar skala i sidled

Pris: Rek pris DIN 9 (299 Euro) och  DIN 12 (329 Euro). Skistopper cirka 700 kr.

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Corin
  0
  Corin | 2018-03-16 17:16          

  @Skantz Lou kan det där! Hur mycket man än nördar in på detaljer, har hann alltid gått djupare.

 2. Skantz
  0
  Skantz | 2018-03-15 08:19          

  Här kan ni läsa om skillnaden mellan “U-Pin” U-Spring Binding
  https://www.wildsnow.com/23661/marker-a … g-binding/