Atomic Redster Q 9.8 [2024]: Den breda pistskidan

Atomic Redster Q 9.8 har racing i blodet men är ingen skida för hastighetsdräkter. När pistförhållandena blir lite tråkiga, ja det är då Redster Q trivs som bäst.

Atomic Redster Q 9.8 är en 100-procentig pistskida som delar DNA med Atomics världscupsvinnande Redster-program. Med Revoshock, Power Woodcore och ett Titanal-drivet laminat har skidan racing i blodet och utforskning i själen. Samtidigt är det inte en skida för racegates eller hastighetsdräkter, utan den är lite mjukare så att vi vanliga åkare kan hantera den.

När du åker från öppning till stängning, kommer du att möta föränderliga snöförhållanden. Och när pistförhållandena blir lite tråkiga, ja det är då Redster Q trivs som bäst. Oscar Swahn från Atomic som beskriver skidan såhär:

— Det blir inte mycket mer racing, fast för oss vanliga åkare, och i en skida som faktiskt funkar för svenska förhållanden väldigt bra.

Skidan är den bredastes skidan i segmentet pistskida som vi testat med hela 84,5 millimeter under foten. Och om vi frågar våra teståkare (vilket vi såklart gör) kommer bredden såklart med både för och nackdelar.

Omdömen och betyg

— Det märks att den är lite bredare och den är lite trögare att få runt. Men helt okej fartstabil, den ligger bra på kant och har bra markkontakt, men ja den är ju inte lika rapp i kortsvängarna. Det den saknar i det stora hela är att jag inte får den här flexen tillbaka ut ur sväng som jag vill ha i en pistskida. I betyg får den en stadig trea, säger Jesper Hayland.

— Det var inget speciellt. Trevliga, men inget speciellt. Jag tänker att de är behjälpliga om man inte har åkt så mycket, de gjorde det man ville. Den får en trea i betyg, säger Selina Wallin.

— Det är den bredaste i segmentet pistskida som vi testar och det märks. Den är lite trögare och lite tyngre än dem andra men den går lugnt och tryggt. Den går fint på både mellan och större svängar, men är ingenting man slänger en kortsväng med direkt. Ganska dov och dämpad och jag upplevde den som trygg men sen så var det inte så mycket mer wow liksom. Den får en trea i betyg, säger Erik Hammarsten.

Atomic Redster Q 9.8 (2024)

  • Typ av skida: Pist
  • Längder: 159, 166, 173, 181 cm
  • Radie: 14,4 m (@173 cm)
  • Mått: 134/84,5/118,8 (@173 cm)
  • Teknologi/konstruktion: Revoshock S (steel), All-Condition, Piste Shape, Power Woodcore, TI Powered, Ultrawall, Structured Topsheet, World Cup Base Finish.
  • Vikt: 3283 g (@173 cm)

Betyg: 3/5

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.