Att skriva en recension på Freeride

Du har testat den nya, heta prylen. Du känner numera prylens fördelar och nackdelar bättre än din egen bästis. Men på datorn är fältet vitt och markören blinkar irriterande monotont. Skrivkrampen skrattar dig rakt i nyllet.

Att skriva en recension behöver faktiskt inte vara särskilt svårt. I grund och botten är det bara din ärliga upplevelse som vi andra vill läsa om.

När du recenserar en skidort har du ett fält där du skriver vad du tycker om skidorten. Prylarna har tre fält: styrkor, svagheter och sammanfattning. När du recenserar skidor får du lite mer assistans och då tillkommer också åkstil, testlängd på skidorna och din vikt och längd.

På Freeride hittar du massa recensioner att inspireras av. Du hittar alltid recensionerna i våra vanliga avdelningar skidorter och prylar, recensionerna kommer fram när du är inne på en specifik pryl eller skidort. Du kan också kika på recensionerna här. Och glöm inte att din åsikt om en skida, pryl eller skidort är viktig! Lycka till och vi ser fram emot att höra vad just du tycker!

Nedan listar vi lite tips och exempel på hur man kan skriva och fotografera.

Länkar för att hitta till och bland Freerides recensioner 


Tips för dig som gör en prylrecension

 • Var ärlig.
  ”Bulgarien må vara ett klåpigt land, men ack så roligt!” (Om skidorten Bansko)
 • Börja med att kort beskriva dina första intryck, därefter kan du fördjupa dig.
  ”Tingesten kommer i en gul låda. Själva lutningsmätaren är i hård plast och ser ut som den bredare delen på en vanlig digital termometer.” (Pieps lutningsmätare)
 • Sätt produkten i ett sammanhang, är det för nybörjare eller proffs, när och var är den tänkt att användas?
  ”På skidpjäxor sitter stegjärnen inte fast ordentligt, vilket är min invändning mot dem. I efterhand har jag förstått att de främst är för kängor…. ridå.” (Om Camp stegjärn)
 • Beskriva när, hur och var du har testat produkten.
  ”Testförhållandena är uppkörd och hård offpist med ett tunt lager nysnö ovanpå. Terrängen känns hård och slagig och är full av gropar och pucklar.” (Om bindingen Dynafit Beast 16)
 • Ta egna produktbilder, visa exempelvis funktioner, inställningar och slitage. 
 • Om du testar skidor: fyll i fälten för åkstil, testlängd på skidorna, samt din vikt och längd.
 • Är produkten dyr eller billig? Är det prisvärt?
  ”Priset känns i överkant. Det måste gå att tillverka denna typ av produkt till ett lägre slutpris. Det är också märkligt att ingen av konkurrenter har någon liknande produkt.” (Om Pieps lutningsmätare)
 • Andra liknande produkter: Har du testat eller använt någon liknande produkt? Jämför då emot denna.
  ”Skidorna känns väldigt mycket som 4Frnt Hoji, fast mer dämpade och ännu mer lekfulla, dock med bibehållen förmåga att kötta.” (Om skidorna Dynafit Chugach)
 • Betygsätt 1-5 (1 = dåligt, 2 = mindre bra, 3 = bra, 4 = mycket bra och 5 = utmärkt)
 • Sammanfatta dina intryck i Styrkor och Svagheter
  Styrkor: Lätt, smidig och allround. Svagheter: Vid riktigt djup puder så passar en fetare skida ännu bättre.” (Om skidorna Head Kore 105)
 • Läs igenom texten en extra gång för att ordna rättstavning och språk. Klart!

Tips för dig som gör en skidortsrecension

 • Var ärlig.
 • Börja med att kort beskriva dina första intryck, därefter kan du fördjupa dig.
 • Sätt skidorten i ett sammanhang, är det för nybörjare eller proffs? Vilken typ av skidort är det? Ett vilt La Grave utan pister, ett pistparadis a la Aspen eller barnvänligt och utbyggt som Lindvallen?
 • Beskriv när du besökte skidorten och hur förhållandena då var.
 • Ta egna bilder i skidorten. Att dina egna bilder inte blir lika tjusiga som proffsbilder från skidorter är ingen svaghet utan en styrka.
 • Prisnivå: får man mycket för pengarna i skidorten? Är boende, liftkort dyrt eller billigt? Finns olika prisalternativ som passar olika stora resebudgetar?
 • Andra liknande skidorter: har du varit i någon annan liknande skidort? Dra nytta av detta, jämför och sätt in den skidort som du recenserar.
 • Betygsätt 1-5 (1 = dåligt, 2 = mindre bra, 3 = bra, 4 = mycket bra och 5 = utmärkt)
 • Sammanfatta gärna dina intryck och summera själv med egenskrivna rubrikersom Styrkor och Svagheter eller Plus och Minus.
 • Läs igenom texten en extra gång för att ordna rättstavning och språk.

En sista notering: Måste man börja från början? Nej! En variant är också att börja från ”fel håll”. Det vill säga att du börjar med att spalta upp styrkor och svagheter. När det är klart skriver du lite mer fördjupande kring respektive stryka och svaghet.

Ytterligare är en variant är att börja med det mest dramatiska, om du precis har varit med om en olycka och ska berätta detta för en kompis: Hur börjar du? Knappast så här: ”Väckarklockan ringde 05:45 och jag var sjukt trött. I kylen fanns bara lite vaniljyoghurt kvar så jag bredde även ett par knäckemackor med smör och lade prästost på…” Nej, du säger troligen: ”Shit vad det small! Bilen körde rätt ut i vägen, jag hade inte en chans att väja och pang!” När du berättat detta första mest dramatiska, mest slående, största nyheten, största förvåningen – eller vad helst det är som har fått ditt blod att rusa – då kan du sedan plocka upp tråden och förklara resten.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.