City-skidåkning i Innsbruck

Innsbruck, Tyrolens huvudstad och den staden i Österrike som andas mest extremsport. Den gamla fina stadskärnan, omgiven av maffiga berg i alla riktningar är en sällan skådad mix. Med sin aktiva befolkning på 140 000, varav 40 000 studenter, osar Innsbruck av entusiasm och äventyrslystnad. Freerides utsände åkte dit för att uppleva och stå på lagg på några av de närliggande skidorterna.  

Jag gjorde min första säsong i St. Anton för ett antal år sen, läskigt vad tiden går. Jag minns att vi i början av säsongen tog en dagstripp till Innsbruck för att se staden och utforska vad den hade att erbjuda. Redan då väcktes en tanke.

-Visst hade det varit spännande att utforska alla dessa små skidanläggningar vi ser runt staden? Något i den stilen lär jag kläckt ur mig och nu, nästan fem år senare, tog jag med mig skidorna och gjorde ett återbesök till Innsbruck.

Min tänkta resepartner och fotograf ringer och lämnar återbud några dagar innan avfärd. Hur löser jag detta? En hel artikel med endast selfiestick-bilder? Jag slänger iväg ett meddelande till min goda vän Ronan. Vi träffades på vår första säsong i St. Anton och han har nu, återigen tagit sig hela vägen från Tasmanien för att göra ytterligare en säsong i alperna. Det krävdes inte direkt någon övertalning för att få med honom på tåget och haka på som fotograf och lite skidåkning i Innsbruck.

Vi knallar igenom Innsbruck en tidig tisdagsmorgon. Vi går under triumfbågen och vidare genom gamla staden. Innsbruck håller på att vakna och vi ska ta den första bussen till skidorten Kühtai. Det tar ungefär fyrtio minuter med den kostnadsfria lokalbussen upp till Kühtai, en liten skidort tre mil bort. Den räknas dock fortfarande som en av de skidorterna som omringar staden. På plats i Kühtai möter vi upp med Christian från Freeride Division. Han ska vara vår guide de nästkommande dagarna.

-Systemet är litet och vill vi kan vi blåsa igenom det på mindre än en timme. Men jag tänker mig att vi tar ett uppvärmningsåk, sen visar jag min lekplats från sin bästa sida.
Säger Christian på sin oklanderliga engelska med lokala tyroler-dialekten i bakgrunden.

Vi nickar och instämmer angående planerna, knäpper pjäxorna och tar dagens första svängar. Dagen fortlöper och förhållandena är fenomenala. Lite nysnö ligger över det underliggande relativt mjuka snölagret och på eftermiddagen tittar även solen fram. Christian visar oss fyra olika offpist-åk som endast kräver en liten promenad tillbaka till liftarna. Dagen avrundas med några pist-åk och slutligen med en kall öl på en ena av två restaurangerna i Kühtai.

Dag nummer två möter vi upp Christian under det gyllene taket i gamla staden. En symbol för Innsbruck och vi lyckas få till en bild på Christian och jag när vi står och planerar dagens åkning uppe på Nordkette. Mitt i centrum, utanför kongressbyggnaden tar man det lilla tåget upp till gondolen.  Hoppar av tåget och vidare in i gondolen och några minuter senare är man på toppen av Nordkette.

Det är en pampig känsla att stå på toppen och blicka ut över Innsbruck. Vi ser ner på staden och på alla kringliggande små skidorter längs begsidorna runt om. Tanken slår mig; maxade möjligheter att växa upp här och bara kunna välja och vraka. Själv fick jag hålla till godo med Billingebacken i Skövde, inte heller så pjåkigt!

Det är varmt och vi ser till att beta av de brantaste och mest exponerade åken på förmiddagen. Förvånansvärt bra och branta åk. Återigen gör det inte saken sämre när man har Innsbruck under sig samtidigt som man lägger en schysst sväng på en av alla orörda spine som går att hitta i Nordkette.

Solen gassar och goggle-brännan är ett faktum. Vi har gett upp offpist-åkningen för dagen och håller oss under eftermiddagen i pisterna. Jag hittar direkt en favorit. Ett brant pist-åk som avslutas med en ständigt varierande terräng som lockar fram barnet inom mig.

Under den skraltiga tvåstolsliften som leder upp till gondolen ser vi hur en fotograf gör sig iordning att knäppa några bilder på en backflippandes local. Kicken ser fin ut och vi tänker oss något liknande för att fånga lite air-time med Innsbruck i bakgrunden. Tanken är kanske bättre en resultatet.

-Olle, when you are doing 360´s without the grab you look so old school. We can start calling you the Helicopter, Hans the helicopter. Säger Christian från Freeride Division och skrattar högljutt åt sitt eget skämt.

 

Dessa små skidorter kring Innsbruck i all ära. Visst är skidåkningen bra, men när man ändå beger sig till Alperna för en semestervecka kan man kanske likaväl slå på stort och besöka någon av de större orterna. St. Anton eller Ischgl når du på cirka en timma från Innsbruck. Är du däremot ute efter en trevlig stadsupplevelse kombinerat med en annorlunda och kul typ av skidåkning. Då är Innsbruck verkligen att rekommendera. Antingen som en weekend eller för en hel vecka om man vill hinna utforska fler av de närliggande skidorterna.

 

Skidorter som ”hör till” Innsbruck:

Nordkette: Tåg och gondol från city

Vital Park Patscherkofel: 7 km

Playground Muttereralm: 8 km

Rangger Köpfl: 12 km

Olympai Park Axamer Lizum: 19 km

Ski Resort Kühtai. 30 km

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.