Prylkoll: Nya Dalbello Lupo Carbon TI

Lika svårt som att förena den lilla kvantmekaniken med gravitationen verkar det vara att göra en skidsko som fungerar lika bra uppför som utförs. Dalbellos egen strängteori heter Lupo Carbon TI och har initialt fått ett varmt mottagande.

Skon som väger kring 1800 gram, har en flex på 130 och är helt nyutvecklad. Vad som är bra och omtalat med denna sko är det enorma gåläget (67 grader). Hur är det möjligt säger du? Jo tungan som också också står för den styva flexen (130) är avtagbar vilket inte bara skapar ett brett gåläge utan även bantar ner vikten till 1650 gram. Skaften är av kolfiber vilket du kommer att märka både på kraftöverföringen och prislappen.

Den definitiva fördelen med en avtagbar tunga måste belysas ärligt. På plussidan hittar vi självklart det vida gåläget som få touringskor med åkambitioiner kan matcha. Även flexen när du skall åka ner bör kännas mer genuin med en ren alpin tunga. Men. Det krävs ingen forskare att se direkta minus med två avtagbara delar som gissningsvis kräver tid och lite extra bök när lössnön agerar timglas. Detta kan mycket väl kompenseras i tiden man sparar uppför men inte det faktum att du ska pilla dit/ta bort en tunga gjord av plast i en brant sluttning betäckt med material plast vanligen glider väldigt väl på.

Dalbellos innersko har med rätta gett dom ett gott rykte när det kommer till komfort. Under skalet på denna pjäs hittar vi också en I.D. Tour Liner som kommer göra dina fötter gott. Innerskon formar sig fint efter din fot och har en bra livslängd om vi får dra slutsatser med Dalbellos tidigare givar färskt i minne.

Sulorna är utbytbara och kommer med techfästen för att passa i så gott som alla bindningar.

Vi på redaktionen förutspår en strid ström av pjäxor av denna typ som Salomon redan släppt och Dalbello nu aspirerar på. Vi siar också om varierande kvalitét då vi tror och har upplevt denna kompromiss ofta trampa någon på tårna eller falla mellan stolarna. Vi hoppas självklart på att detta skall bli till standard såsom twin tips gick från att vara bestyckat endast på riktigt få skidor till att så gott som finnas på varje skida. Just av samma anledning som vi tror att det till slut kommer att bli så på pjäxfronten. För varför ska du välja bort något när du kan få bägge delar?

Prislappen Dalbello Lupo Carbon: 7 500-8 000 kr

Dalbello Lupo T.I Carbon I.D

Lästbredd: 98 mm (26,5)
Flex: 130
Vikt: 1800g/pjäxa (1650 g/pjäxa utan tunga)

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.