Salomons nya guldklimp

Sen ett par år har vi sett en rusch av samma magnitud liknande den i Klondike mot slutet av 1800-talet. Kapplöpningen har bestått av pjäxtillverkare som velat göra en verkligen multifunktionell pjäxa utan utrymme för kompromisser.

Med andra ord en sko som fungerar lika bra uppför som utför. För att få till det måste den vara lätt och rörlig men samtidigt stabil och kraftfull. Två motpoler det visat sig vara svårt att förena.

Denna till synes enkla bedrift har fått pjäxtillverkare att i avsky slänga pjäxa efter pjäxa i väggen och slita sitt ingenjörshår. Det har visat sig svårt att skapa en produkt som klarar påfrestningarna i utförsåkning om den skall vara tillräckligt lätt och rörlig uppför. Samtidigt som den är skön. Många är de som vittnar om att dessa pjäxor lätt blir alldeles för mjuka i bakkappan. Den rörliga delen i pjäxan som skall förlänga utslaget i gåläget utgör en förhöjd akilleshäl i denna strävan.

Salomon slår på stora trumman nästa år då de hävdar att de äntligen har lyckats. Vi åkte ner till Chamonix och testade deras nya sko – MTN Lab – för att se om den höll måttet.

Pjäxan är en 1550 grams, tvåspännes friåkningspjäxa med 120 flex. Många med mig tänker nog “120 flex i en touringsko brukar snarare likna 90 flex” och det är det vi skulle ta reda på dessa dagar. Pjäxans ändamål är mångsidighet. Att du inte behöver kompromissa bort flex och stabilitet för att du skaffar en sko med gåläge.

Gåläge: Ja, 47 grader
Flex: 120
Vikt: 1550 gram (i storlek 26,5)
Spännen: 2 + boosterstrap
Sula: Gummi
Läst: 98 mm men känns bredare
Bindningskompatibilitet: Dynafit, och MNC bindningar (touringbindning typ Guardian och Tracker). Ej alpinbindningar.
Låsmekanism: Salomon Surelock
Custom Fit: Ja
Utbytbar sula: Nej

Passform

Här får jag tala utifrån egna erfarenheter då fötter ändå är individuella. Vanligtvis åker jag med bredare pjäxor än 98mm i lästen då mina fötter mäter strax över 100mm. Detta visade sig inte vara något problem utan pjäxan gled på och kändes bra redan första sekunden. Detta var det första som förvånade mig då detta verkligen inte hör till vanligheten, och om den känns bra direkt blir den fladdrig efter ett tag. Så var dock inte fallet utan skon satt som gissat med sina 98mm väldigt tajt men samtidigt bra och utan att klämma foten eller tvinga den till en onormal position.

Med två spännen och en boosterstrap går det snabbt att spänna pjäxan som känns lätt på foten och verkligen sitter åt. Under dagen satt pjäxan stenhårt på hela tiden och började krampen göra sig påmind var det bara att enkelt öppna till gåläge för att få ner lite blod i fötterna. I vår testgrupp med knappt 20 personer fick en person ont i fötterna vilket skvallrar om en vansinnigt bra passform. Märk väl att detta var det första tillfället dessa personer provade skon vilket brukar kunna resultera i fantomsmärtor.

Funktion

Jag skall ärligt säga att jag till en början var kritisk. Inga pjäxor med gåläge har hittills hållit måttet i åkprestanda. Oavsett utlovad flex har pjäxorna alltid gett med sig bakåt så mycket att de i mina ögon blivit helt oåkbara. När jag då provade dessa var det något perplext jag märkte att jag inte kände någon skillnad på dessa pjäxor jämfört med en sko utan det kritiska gåläget. Självklart fungerade den förväntat bra att gå uppför med. En låg vikt med ett brett gåläge samt ett enkelt och snabbt byte till gåläge räcker gott för att du inte skall önska något mer. Gåläget aktiveras smidigt med en spärr på baksidan, vill du ha större utslag kan öppna det övre spännet.

Jag hade inte chansen att testa gummisulan på sten men antar att den gör tricket så att du inte halkar. Flexen kändes inte ”brytig”, ni vet när den är ”mjukmjukmjukSTOPP”? Flexen var skön och jämn framåt vilket behövs om man skall våga ha tryck i plösarna och köra på.

Slutsats

Äntligen! Den enda pjäxan du som både vill gå uppför och åka nerför behöver. Jag tycker denna pjäxa har allt. En skön flex med en bra passform. Funktionell på de områden där den skall vara funktionell och inga onödiga konstigheter som försvårar för dig som användare. Delar andra min uppfattning om denna sko kommer ni nog se många som använder denna i backen. Skall jag tillägga något negativt är det enda jag kan komma på färgen. Men det är min högst subjektiva mening.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
26 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (26)