Den talande transceivern är här: möt Ortovox Diract Voice

Ortovox Diract Voice är bokstavligt talat en snackis i Skidvärlden. Den talande lavinsändaren vann storslam årets produkt på världens största skidmässa ISPO alldeles nyss. 

I en undersökning som Ortovox gjort framkom att 45% av personer som toppturar, inte säger sig veta exakt vad de skulle göra om en lavinolycka inträffade. Adderar man den informationen med självklara fakta, att det är svårt att ta riktiga och snabba beslut i en stressande och kanske livshotande situation, beslöt sig företaget att göra något åt saken.

Vid en lavinolycka handlar det om sekunder, att snabbt fatta rätt beslut och göra rätt saker i rätt ordning. Diract Voice är den första transceiver som ger röstinstruktioner om vad du ska göra om olyckan inträffar. Transceivern talar om för användaren i vilken riktning man ska röra sig, om du ska röra dig snabbt eller långsamt, när det är dags att sonda och gräva med mera.

Ortovox Diract Voice använder sig av röstkommandon i kombination med en stor display. Switchen till sökläget är utformad så att den ska fungera bra även med tjocka handskar på händerna. Diract Voice är en transceiver där användarvänligheten satts i första rummet, enligt tillverkaren.

Diract Voice prisades nyligen med ISPO Gold Award: Product of the year. Juryn tog man fasta på ”en enkel, intuitiv och snabb användning som sparar livsviktig tid i ett nödläge”. Andra egenskaper som juryn poängterade är det uppladdningsbara lågtemperaturbatteriet som klarar lång tid utomhus i kallgrader och det automatiska självtestet av enheten för att säkra upp för funktionsfel.

Transceivern kommer till butik till hösten 2021 och ligger på 4000 kronor i Sverige.

Otrtovox Diract Voice lavinsändare

-Röstkommando på nio språk, inklusive svenska.

-Stabil sökning från första kontakt med nödställd.

-Stor och tydlig skärm.

-Enkel en-knapps-styrning av alla funktioner.

-Kraftfull högtalarfunktion

-Enkla och intuitiva användarfunktioner.

-Mjukvaruuppdateringar via Bluetooth.

-Extra säkert placerad på/av-knapp.

-2,3 centimeter tunn och väger 210 gram.

-Recco-reflektor inbyggd i bärselen.

-Avflaggningsfunktion för upp till fyra offer.

-Pris 4 000 kronor (Finns i butik i oktober 2021)

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.