”DINGO” Framtidens lavinutrustning?

Från olje- till skidindustrin är steget kanske inte så långt som man tror. Think Outside är ett nystartat företag i Bergen, vars medarbetare har mångårig erfarenhet inom oljeutvinning. Nu använder sig det norska företaget av samma sorts teknologi för att ta fram en digital skida, som ska kunna läsa av och analysera skidföret i realtid.

Att säga digital skida, det är kanske att gå händelserna i förväg. Dingo Pro är snarare en bärbar lavinsensor som (förslagsvis) fästs på offpist-skidan. Idén är att lavinsensorn mäter fallhöjden, aktuellt snödjup och vilket tryck skidorna har på snön.

Med radar- och sensorteknologi hålls åkaren informerad om underlaget. Kort och gott ska denna digitala snöprofil i fickformat förhindra att man utlöser en lavin:
– Nuvarande lavinutrustning fokuserar på överlevnad och räddning medan Dingo har tagit processen vidare genom att fokusera på förebyggande insatser och insamlandet av data. Dingo digitaliserar den vetenskapliga processen om att analysera snölagren för bedömning av lavinrisken,  säger Deborah Karlsen, medgrundare av Think Outside som utvecklar produkten.

Och hur fungerar manicken som ska ut på beta-tester denna vinter då?
– Dingo läser av snölagren direkt under skidåkarens fötter. Allt du behöver göra är att åka skidor så genereras information, förklarar Deborah Karlsen, medgrundare av Think Outside som har sin verksamhet i norska Bergen.

Dingo Pro länkar som sagt till en digital plattform och även till kompletterande utrustning.
– Viktiga resultat visas i real tid för skidåkaren och delas med nätverket via en plattform.

Försvinner nätverksförbindelsen kopplar man istället bara upp sig på Bluetooth. Tekniken och den ständigt uppdaterade snöprofilen ska se till att skidåkare har full koll på snöförhållandena och puderlagren, var de än befinner sig.

Patentansökan på gång

När kommer Dingo Pro att finnas som produkt på marknaden då? Tja, först lanserar Think Outside ett betatest, som görs nu i vinter, där utvalda skidåkare kommer att testa mackapären. Feedbacken och insamlandet av data är tänkt att bidra till den fortsatta produktutvecklingen. Om allt går som det ska kommer Dingo Pro att finnas hos en återförsäljare nära dig redan nästa år. Det vill säga, säsong 2019/2020.

Hur mycket kommer Dingo Pro att kosta?
– För närvarande är vi fortfarande på prototypstadiet så jag kan inte bekräfta vad den slutgiltiga kostnaden kommer att bli för konsumenten. Vad vi kan berätta är att kostnadsmässigt kommer den att ligga inom ramarna för annan lavinutrustning, säger Karlsen.

Think Outside håller precis på att ansöka om patent för sin nya uppfinning. Förhoppningen från företagets sida är att den godkänns i början av september 2018. 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.