Emma Dahlström tar historiskt guld i X Games

Emma Dahlström visar alla precis hur bra hon är när hon redan i andra åket demonstrerade perfektion både på rails och i hoppen. Guldet i slopestyle var redan där halvvägs bärgat med en score på över 90 poäng.

– Det är min bästa tävling nån gång. Det var så skönt att få ställa ner ett åk man verkligen är nöjd med, säger Emma Dahlström direkt efter tävlingen.

Emma Dahlström, 22-åringen från Torsby, vinner det största som går att vinna som slopestyleåkare. X Games är utan tvekan den största och mest åtråvärda tävlingen på planeten. Aldrig tidigare har en svensk tjej vunnit. Hon har varit i toppen många gånger tidigare men aldrig högst upp på pallen i en så stor tävling. Bland hennes främsta placeringar hittar vi en femteplats från OS i Sotji.
– Hon är så värd det, säger kollegan Filippa Ring.


Det övriga startfältet kändes snarast uppgivet efter Emmas kraftdemonstration i slopestylen. Aldrig tidigare har en svensk tjej vunnit guld i någon gren i X Games.

– Att komma till X Games är en dröm sen jag var liten men att vinna det är helt otroligt, säger Emma med ett leende från öra till öra.

Efter en fot och höftskada har Emma legat i hård rehab och har nu hittat toppformen med exemplarisk tajming. Till tredje åket skulle hon ställa sig till den ringa skara tjejer som gör switch 1080 (tre varv baklänges) men med lite för lite fart väljer hon istället att lugna rotationen i luften till en 720, med en liten miss i landningen som följd. Det spelade dock mindre roll då hennes andra åk ännu inte blivit slaget.

 

Idag hyllar vi Emma Dahlström.

Idag hyllar vi världens bästa slopestyleåkare.


Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.