En fika med Sara Orrensjö

Få tjejer lyckas, på riktigt, slå igenom inom friåknings scenen. Men Sara Orrensjö har gjort det. Med fina sponsor kontrakt har hon möjlighet att resa jorden runt för att bli fotad till olika reportage och reklam kampanjer.

Det är givetvis ingen garanti att en skidmodell egentligen är en bra skidåkare, men i Sara fall är det så. 2004 stod hon nämligen som vinnare för Nordiska mästerskapen i extreme skidåkning. Freeride bjöd Sara på en fika i hennes hemstad Göteborg för att se vad hon hade att säga om livet som skidåkare.

Skidåkning är kul, det vet ju alla. Men hur kom du in på friåkningscenen?
Jag har alltid gillat att åka skidor och när jag var liten såg jag min syssling Niklas Allestig spela in filmer och tyckte att han var urcool. Jag ville leva på samma sätt. Problemet var ju att i Göteborg fanns inga berg. Så jag började säsonga i Val dÍsere, sedan i Chamonix; började tävla och fota och sedan har det bara rullat på.

Du reser en hel del. Vad är den mest minnesvärda resa du gjort?
När jag blev bjuden till Verbier för att åka med Kungen i fyra dagar. Och Kanadaresan med Cross i vintras. Gå in på www.micaheli.com och jag behöver inta säga så mycket mer.

Vilken är din favoritort och varför?
Det måste allt bli Chamonix för där har jag spenderat så många säsonger och har så många härliga kompisar. Man kan leva ett vanligt liv och jag behöver inte känna mig äldst,haha. Bergen är fantastiska och vet man bara vart man ska ta vägen tänker man inte på att det är mycket folk. Riksgränsen framåt vårkanten är kul för det är så rolig terräng och där finns ett kul, inspirerande kompisgäng att åka med.

2004 stod du som vinnare för Extrem-NM. Hur kändes det?
Hur skönt som helst eftersom jag tidigare har haft lite svårt att hålla nerverna i styr när det kom till tävlingssammanhang. Eftersom hela släkten har varit med i OS kändes det skönt att få ta hem en seger själv.

Vad är dina mål för säsongen 2005/2006?
En tjejkompis och jag kommer dra omkring i USA och Kanada i december och januari. Sedan blir det Europa från slutet av januari. En del jobb med Brant och Sportresor; katalogfotograferingar, filmning, reportageresor och såklart en massa skidåknng för skoj skull. Ska tävla en del också och försöka få till några fina placeringar.

Det är ju trots allt ovanligare med tjejer än med killar som jobbar med detta. Varför är det så och vad ska tjejer göra som vill satsa på detta?
Det finns inte så många kvinnliga förebilder. Det krävs en del tålamod och vilja för att lyckas. Jag tipsar om att vara en schysst tjej som är kaxig men samtidigt ödmjuk. Attityd är bra till viss del men inget företag vill ha en representant som snackar skit om andra skidåkare. Försök att få lite bilder tagna av en duktig fotograf och skriv ihop ett bra CV som visar vad du har gjort men framförallt vad du har för ambitioner inom skidåkningen. Tävlingar är ett bra ställe att lära känna folk på. Man behöver inte vara bästa och vinna för att få kontrakt, utan det handlar framförallt om att vara en schysst tjej som ska vara företagets ansikte utåt. Och åk med på min tjejvecka i Verbier v.10 som Sportresor anordnar!

Du startade just ditt egna bolag. Vad är syftet med det?
Jag håller föreläsningar inom området målfokusering och framförallt ”live your dream” för företag runt om i Sverige. Man har samlat på sig en hel del erfarenhet under alla år man har hållit på och det finns många roliga stories att berätta. Och hur man själv har kämpat och gjort för att äntligen kunna nå mitt mål, att åka skidor överallt och samtidigt få betalt för att göra det.

Du har en hel drös sponsorer. Vad förväntar sig sponsorer egentligen?
Att man är en lojal och bra representant för företaget. Cross vill att jag skall utvärdera alla plagg jag får, Völkl vill att jag skall tycka till om design och egenskaper på skidorna. Då känner man att man kan påverka en del.

Vad är din största dröm inom skidåkningen?
Först är det väl att ta mig till Alaska för där har jag aldrig varit än. Och sen när jag inte åker aktivt längre vill jag öppna min egen skilodge/spa i Kanada eller Alperna.

Du är nu 29 år. Hur länge kan du hålla på med detta?
Oj, vad jag har blivit gammal, när hände det? Svårt att säga men i några år till eftersom det fortfarande går bra och man utvecklas hela tiden. När jag börjar stanna av i utvecklingen eller skadar mig ordentligt och det är lång tid tillbaka kanske jag borde tänka till om det är värt det. Skulle vara kul att jobba med ett skidteam som coach och peppa andra åkare, gärna tjejer. För då slipper man pressen, men får ändå vara med i cirkusen.

Sara tycker för övrigt om sin hemstad Göteborg och älskar att dricka te. Hon är alltid glad och tycker om yngre killar. Läs mer på www.orrensjo.com

Text: och Bild: Fredrik Schenholm www.schenholm.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. mrski0505
  0
  mrski0505 | 2008-01-16 21:54          

  Hej hej Sara kul hitta dig här,jag hittade denna sidan idag och blev medlem,jag sågen artikel om mig som jag bara kännde jag måste kommentera,påståenden som inte var sanna,typiskt av någon avundsjuk svensk eller är det jantelagen som råder*ler*i sverige,får man ju inte lyckas.
  Sedr fam emot träffa dig i Björkliden igen.
  Kramar.
  Mr Ski.

 2. mrski0505
  0
  mrski0505 | 2008-01-16 21:52          

  Hej hej Sara,jag hittade denna sida idag och skrev in mig som medlem,då jag fann en artikel om mig någon skrivit lite *ler*omdömeslöst om mig tycker jag,så jag kännde mig tvungen få kommentera den mannen.TÄNK,VAD FOLK HAR ÅSIKTER OM EN DÅ DOM INTE KÄNNER PERSONEN I FRÅGA,ÄR DET DEN SVENSKA AVUNDSJUKAN ELLER JANTELAGEN*ler*.
  Hoppas vi kan höras mera här,jag ser fram emot få träffa dig igen i Björkliden.
  Ha det bra vännen.
  Mr Ski.