En meter snö på väg mot franska Alperna

Vintern verkar äntligen att vara på ingång i Alperna. De närmaste tre dygnen förväntas omkring 120 centimeter falla över skidorter som Tignes, Argentière i Chamonix, La Plagne och Les Arc i franska Alperna.

Vinter kommer med ett lågtryck mot Alperna i helgen. Kikar vi på väderprognosen för de kommande 72 timmarna så ska det singla ned 126 centimeter i Tignes i franska Alperna. Men Tignes är inte ensamma om att ha mycket snö i sin prognos. La Plagne, Les Arcs och Les Grands Montets i Argentère ovanför Chamonix förväntas allesammans få 12 decimeter.

I Snöfallstoppen kan du alltid se hur mycket snö som förväntas komma enligt prognos de kommande tre dygnen, du kan sortera på kategorier som Europa, Sverige, Norge och så vidare.

Tar vi en titt just bland de svenska orterna så är det ett gäng doldisar som toppar listan just nu, med namn som Nalovorado, Galtis, Vittjåkk och Prästberget. Ettan Nalovardo ligger 15 kilometer norr om Sorsele tätort i Västerbottens län, Lappland. Kommunen Sorseles är Sveriges näst minst. Skidorten Nalovardo premiäröppnar först i mellandagarna, 26 december, så kommande snöfall kan bli en bra bas att bygga vidare på om vädret håller sig kallt.

 

Bland de lite större svenska skidorterna ser vi Kittelfjäll, Dundret och Kåbdalis som alla kommer att få strax under 3 decimeter enligt prognos. Alla tre är öppna för säsongen.

En skidort som öppnade för säsongen imorse var förresten Åre. Freeride har en utsänd där på plats som kommer att skicka en videohälsning därifrån inom kort. Men redan nu kan du gissa vilken känd svensk skidåkare som satt i den första sittliften upp imorse:

Men tillbaka till Tignes som redan under kvällen och natten förväntas få över två decimeter på toppen. Här ser du väder- och snöprognos för Tignes, du kan välja vilken höjd du vill kika på också i flikarna: botten 1550 m, mittstation 2503 meter eller topp 3 456 meter.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.