Engadin: så mycket mer än St Moritz

Lyx och flärd, päls och skumpa… allt som oftast blir hela Engadin förknippat med denna välkända överklassby. Men ni som istället vänder blicken mot de mäktiga bergen som tornar upp sig från St Moritz gator kan faktiskt hitta riktigt bra skidåkning. Högst upp, på 3303 meters höjd över havet, hittar ni skidparadiset Corvatsch där ni kan åka puder fram till slutet av april.

Engadin är beläget i sydöstra Schweiz och består av 5 olika skidsystem: Corvatsch, Corviglia, Diavolezza, Lagalb och Pontresine. Välkända St Moritz ligger centralt belägen mitt bland nämnda skidorter och allt som oftast förknippas hela Engadin med denna by. Lite synd kan tyckas då Engadin har så mycket mer att erbjuda bortom den lyxiga attribut som St Moritz är känd för, här finns otrolig skidåkning i alla fyra vädersträck vilket öppnar upp enorma möjligheter.

För att nysta ut lite bland bergen, liftsystemen och byarna följer här en kort sammanfattning: Corvatsch är det högst belägna skidområdet i Engadin och vid foten av systemet hittar ni den lilla byn Surlej. På andra sidan sjön från Surlej sett så finns den något större byn Silvaplana som enkelt nås med bil. Corviglia är det största skidsystemet i området och är tillgängligt med lift från byarna St Moritz och Celerina. Diavolezza och grannberget Lagalb är fortfarande oexploaterade skidsystem med relativt få liftar och nedfarter, men på dessa berg finns desto större möjligheterna till grym offpist. Pontresina är närmsta byn från de glaciärbetonade bergen Diavolezza och Lagalb och vid denna idylliska familjeby finns också ett litet skidsystem bestående av två släpliftar. Längre bort i Malojapasset mot Italien finns en ensam släplift som inte ser mycket ut för världen, men kring denna ensamvarg till lift finns fin åkning i riktigt rolig terräng för skidåkare som vill få en annorlunda upplevelse.

”Som högst tar kabinbanan skidåkare upp till imponerande 3303 meter över havet”

Nåväl. Siktet är inställt och kalibrerat på den förstnämnda, och som tidigare påpekat högst belägna skidorten i området, nämligen Corvatsch. Här finns 120 kilometer preparerad pist fördelat på 23 backar med 14 tillhörande liftar och som högst tar kabinbanan skidåkare upp till imponerande 3303 meter över havet. Här finns långa välpreparerade backar, bland annat ”Hahnensee slope” som är en 9 kilometer lång backe med utsikt över Engadin sjöarna. Detta milslånga åk kräver buss tillbaka som lyckligtvis avgår var tionde minut.

Corvatsch är ett relativt lugnt område, men föredrar ni ännu lägre tempo så rekommenderas området Furtschellas som är sammanlänkat med Corvatsch via en 6-stolslift. Furtschellas är känt för variationsrika nedfarter där ni slipper trängas samt för sina genuina och traditionella bergrestauranger. Bland dessa restauranger finner ni bland annat italiensk-inspirerade Ustaria Rabgiusa och La Chüdera som serverar lokala specialiteter och delikatesser med utsikt över sjöarna Lake Sils och Lake Silvaplana. Partysugen? Afterski och fest långt in på natten utlovas på Hossa Bar i Silvaplana-Surlej.

Besökare med små barn välkomnas med öppna armar i Corvatsch. Här finns ”Snowli’s kids world” som har en nybörjarvänlig knapplift till förfogande samt tillhörande skidskola. Här huserar en, för barnen, imponerande snöskulptur och när det blir dags att fylla på med energi finns givetvis en servering längst ned intill liften. Snowli’s kids world hittar ni i närheten av dalstationen på kabinbanan, några minuters promenad från bilparkeringen.

 

”Många som besöker Engadin är mer intresserade av pälsjackor och årgångsviner än utav rännor och breda skidor vilket gör det relativt enkelt att hitta orörd snö”

Corvatsch erbjuder förstås riktigt fin friåkning också, och på de nordligt belägna slutningarna finns möjligheten att åka orörd kallsnö ända fram till slutet av april. Många som besöker Engadin är mer intresserade av pälsjackor och årgångsviner än utav rännor och breda skidor vilket gör det relativt enkelt att hitta orörd snö, även långt efter senaste snöfall. Åkningen är faktiskt så pass bra här att Freeride World Tour gästade området 2011. Tävlingen kördes då på Corvatschs nordsida där ni hittar ett riktigt brant åk för er som vill känna pulsen slå under de drygt 500 fallhöjdsmeterna som facet innefattar. Läskigt men härligt. Kring toppstationen av kabinbanan finns stora fält och klippformationer som skapar perfekta friåkningsytor även för de som åker skidor på en mer human nivå. Från toppen Pia Corvatsch finns ett storslaget och relativt flackt åk nedför ett enormt glaciärfält på dryga 1000 fallhöjdsmeter som garanterat ger mjölksyra i benen.

I området kring Furtschellas finns också magisk friåkning med, om möjligt, ännu lägre konkurrens. Åkningen här har lite annan karaktär och den roliga terrängen består delvis av små skålformationer och pillowfält. Och faktum är att ni oftast inte behöver leta speciellt långt från närmsta lift för att få njuta av det fluffiga pudret. Guide rekommenderas, det finns förrädiska glaciärsprickor och i ett område där åkning sker i samtliga vädersträck kan det vara svårt att ta rätt beslut. Upplevelsen blir både effektivare och säkrare tillsammans med en kunnig bergsguide som givetvis finns tillgängligt i Corvatsch skidområde.

Randonéentusiasterna lär också trivas i omgivningen av dessa berg, här finns flera riktigt fina toppturer att hugga tag i, bland annat toppen Pia San Gian och Il Chapütschin.

Vill ni känna luft under skidorna? Parken i Corvatsch är i absolut toppskick och här finns hopp och rails i alla svårighetsgrader som har graderats: ”Easy”, ”Medium” och ”World Cup Line”. Från säsongsstarten i slutet av november finns normalt minst en linje i parken öppen som efter hand byggs ut i takt med att snön faller. Utöver dessa tradionella linjer finns en ”Fun Ride” och en ”Flow Line” som bland annat innehåller terrängvågor, velodromer och små hopp. Corvatsch park crew ser till att samtliga linjer underhålls dagligen och i mars denna säsong arrangeras också världscupen i freeskiing här, vilket är talande för den höga kvalitet som parken håller i Corvatsch.

För er som gillar att vara i luften men helst lämnar skidorna på marken så kan ni testa både paragliding och helikopterturer för att njuta av den fantastiska naturen. Mest iögonfallande att beskåda är förstås toppen Pia Bernina som mäter hela 4049 meter över havet och i närområdet finns flera toppar som snuddar på 4000 meters-strecket.

Resenärerna som vill kombinera skidåkningen med shopping och restaurangbesök väljer förstås att bo i St Moritz. Denna historiska by har stått som värd för de olympiska spelen två gånger och arrangerat alpina VM hela fyra gånger. Det är med andra ord ett välsmort maskineri, allt finns tillgängligt och ni som har en förkärlek till lyx och flärd lär inte bli besvikna. Mer prisvärda boenden i Engadin finns exempelvis i byarna Celerina och Silvaplana som båda är fullgoda alternativ till det vräkiga i St Moritz. Men även om du inte intresserar dig nämnvärt för juveler och skumpa så är St Moritz värt ett besök för att känna på den historiska atmosfären som engelsmännen föll för redan under 1800-talet.

Kort fakta Engadin:

Var: Sydöstra Schweiz i närheten av både Italien och Österrike.

Språk:
Tyska och rätoromanska. Hotell- och annan servicepersonal har ofta italienska som modersmål, engelska fungerar delvis.

Ta sig hit:
Engadin ligger på rimligt avstånd från flera större städer med flygplats och välfungerande tågförbindelser.

  • Zürich – Engadin: Cirka 20 mil.
  • Milano – Engadin: Cirka 17 mil.
  • München – Engadin: Cirka 28 mil.

Mer information på corvatsch.ch

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.