Enorm lavin i Engelberg

En stor lavin har inatt gått i Engelberg. Strax under toppen i klassiska offpist-åket Steinberg. Brottkanten uppskattas till som högst fem meter. 

Svenska professionella skidåkaren Johan Jonsson som har haft Engelberg som tillhåll på vintrarna är på plats. Han såg den enorma lavinen i morse när han var på väg upp:
– Skredet har gått precis under toppen, vid radiomasten. Det har släppt inatt via naturlig väg, det är inte någon som är skadad eller som har svepts med av snömassorna, säger Johan Jonsson.

Igår var det stängt i de övre delarna av Engelbergs liftsystem kring toppen Titlis. De senaste dagarna har det snöat och blåst kraftigt, en kombination som har skapat förutsättningar för torsdagnattens lavin i Steinberg. Brottkanten är hög, upp mot fem meter på sina ställen och lavinen är flera hundra meter bred. Det har släppt i omgångar och är inte helt lätt att uppskatta storleken. Johan Jonsson kommenterar:
– Lavinen har svept med sig snön i nästan hela offpiståket Steinberg. Snön gick ner till där Steinberg möter Stora Sulz, vilket är nära tusen fallhöjdsmeter.

Johan Jonsson som har åkt skidor i Engelberg i femton år är chockad över storleken:
– Jag har aldrig sett ett så stort släpp tidigare. I liften på väg upp sade jag till en äldre schweizare att jag inte hade sett någonting liknande på mina femton år här i Engelberg. Han svarade med att han inte hade sett något av denna storlek på sina 50 år som skidåkare i Engelberg. 

Just nu är pisterna kring Titlis stängda, det är bara turister utan skidor som får ta den sista roterande kabinliften upp till toppen av skidsystemet. Liftarna Ice Flyer och Gletscher Skilift som ligger på toppen är således stängda. Johan Jonsson ser också en trend som är alarmerande:
– Det är mycket folk här som åker utan lavinutrustning och till synes utan tillräcklig kunskap om farorna som lurar. Det är beklämmande och oerhört alarmerande. Man vill inte tänka på vad som skulle ha skett om en liknande lavin hade gått dagtid. Personligen tror jag att man ska betala de där pengarna för att anlita bergsguide, men även fortsätta använda och träna med sin lavinutrustning och gå kurser om snöstabilitet.

Lavinskalan är upp på en fyra på den femgradiga skalan, vilket alltså innebär att det är stor risk för nya släpp. Johan Jonsson avslutar:
– If you don´t know, don´t go.

Engelbergs hemsida hittar du säkerhetstips om friåkning, var träningscenter för transciever finns, var du kan gå lavinkurser, hur du anlitar bergsguide och så vidare. SLF:s lavinprognos hittar du här.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.