Fjordnära puder i Lyngen

Lyngen är ett resmål som blir allt populärare. Det är inte svårt att förstå varför. Freerides medarbetare Per Arnsäter har besökt de branta bergen och djupblå fjordarna.Norrsken över Lyngsalpene.
Foto: Per Arnsäter

Det är mörkt
när vi passerar Lyngseidet för vidare färd över fjorden till Lyngen lodge. Från färjan pekar guide-Knut ut, om inte världens största, så världens största nordligaste trädgårdstomte som står i en skogsdunge vid strandkanten. Gollis, den nio meter höga plasttomten, har fört en rätt anonym tillvaro sedan han blev korad till Norges fulaste turistattraktion av tidningen VG, i slutet av 90-talet.

På andra sidan Lyngenfjorden blir det däremot tydligt vad som är områdets största och vackraste turistattraktion. Lyngsalpene dramatiska toppar syns tydligt i det starka månskenet och ett knappt synbart, grönt ljus dansar över fjällen. Efter flera dagars väntan får vi äntligen se det berömda norrskenet.

Klockan är strax efter sju på morgonen när jag vaknar till sol och varje frukostälskares våta dröm. Kocken har dukat upp en buffé värdig Gud, det serveras allt från äggröra till lax, nybakt bröd och apelsinjuice.
Ute bryter solen fram mellan molnen och det digitala kvicksilvret visar på tio minusgrader. Dagens topptur till Storhaugen, 1142 meter över havet, ser ut att bli en höjdare. Vi startar i princip från fjordnivå så det kommer bli strax över 1000 höjdmeter effektiv åkning innan dagen är slut.


Mikal Nerberg framför Lyngen lodge.

Vår guide Mikal
Nerberg, 33 år, har arbetat i området sedan tio år tillbaka. Han är född och uppvuxen i bygden och en av två lokala guider i Lyngsalpene. Han är av gammal fiske-bondesläkt och efternamnet Nerberg kommer från en gård i Lyngen. Traditionellt hade fiske-bönderna en del kreatur hemma på gården, men livnärde sig i huvudsak på fiske i fjorden och periodvis arbete på de stora fiskerierna i Lofoten eller Finnmark. Idag är det turismen som skapar sysselsättning för många i området.

På väg upp.Jag får snabbt upp temperaturen när vi letar oss upp genom björkskogen, trots vindbyar och lite fler moln på himlen än när vi startade. Det är vackert, i ryggen har vi Lyngsalpene som tronar upp sig på andra sidan vattnet och framför oss breder Storhaugens böljande snöfält ut sig. Det har nyligen snöat och det är gott om puder längs fjällsidorna. Enligt Mikal Nerberg är ”Lyngenpudret” av en speciell kvalité.
–Snön har en annan täthet, den är fast utan att vara packad vilket gör att det blir extra studs i snön, säger han och berättar vidare att det därför inte behövs jättebreda skidor för att flyta fram.
– När det snöar sätter sig snötäcket oftast bra från botten och uppåt. Men det är alltid en risk för laviner, särskilt på försäsongen när snötäcket är tunnare, berättar Mikal Nerberg som erkänner att han på sätt och vis tycker att januari och februari är den bästa delen av säsongen.
– Snön är bra, det svaga ljuset är fantastiskt och man har bergen helt för sig själv.

Daniel släpar helt klart på den tyngsta fotoryggsäcken och när han får problem med en stighud som börjar släppa bestämmer sig han och kvällspresskollegan Johan för att stanna en halvtimme från toppen. Det blåser mer nu och en hel del moln börjar dra in, men ljuset är fortfarande bra och istället för att riskera dåliga bilder vill de passa på att fota nu.

Vi andra når Storhaugens topp utan problem en stund senare. Fjällets ”baksida” stupar brant ner och kanten täcks delvis av en förrädisk hängdriva. Vinden har tilltagit och det blir inte många minuter på toppen innan vi vänder näsan ner mot den mörkblå fjorden och Lyngenmassivet. Långt nere på vattnet stävar Hurtigrutten fram och i sydväst lyser himlen i ljusgula och blå toner.


Mikal Nerberg lägger långa svängar på Storhaugen.

Snön är bra
långt upp längs fjällsidan, det är bitvis vindpackat men det är, det en till två decimeter djupa, Lyngenpudret som dominerar till vår stora glädje. Vi flyter på rad ner längs fjällsidan som breder ut sig som en enorm vit duk. Jag och rutinerade Kalle och Lasse åker före för att fota klassiska Lyngenmotiv och Mikal Nerberg och Niclas lägger villigt långa svängar med fjorden och fjällen som fond. Vi avslutar med lekfull och rolig skogsåkning bland fjällbjörkarna och lyckas efter lite trixande åka ända ner till fjorden, där små bränningar slår in över stenstranden.

Tillbaka i lodgen bjuds det på nygräddade våfflor, och brasvärmen sprider sig skönt genom kroppen. När jag kryper ner i hot tuben ute på verandan känns det som den perfekta avrundningen på en redan maxad dag.

Fakta Lyngen


I Lyngen är det ofta skidbart hela vägen ner till fjorden.
Fjällkedjan Lyngsalpene ligger på en halvö norr om polcirkeln, ca en och halv timme med bil från Tromsö. Den högsta toppen i området är Jiekkevarre (1833 meter över havet), följt av Store Lenangstind (1596 möh) och Istinden (1550 möh). Tekniskt sett är Lyngsalpene avgränsade i öster av Lyngenfjorden och i väster av Ullsfjorden som man antingen korsar eller kör runt när man kommer från Tromsö-hållet. Men när namnet Lyngen används i skidåkarkretsar menas oftast ett större område, till exempel fjällen på andra sidan Lyngenfjorden.

Ibland går det att åka skidor redan i oktober, men säsongen börjar i regel i januari, med högsäsong från mars till maj. Lavinrisken är oftast högre i början på säsongen då flest olyckor sker.

Boende

Lyngseidet är centralort i Lyngen och en bra utgångspunkt för att utforska Lyngsalpene.

Magic Mountain Lodge har sovsalar med självhushåll och enkel/dubbelrum/trippelrum med frukost och middag inkluderat. Priser från motsvarande 350 kronor per person och natt. www.magicmountainlodge.no

Det finns många ”hytter” att hyra i området, kolla in www.lyngenalp.no, eller www.svensbytursenter.no.

Det lyxiga alternativet är Lyngen Lodge som ligger vackert beläget på andra sidan Lyngenfjorden (sett från Lyngseidet). Lodgen är ett helkoncept med mat, boende och guidning i toppklass. Enda nackdelen är priset, runt 30 000 kronor per vecka. www.lyngenlodge.com.

Bo på båt, se www.vulkana.no eller www.mountainguide.se.

Resa

Flyg: Både SAS och Norwegian flyger till Tromsö. Räkna med runt 2000-3000 kronor tur och retur från Stockholm. Från Tromsö går det att åka buss till Lyngseidet, räkna med ett par timmar.

Bil: Med bil tar det betydligt längre, Google uppskattar restiden, Stockholm-Lyngseidet, till cirka 18 timmar om man kör via norra Finland.

Guidebok: Espen Nordahls bok – Toppturer i Troms innehåller bilder och kartor. Finns bland annat att köpa online på www.topptur.nu.

Karta: LYNGENHALVØYA i skala 1:50 000 finns bland annat på norska turistföreningens nätbutik www.nettbutikken.dntoslo.no.

Lokala UIAGM-guider:

Mikal Nerberg är född och uppvuxen i Lyngen. Se info och priser på hans hemsida. 

Jimmy Halvardsson, även han har info och priser på sin hemsida.

Text: Per Arnsäter
Foto: Per Arnsäter
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2013-10-09 18:42          

  No friends on a powder day! Det finns det inget positivt med att massa tyska bankdirektörer går på guidad topptur i Kåfjordsalperna! Lyngen Lodge kan sammanliknas med all-inclusive hotellen i Thailand som endast gynnar utländska investorer och ger väldigt lite tilbaka till det lokala samhället!
  Visserligen är skidåkning en fritidssysselsättning för en rik vit medelklass men toppturer är fortfarande nått som man kan utöva utan att nån ska ha betalt.
  Vi behöver inte mer marknadskrafter i bergen! #krossakapitalet

  Vad som är än mer oroande är att Frp nu vill öppna upp för skoterkörning i dom norska fjällen, huvvaligen! Lyngen är redan fullt av skoterspår och värre lär det bli!
  Stora delar av den svenska fjällkedjan är idag förpestad av både heliskiing och skoterfyllon och ska man vara något så när ostörd tvingas man till anmarcher som sällan går att motivera i förhållande till den åkning man får.

 2. Skantz
  2
  Skantz | 2013-10-09 14:54          

  Hårda ord.... Skidåkning handlar ju om mjuka ord och mjuk snö... Visst finns det skidkörare som gillar hård snö också men vi är en stor familj som glider på snö...

  PS. Till Lowe och Gazza: Det finns 50 tal topptursområden i Norge. Alla är bra. Kliv in och ta för er. Man ser ju aldrig skidspår i fjällen så det är väl kul om man gör det nån gång även i Skandinavien!

 3. Per-J-Arnsater
  3
  Per-J-Arnsater | 2013-10-08 12:23          

  Som "objektiv" skribent av artikeln kan jag hålla med till viss del av kritiken. Visst har det skrivits spaltmeter om Lyngen tidigare, och vinkeln på mitt reportage är knappast unik. Men att kalla det "copy paste från ÅS" känns väl som att ta i :)?

  Sen var hittar man liknande Lyngenreportage på Freeride? Skulle ändå tro att majoriteten av freerides läsare inte har varit i Lyngen med omnejd och då fyller väl åtminstone faktarutan en viss funktion, speciellt som de flesta förmodligen inte har råd att bo på Lyngen Lodge, mig själv inkluderat. Men ibland får man laga efter läge och ta de möjligheter som dyker upp.

  Och för de folkskygga kanske man ska läsa lite tydligare och ta hinten om att dra dit redan i januari/februari för att få bränna puder för sig själv :)

  /Per

 4. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2013-10-07 17:59          

  Sen har Storhaugen inget med Lyngen att göra utan det ligger i Kåfjord som i sig är ett fint topptursområde. Storhaugens popularitet beror mer på den moderata lutningen och vackra utsikten den bjuder på än dom skidåkningsmässiga kvaliterna. Vid dålig sikt är det dessutom ett farligt berg: http://www.nrk.no/nordnytt/mener-guiden … 1.10995886

 5. Gazza1
  0
  Gazza1 | 2013-10-07 17:30          

  Hålleimed föregående talarna. Copy paste från ÅS känns det som.

 6. Lowe71
  1
  Lowe71 | 2013-10-07 13:52          

  Grymt reportage! eller inte... har snart inte varenda skidtidning/skidsajt varit på besök på Lyngen Lodge, gjort en liten tur på Storhaugen, tagit några fina bilder på lodgen och skrivit samma dravel som vi läst 1000 ggr. Det är säkert jättekul att få en gratis natt på Lyngen Lodge men var är nytänkandet? Det finns massor av andra fina topptursområden i Norge som det aldrig skrivs om, där inga flashiga lodger är byggda än och man slipper den masstopptursturism som finns i Lyngen (vissa dar kan det vara nästan 100 pers på Storhaugen). Lyngen Lodge har fått all gratisreklam den behöver och dess kundkrets hänger knappast här på Freeride utan i styrelserummen...

 7. PNyberg
  4
  PNyberg | 2013-10-07 10:43          

  Den här artikeln var det sista sista jag behövde! Ge mig minusgrader, NU!