Freeride testar: 2021-års friåkningsskidor för hela berget
Testvinnare bland skidorna som lanseras till säsongen 2020/2021 blev Fischer Ranger 102 FR, som fick nästintill högsta betyg av samtliga teståkare! Vad vi tyckte om resten av de totalt sjutton testade skidorna i midjeintervallet 94-112 millimeter läser du nedan.
Fischer Ranger 102 FR var den skida som fick Freerides teståkare att tjuta högst av glädje när vi testade nästa års skidor i Vemdalen, då en inbjuden skara inom skidbranschen fick chansen att titta närmare på utbudet skidor som lanseras under säsongen 2020/2021.
Freeride var förstås på plats och genomförde ett stort skidtest där vi teståkte så många skidor som möjligt i spannet 90-110 millimeter under foten. Med facit i hand blev Elan Ripstick och Salomon Stance med sina 94 millimeter de smalaste skidorna som testkördes (det slank faktiskt omedvetet igenom en 84 millimeters-midja också, Dynastar M Pro 84). Faction CT3.0 och 3.oX kvalade in som den fetaste skidan med hela 112 millimeter under pjäxan.
Armada Declivity 102 Ti var en glad överraskning för många och fick näst högst snittbetyg (4,63) av våra teståkare. Detta är en ny serie skidor från Armada som är titanalförstärkt och kommer i bredder mellan 82 till 116 millimeter.
På tredjeplats hittar vi svenska Extrem och deras skida Mothertree 105 Reload som utvecklats tillsammans med InspireUs. En stabilare och hårdare variant av tidigare års Mothertree som går att köra riktigt hårt på.
Många föredrar i dessa dagar att bara ha ett par skidor vilket är bra både för plånboken och miljön. Och skidorna som finns på marknaden idag är så pass bra att det många gånger räcker med en skida, utan att nämnvärt behöva kompromissa på egenskaperna i olika typer av terräng och före. Det är också tanken bakom att vi valt att testa skidor som har en midja kring 100 millimeter.
Alla skidmärken är inte på plats i Vemdalen och tiden räcker inte till för att testa alla skidor som finns inom denna kategori. Därför har vi gjort ett urval av skidor med olika egenskaper och innovationer som vi tycker fyller våra krav för att vara en intressant allmountain-skida. Det ska också tilläggas att skidtestet givetvis inte är sponsrat av någon fabrikör, våra teståkare har så klart subjektiv smak men har inget ekonomiskt stöd, sponsorkontrakt eller liknande med något skidmärke.
Skidtestet genomfördes i Vemdalen i riktigt hårda pister, framför allt under testets första dag. Åkningen utanför de preparerade nedfarter var nästintill obefintlig vilken dessvärre gjorde att freerides teståkare inte fick en värdig chans att uttala sig om skidornas offpist-egenskaper.
Åk själv! Tänk på att smaken är som baken och se testet som en första vägledning. Vi rekommenderar alltid att ni själva testar skidorna innan köp. Passa på att åka på skidtestardagarna i november-december eller fråga butikerna om det finns möjlighet att testa skidorna innan köp. Om ni vill ha mer information om skidorna i testet rekommenderar vi Freerides pryldatabas.
Freerides teståkare
Vilka är egentligen freerides teståkare?
Olle Stenbäck
Ålder: 24
Vikt: 75kg
Längd: 184cm
Bakgrund: Rutinerad teståkare som nu är inne på sitt tredje år på skidtestet. Raceåkare som sadlade om och blev bummare. Har gjort flera säsonger både i alperna och Kanada och studerar nu parallellt med skidåkning som största intresse. Vågsurfar gärna när det inte finns snö tillgänglig.
Johan Bråtendal
Ålder: 25
Vikt: 73kg
Längd: 180cm
Bakgrund: Hobbyskidåkare som likt många andra svenskar växt upp med några veckors skidåkning under loven varje vinter. Har efter det gjort en säsong i Italien och försöker nu åka så mycket som möjligt kombinerat med studier.
Moa Holmgren
Ålder: 24
Vikt: 60kg
Längd: 167cm
Bakgrund: Har under sin uppväxt tävlat alpint men fokuserar nu mer på friåkning för nöjes skull. Drar sig definitivt inte för ett äventyr på en fjälltopp.
Fredrik Gustavsson
Ålder: 24
Vikt: 90kg
Längd: 197cm
Bakgrund: Har en säsong tillsammans i St. Anton med Olle Stenbäck i ryggen och skrapar numer ihop cirka två till tre veckors skidåkning varje vinter.
Testade skidor 2020/2021, bokstavsordning:
Armada Declivity 102 Ti
Atomic Bent Chetler 100
Black Crows Justis 100
Blizzard Bonafide 97
Dynastar M Pro 99
Elan Ripstick 96
Extrem Fusion 105
Extrem Mothertree 105 Reload
Faction CT3.0 112 / 3.0X
Fischer Ranger 102 FR
Head Kore 105
K2 RECKONER 102
Line Blade
Nordica Enforcer 100
Rossignol Black Ops Sender 104 / Black Ops Rallybird
Salomon Stance 96 / Stance 94
Scott Scrapper 105
Betygen som ges på varje skida är en sammanvägning av teståkarnas enskilda betyg. Vad varje teståkare tyckt om skidorna i sin helhet ser du i våra alla videos från skidtestet.
Nedan följer Freerides skidtest där skidorna presenteras i bokstavsordning. Längst ned finns en lista med skidorna graderade efter betyg. Håll till godo!
Armada Declivity 102 Ti (2021)
Mått (mm): 135-102-125 (@180cm)
Radie (m): 18 (@180cm)
Vikt (g): 1950 (@180cm)
Längd (cm): 172, 180 och 188
Om skidan: Declivity är en ny serie skidor från Armada som kommer i fyra olika storlekar: 82, 92, 102 och 116 under foten. Declivity 102 är en allmountainskida med träkärna av karuba som också är försäkra med titanal.
Moa: – Jag gillar verkligen den här skidan. Jag hade förväntat mig en mjuk, lekfull parkskida. Men detta är en hård allmountainskida, och det gillar jag. Det vore också kul att testa dessa i lössnö. Betyg: 4,5.
Olle: – Det här är en grym skida! En riktigt charger med titanal inuti. Armada förknippas ofta med lekfulla parkskidor, men den här går mer åt det hårda hållet vilket passar mig perfekt. Den funkar överallt, hård pist som offpist. Grym skida helt enkelt, en solklar femma! Betyg: 5.
Johan: – Vi testade bara den här skidan i pisten, men jag upplevde Declivityn som enkel att komma in i sväng med, stabil men ändå rolig. Det händer mycket när man trycker på och jag är imponerad hur pass bra de fungerar på hårt underlag, som det är idag. Skidan är något tyngre, så den är kanske inget att tura med. Betyg: 4,5.
Fredrik: – Den här skidan gillar jag väldigt mycket! Det är verkligen min typ av skida, speciellt när det är hårt som idag. Det här är en hård skida med bra grepp som går att lita på. Jag gillar att åka fort, och de här skidorna är stabila och blir inte alls nervösa, även när det är isigt. Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 4,63
Atomic Bent Chetler 100 (2021)
Mått (mm): 129-100-120
Radie (m): 19,5 (@180cm)
Vikt (g): 1700 (@180cm)
Längd (cm): 164, 172, 180 och 188
Om skidan: Bent Chetler 100 är en lekfull allmountainskida med träkärna som fungerar till allt. Carva i pisten, häng i parken, och monterar ni en Shift-bindningar så fungerar den utmärkt att tura med också. Inget nytt förutom design i jämförelse med förra årets skida.
Moa: – Det här är den mest lekfulla skidan jag provat hittills. Den är snabb trots att radien inte är jättekort. De känns stabila och svarar riktigt bra. De är inte jättemjuka. En flexibel skida. Betyg: 4.
Fredrik: – Snygg design! Men också en riktigt rolig skida som fungerar överallt. De är förhållandevis lätta, och ibland vågar jag inte lita på dem till 100% idag när det är så isigt. Vikten gör att de nog fungerar bra att ta med på tur någon gång, även om detta kanske inte är den perfekta touring-skidan. Bent Chetler passar de som vill ha en skida! Betyg: 4.
Olle: – En riktigt bra skida! I år igen. Jag gillar faktiskt allt med Bent Chetler. Det är som en vuxen parkskida. Du kan åka fort och det känns tryggt, men den är fortfarande lekfull. Bra balans mellan lekfullhet och stabilitet. Snygga är dom också! Betyg: 4.
Johan: – Lekfull skidor som nog skulle fungera bra i parken, även om jag kanske är fel person att uttala mig om det eftersom jag inte är en parkåkare. De är stabila nog för att kännas trygga i pisten och känns som en slags hybridskida. Mer lekfulla i jämförelse med Blizzard Bonafide till exempel, som vi också testat. Pluspoäng för designen! Betyg: 4.
SNITTBETYG: 4
Black Crows Justis 100 (2021)
Mått (mm): 138-100-123
Radie (m): 21 (@183cm)
Vikt (g): 2150
Längd (cm): 171, 177, 183 och 189
Om skidan: Den enda nya modellen från Black Crows inför nästa säsong. En stabil freeride-skida som är förstärkt med titanalplattor. Traditionellt spann under foten och med rocker i tip och tail.
Johan: – Vanligtvis gillar jag en kort radie på skidor, men jag är imponerad över hur pass kvicka dessa skidor är, trots en relativt lång radie på 21 meter. Stabila överlag och känns trygga i hög fart. Superrolig skida! Hade radien vart lite kortare hade det blivit full pott! Betyg: 4,5.
Fredrik: – En trevlig charger-skida! Bra respons när man kantställer dom och de känns kvickare än vad jag trodde med tanke på radien. Jag gillar skidorna, men jag får inte riktigt in den rätta känslan på dem. Betyg: 4.
Moa: – Dom här var bra! Jag förväntade mig att de skulle gå mer rätt på, med tanke på radien och att längden jag testade var 183 centimeter. Men de kändes riktigt sköna att svänga på, jag är imponerad! Jag upplevde inte dem som fladdriga trots att de har ganska mycket rocker, de funkar nog bra i puder också! Betyg: 4,5.
Olle: – Det här är som en kombination av den hårda Daemon och den lite mjukare Navis från förra året. En kombination som jag gillar, det här är en bra skida! Om jag jämför den med Atris som är en av mina favoritskidor så är Justis lite mjukare och något enklare att åka på. Den passar nog fler åkare, men jag gillar Atris mer! Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 4,38
Blizzard Bonafide 97 (2021)
Mått (mm): 136,5-97-118,5 (@177cm)
Radie (m): 17 (@177cm)
Längd (cm): 165, 171, 177, 183 och 189
Om skidan: En helt ny skida men med samma namn som tidigare. Nytt för i år är träkärnan som har ett progressivt flex med styvare trä i mitten av skidan samt tre lager av titanal. Även rockerprofilen är uppdaterad och har en något mindre rocker för bättre pistegenskaper. Blizzard själv väljer att kalla detta för en ”all condition ski”, som ska fungera bra i all typ av snö.
Johan: – Helt klart en av mina favoriter! Skidorna passar mig perfekt. Stabila och trygga i hög fart trots att det är isigt idag. Fantastiska, jag gillar dom verkligen! Det är kanske inte den lekfullaste skidan för de som gillar park och liknande, men de passar mig! Betyg: 5.
Fredrik: – Jag håller med Johan, det här är en av mina favoriter också! Riktigt bra in i sväng! Det finns inte mycket att klaga på. Jag upplever dom inte som speciellt lekfulla, men det gillar jag… riktiga chargers! Kan vara svårt att komma ur svängen ibland, och jag upplever som ett motstånd eftersom de är ganska hårda. Betyg: 4,5.
Moa: – Jag gillar dom! Enkla att svänga med utan att vara för mjuka. Det är inte den hårdaste skidan vi testat idag, men dom är rätt hårda. Betyg: 4.
Olle: – Roliga och bra! Det är en lekfull skida, på det sättet att den är enkel och rolig att svänga med, långa som korta svängar. Men det är ingen parkskida. Det är hårt i backen och vi har försökt att testa all typ av åkning som är möjlig. Betyg: 4.
SNITTBETYG: 4,38
Dynastar M Pro 99 (2021)
Mått (mm): 127-99-117
Radie (m): 22 (@186cm)
Längd (cm): 162, 170, 178 och 186
Vikt (g): 2000
Om skidan: M Pro-serien kommer i storlekarna 84, 90, 99 och 105. Alla skidor i serien ser likadana ut med en svart, clean design. Kärna av trä och skum (som har dämpande egenskaper), titanalförstärkning under foten som sträcker sig upp en bit på skidan och early rise rocker. En allmountain skida som tillåter åkning i hög fart.
Olle: – Hårda! Men enkla att åka på. Jag gillade dom verkligen. De har bra isgrepp trots att det är hårt. Det vore kul att testa dom i lössnö också, men det kan vi inte idag. Enda nackdelen är att de känns tunga, men pivot-bindingen gör ju sitt till där också. Betyg: 4.
Johan: – En hård skida, men ändå rolig att åka på. Men de ger mig ingen wow-upplevelse, men jag har heller inte så mycket att klaga på. I jämförelse med Salomon Stance och Blizzard Bonafide så lever inte M Pro upp till mina förväntningarna på en hård skida, med kanske inte var rätt förutsättningar idag. Betyg: 3,5.
Moa (testade M Pro 84): – Jag gillade inte dessa! trots det är en något smalare skida så funkade de inte speciellt bra i pisten. Ganska dåligt isgrep, dålig respons och känns nervösa. Betyg: 2,5.
Fredrik: – Dom är okej. Ganska tunga men funkar bra i det underlaget vi har idag. Jag saknar lekfullheten och de känns lite tråkiga i jämförelse med andra liknande skidor som vi testat, saknar själ i skidan. Betyg: 3,5.
SNITTBETYG: 3,38
Elan Ripstick 96 (2021)
Mått (mm): 136-96-110
Radie (m): 18 (@ 180 cm)
Längder (cm): 164, 172, 180 och 188 cm
Vikt (g): 1650g (@ 180cm)
Om skidan: Ny uppdaterad Ripstick med kolfiberförstärkning på innerkanterna samt olika typer rocker på respektive kant, vilken innebär en höger- och en vänsterskida. En spännande innovation, kom ihåg att sätta skidorna på rätt fot bara. En freerideskida för skidåkare som letar efter en lätt och mångsidig skida för alla snöförhållanden.
Moa: – Intressant skida! Den funkar bra i pisten idag och har bra isgrepp. Det är svårt att säga om jag känner någon skillnad på höger och vänster skida. Jag är kanske lite skeptisk till det här med höger och vänster skida också, man vill ju spara på en kant så man kan byta plats på skidorna om man får ett hack på någon av kanterna. Betyg: 4.
Fredrik: – En trevlig skida! Det känns som det är mycket hype kring teknologin på den här skidan. Det är svårt att bekräfta om det fungerar eller inte, men det är helt klart en skida som går att lita på när den kantställs. Dom är inte så lekfulla, känns byggd för en äldre generation på något sätt. Jag skulle nog säga att för äldre åkare som letar efter en stabil freeride-skida så kan Elan Ripstick vara ett bra alternativ. En genomtänkt och bra skida, jag skulle ändå kunna rekommendera den. Betyg: 3,5.
Olle: – De funkar bra idag när det är lite mjukare än det var igår. Jag har inte så mycket att säga. Men den här teknologin med olika rocker, extra kolfiber och så… jag känner inte det. Kanske en bättre åkare skulle känna någon skillnad. Betyg: 4.
Johan: – Helt klart en bra skida! Enkel att gå från kant till kant, det gillar jag med den. Det blir lekfull carving. Det är mycket teknik-snack angående vad som finns inuti skidan och så, men det är svårt att ha en åsikt om det. Det vore roligt att utforska den mer, i offpist till exempel. En bra skida men den ger ingen wow-känsla… det är bara en bra skida helt enkelt. Betyg: 4.
SNITTBETYG: 3,88
Extrem Fusion 105 (2021)
Mått (mm): 136-105-124 (@186)
Radie (m): 21 (@186cm)
Längd (cm): 179. 1861 193 cm
Vikt (g): 2300 g i 186 cm
Om skidan: I stort sett samma skida som Fusion 105 Reload med utan metall, vilket ger en mer lekfull men inte riktigt lika stabil skida. Spann under foten, lång rocker i tip och en kortare rocker i tail. En riktigt bra allmountain-skida som också fungerar utmärkt att tura på.
Fredrik: – Dom var okej… men inte en favorit. Jag tycker dom var svår att få upp på kant, och när jag väl lyckades med det så kändeas dom ostabila. Men det beror kanske på att jag är börjar bli trött. Skidorna skulle troligtvis kännas bättre om det var mjukare i backen. Betyg: 3.
Johan: – Jag gillar dom! Riktigt bra för att vara en allround-skida. Även om jag inte kör speciellt mycket park så var det kul att åka och hoppa lite i backen, och dom kändes trygga. Funkade också riktigt bra att carva på, trots att det är isigt. Dock upplever jag att skidan har en maxfart, och sen börjar de bli stabila. Men i övrigt en fantastiskt rolig och snygg skida! Betyg: 4.
Moa: – Det här var inte riktigt en skida för mig, men den var helt okej. Skidan är lätt men känns lite ostabil, speciellt in i sväng. Känns inte speciell, varken bra eller dålig. Betyg: 3,5.
Olle: – Det här är en bra skida! Bra allroundskida, perfekt för skandinavisk åkning och funkade riktigt bra bra idag och är säkert ännu bättre när det är mjukare. Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 3,75
Extrem Mothertree 105 Reload (2021)
Mått (mm): 133-105-121 mm (@172cm)
Radie (m): 18 m (@172cm)
Längd (cm): 162, 172 och 179
Vikt (g): 1900 g (@172cm)
Om skidan: Ny freeride-skida för tjejer som är utvecklad tillsammans med InspireUs. Baserad på den gamla Mothertree men med ny träkärna samt metal vilken ger en hårdare skida. Mer gummidämpning än tidigare vilket ger en stabilare skida.
Moa: – Jag gillar Mothertree Reload! Jag är överraskad. Det här är verkligen en skida för tjejer som kör hårt, skön att åka på och styv. Jag körde 165 centimeter, kanske borde kört på en lite längre skida men… Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 4,5
Faction CT3.0 112 och 3.0X 112 (2021)
Mått (mm): 140-112-134
Radie (m): 21 (@184cm)
Om skidan: En av fyra Candide Thovex-Pro Models. En allmountain/freestyle skida med tip- och tailrocker helt utan spann. En relativt hård och mittmonterad skida som är skapad för att åka fort både framlänges och baklänges, helst i puder eller slask.
Olle: – En väldigt rolig skida! Man känner sig som Candide när man åker på dom, haha. Skidan är mjuk men den fungerar ändå bra idag, jag kan inte klaga på isgreppet. Betyg: 4.
Johan: – Dom var bra! Jag är ingen parkåkare men jag kan verkligen känna hur lekfulla dom är… riktigt roliga att bara leka runt på. Överraskande bra att carva på också! Även om det här kanske inte är min typ av skida så är jag imponerad ändå. Det vore kul att testa dom utanför, men det får bli nästa gång. Betyg: 4
Fredrik: – En trevlig skida! Känns allround och fungerar rätt bra överallt. Förvånansvärt bra på det isiga underlaget idag. Dom är lekfulla och bindningarna är monterad mer mot mitten, så dom känns jibbiga. Finns helt klart en anledning till att skidorna är populära. Betyg: 4,5.
Moa (testade 3.0X): – Bortsett från längden och färgen är det här samma skida som CT3.0. Dom var överaskande bra! Jag trodde att detta skulle vara mer som en parkskida. Men de funkade bra även i branta isiga backar. Det stör mig inte att den är relativt mittmonterad, men jag föredrar det inte. Det här är en riktigt lekfull skida! Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 4,25
Fischer Ranger 102 FR (2021)
Mått (mm): 138-103-128
Radie (m): 19 (@184cm)
Om skidan: En favoritskida för Fischers teamåkare som passar såväl nybörjare som proffs. Överlag en bra allmountain/offpist-skida men går du ner i längd fungerar den också bra i parken också. Kommer i två olika färger, blå och rosa, där inget förutom färgen skiljer.
Olle: – Väldigt bra! Verkligen superbra! Förra året testade jag Fischer Ranger Ti, en hårdare skida… jag gillade den, men jag gillar den här ännu mer. Den är mjuk i tailarna, men fortfarande stabil,. Går att åka fort på, men är fortfarande lekfull. En bra allround-skida helt enkelt. Den känns lite lättare än Ti, funkar säkert att tura med också. En solklar fempoängare! Betyg: 5.
Fredrik: – Jag gillar verkligen dom här! En av mina favoriter på skidtestet. Skidan känns stabil och lätt och fungerar nog bra i all slags terräng. Bra om du vill köpa en skida. En bra och lekfull allmountainskida, inte är alltför hård men känns ändå solid. Betyg: 4,5.
Johan: – En riktigt bra skida! Snygg design och shape. Utöver det så tycker jag det är en rolig och stabil skida. Men jag hade lite svårt att komma in i sväng, och den kändes något långsam från kant till kant, men det kanske beror på min åkning. Bortsett från det är detta en lekfull, trygg och rolig skida. Helt klart en skida jag kan tänka mig att köpa! Betyg: 4,5.
Moa: En favorit än sålänge! Fungerar riktigt bra i pisten idag, det är hårt men med en tunt lager av lössnö ovanpå. Bra respons ut från svängen och de känns stabila men lätta. Betyg: 5.
SNITTBETYG: 4,75
Head Kore 105 (2021)
Mått (mm): 135-105-125 (@180cm)
Radie (m): 17,8 (@180cm)
Längd (cm): 162, 171, 180 och 189
Om skidan: Head Kore 105 är en allmountainskida som fungerar bra i pist såväl som den flyter riktigt bra i lössnö. Några små uppdateringar har gjorts från fjolårets Head Kore, framför allt under bindningarna där den förstärkts med kolfiber för extra hållbarhet och stabilitet, annars samma skida som tidigare. Väl tilltagen rocker i fram och något mindre rocker baktill. perfekt för slaskig vår-skidåkning.
Johan: – Jag måste säga att det inte hände så mycket på dom här skidorna. De kändes inte speciellt roliga när det är så pass isigt som idag. När jag carva händer det inte mycket, de känns ganska långsamma och inte så poppiga. Inget för mig, men det är ju bara jag. Betyg: 3.
Olle: – Det är en bra skida, men det är inte så mycket mer än det. De överraskar inte på något sätt och känns rätt anonyma. Visserligen bra isgrepp, går att åka fort på och är ganska roliga. Men de är inte bäst på något. Känns mellanmjölk! Betyg: 3,5.
Fredrik: – Helt okej! Men jag har lite svårt komma på kant med dom, och då åker jag ändå vanligtvis på ännu bredare skidor. Skidorna är tunga och borde vara stabilare och mindre nervösa än vad dom faktiskt är tycker jag… känns lite väl tunga. Betyg: 3.
Moa: – Det är inget speciellt med dessa, de är varken bra eller dåliga. En skön skida, men den ger inte så mycket respons och känns anonym. Inget som sticker ut. De funkar säkert bättre när det är mjukt. Betyg: 3,5.
SNITTBETYG: 3,25
K2 RECKONER 102 (2021)
Mått (mm): 134-102-127
Radie (m): 19,3 (@184cm)
Längd (cm): 163, 170, 177 och 184
Vikt (g): 1950
Om skidan: Twintip från K2 som fungerar i såväl park som puder och allt där emellan. Lätt rocker i tip och tail och en relativt centrerad monteringspunkt.
Olle: – Väldigt bra skida! Jag är faktiskt överraskad, jag hade inga höga förväntningar. De är mjuka i tip och tail och känns väldigt lekfulla. Men isgreppet är ändå verkligen bra. Funkade i alla typer av svängar, ja… vad jag än gjorde så funkade dom riktigt bra! Betyg: 5.
Johan: – Jag håller inte riktigt med Olle. Jag har visserligen ingen alpin bakgrund, men jag hade svårt att komma in i svängen och de kändes långsamma från kant till kant. Menar jag väl svängde kändes dom bra! Betyg: 3,5.
Moa: – Jag är överraskad! Känns som en bra allmountain-skida som är roliga oavsett vad. Det är fortfarande rätt isigt i backen men skidorna gör det faktiskt riktigt bra. Isgrepp är bra genom hela svängen och jag känner verkligen att jag kan lita på skidorna. Betyg: 4.
Fredrik: – Ett väldigt bra alternativ om du bara vill ha en skida som ska fungera på alla slags underlag. De känns lätta och lekfulla, men jag hade svårt att komma på kant ibland… men det är riktigt hårt, förutsättningarna är inte optimala för den här skidan. Betyg: 4.
SNITTBETYG: 4,13
Line Blade (2021)
Mått (mm): 154-95-124
Radie (m): Tight
Längd (cm): 169, 176 och 181
Vikt (g): 2050
Om skidan: En allmountain-skida med pistkaraktär från Line för ovanlighetens skull. Träkärna av asp och förstärkt med metal. Radien är hemlig och specificeras bara som ”tight”. En spännande skida!
Johan: – Fantastisk att åka på! Min favorit just nu! Jag vet inte vad radien är men den känns kort… snabba svängar och det händer mycket. Det gillar jag! För mig är det här en grym skida. Den är välegentligen fortfarande lite bred för det hårda underlaget men bortsett från det… riktigt bra! Betyg: 5.
Fredrik: – Intressanta skidor! Stor skillnad i jämförelse med de andra skidorna vi testat. De funkade bra på alla sätt, men är kanske lite mjuka för det hårda underlaget. De lär funka bättre när det är mer snö. Skidorna känns mjuka i bak och hårda i fram vilket jag tycker gör att dom känns lite mediokra när man kommer in i svängen, men en rolig och intressant skida från Line med cool design! Betyg: 4.
Moa: – Bra och lekfull skida! Helt okej som det är idag men är säkert ännu bättre på mjukare underlag. Jag fick inte riktigt den känslan jag vill ha när jag kom ut ur svängen, visst det händer något… men det var ingen riktigt pop. Men jag är positiv! Betyg: 4.
Olle: – Coolaste skidan idag! Men jag är besviken på mig själv, jag körde dålig, det är så isigt. Det känns som den har mer att ge och jag skulle vilja testa skidorna i vårslask eller liknande. Skidan är ganska mjuk, speciellt i tailarna… jag är van med hårda skidor. När jag tryckte på ordentligt kändes dom inte riktigt pålitliga. Svår att bedöma, men jag ger den 4, min åkning får 1,5… haha! Betyg: 4.
SNITTBETYG: 4,25
Nordica Enforcer 100 (2021)
Mått (mm): 133-100-121
Radie (m): 18,4 (@186cm)
Längd (cm): 165, 172, 179, 186 och 191
Om skidan: Nykomling för nästa vinter som bygger på tidigare Enforcer. Uppdaterad med ny bredd och finjusterad från tidigare år. 100 millimeter under foten, något lättare framtill på skidorna, förstärkt med kolfiberstripes och dubbla titanallager. Traditionellt spann under foten samt tip- och tailrocker.
Fredrik: – Riktigt bra! Hårda och väldigt stabila. Dom går som på räls, riktigt bra isgrepp också. Känns som en trygg skida som jag kan lita på trots att det är så pass isigt, riktigt roligt. Betyg: 4.
Moa: – Storslalomkänsla, det gillar jag! Riktigt stabila och det går att åka riktigt fort. En skida som går att lita på, kanske inte dom mest lekfulla men… en charger-skida! Betyg: 4.
Olle: – En väldigt bra skida! Jag testade dom förra året och nu har Nordica gjort några små förändringar. Något slags nytt flex som ska vara hårdare under foten och mjukare i fram, och det kändes i svängen… skidan tappar inte pop och lekfullhet men går att stå på bra med! Och dom är inte alls fladdriga trots att det isigt. Betyg: 4,5.
Johan: – Jag har hört mycket bra om dom här skidorna, så förväntningar var höga. Och de levde faktiskt upp till alla förväntningar. Jag har svårt att säga vad som var bra, men jag gillade dom verkligen! Betyg: 4,5.
SNITTBETYG: 4,25
Rossignol Black Ops Sender 104 och Black Ops W Rallybird (2021)
Mått (mm): 138-104-128 (@178)
Radie (m): 18 (@178cm)
Längd (cm): 164, 172, 178 och 186
Vikt (g): 1900
Om skidan: Hemlighetsmakeriet och hypen har varit stor kring Black Ops. Till nästa vinter kommer hela 15 olika modeller i serien Black Ops. Sender 104 är en freerideskida med en helt ny konstruktion i jämförelse med Rossignols tidigare skidor. Tillåter hårdare åkning och ska vara mer stabila än tidigare. Spann under foten och early rise rocker. Kärnan är metalförstärkt, men inte till lika stor grad som det äldre syskonet Sender Ti, som har ännu mer titanal i sig. Kommer också som dammodell och heter då Black Ops W Rallybird (102mm).
Fredrik: – Det här känns som en allround skida, lite som Bent Chetler. Lättsvängd och lättmanövrerad. Men i jämförelse med andra skidor…nja. Det känns som att Rossignol vill mixa ner flera skidor till en skida, den är inte dålig på något en heller inte jättebra på något. Vill man ha en skida så är det ett bra alternativ. Betyg: 3,5.
Johan: – En bra allroundskida som fungerade bra överallt där vi testade den. Överraskande bra isgrepp, men bortsett från det så var det inget som kändes speciellt med skidorna. Betyg: 3,5.
Olle: – Jag testade Black Ops 98 förra året, men jag har en bättre känsla i år. Jag försöker också jämföra dom här med gamla Soul-serien från Rossignol, som kändes mjukare och mindre stabila i jämförelser med dessa. Helt klart bättre känsla på dom här. Jag gillar dom verkligen, mer än vad jag trodde jag skulle göra! Betyg: 4,5.
Moa (testade Rallybird): – Dom var bra! Snabba, kvicka och lättsvängda skidor. Kanske lite för mjuka för min smak, men riktigt kvicka som sagt. Mer lekfulla och mindre chargeiga. Funkade okej på is… inte dom bästa, med helt ok. Betyg: 4.
SNITTBETYG: 3,88
Salomon Stance 96 och Stance 94 (2021)
Mått (mm): 132-96-114 (@182cm)
Radie (m): 20 (@182cm)
Längd (cm): 168, 176, 182 och 188
Vikt (g): 1960 (@182cm)
Om skidan: Helt ny serie från Salomon som är baserad på storsäljaren QST, men med annan typ av rocker samt med metall på insidan. En relativt tung skida som lämpar sig för tuffare åkning. Kommer också en något tunnare variant, Stance 94.
Olle: – Jämfört med QST som jag testat förut, så är den här hårdare, mer charger! Inte lika mjuk och poppig som QST, men jag gillade verkligen den, fungerade riktigt bra idag när det är så hårt. En ganska tung skida så det är definitivt inget att gå uppför med, passar nog tyngre åkare bra. Betyg: 4.
Johan: – Den är rätt hård! Men jag kunde verkligen lita på skidorna när det gick fort och de gjorde inget oväntat. Rolig skida, jag gillade den verkligen. Om man gillar att åka fort är det här en bra skida, den går som tåget, ostoppbart! Betyg: 4.
Moa (testade Stance 94): – Dom var bra, jag är verkligen positiv! Det är riktigt hårt idag, men de känns solida på något sätt. Funkar säkert bra när det är mjukare också. En bra Skandinavien-skida. Betyg: 4,5.
Fredrik: – Riktigt rolig skida, men rätt tung. Funkar bra när det är hårt som idag och detta är nog en bra skida för åkning o Norden, vi har ju inte så mycket puder. Lekfulla men tuffa, kanske inget att trixa med i parken… men vill du åka hårt och fort så är den grym. Betyg: 4.
SNITTBETYG: 4,13
Scott Scrapper 105 (2021)
Om skidan: En freeride-skida som lämpar sig för stora berg. Hård men lekfull skida, passar främst riktigt duktiga friåkare. Syskonet Scrapper 95 fungerar bättre för den medelgoda åkaren och är en mer lekfull skida som också har enklare att komma på kant.
Johan: – Jag är lite besviken på dom här skidorna. Det kanske är på grund av mig, att jag inte är rätt åkare… jag vet inte. Men det var svårt att komma in i sväng, dom var nervösa och svåra att carva. Dom passar inte mig i alla fall. Betyg: 2.
Fredrik: – Jag gillar inte dom här! De känns väldigt nervösa och är svåra att få upp på kant. Och när jag väl fick upp dom på kant så kändes det ändå inte bra. Dom känns osäkra! De har ingen metall inuti och är lätta, så kan väl kanske funka att tura på. Betyg: 2,5.
Olle: – Det första gången jag kör en skida från Scott, så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men den kändes för mjuk för mig, jag gillar ju hårda skidor. Der är en lätt skida, säkert bra att gå uppför om du sätter på en turbindning. Betyg: 3.
Moa: – Tyvärr ingen favorit för mig. Jag har egentligen inget dåligt att säga, men känslan är att inget händer och de känns långsamma. En tråkig skida… Betyg: 3.
SNITTBETYG: 2,63
Ranking utifrån snittbetyg, skidtest 2021:
- Fischer Ranger 102 FR – 4,75
- Armada Declivity 102 Ti – 4,63
- Extrem Mothertree 105 Reload – 4,5
- Black Crows Justis 100 – 4,38
Blizzard Bonafide 97 – 4,38 - Faction CT3.0 112 / 3.0X – 4,25
Line Blade –4,25
Nordica Enforcer 100 – 4,25 - K2 Reckoner 102 – 4,13
Salomon Stance 96 / Stance 94 – 4,13 - Atomic Bent Chetler 100 – 4
- Elan Ripstick 96 – 3,88
Rossignol Black Ops Sender 104 / Black Ops Rallybird- 3,88 - Extrem Fusion 105 – 3,75
- Dynastar M Pro 99 – 3,38
- Head Kore 105 – 3,25
- Scott Scrapper 105 – 2,63