Freerides prylnytt: Säsongens trender

Freerides prylnytt är den nya trendparametern för hela skidsverige. Det är här du kan se åt vilket håll dina favoritmärken drar i färg, form och funktion. Sätt en budget för vintern innan du börjar kolla in nyheterna bara!

Sten från Extrem
”Såå-snygg”, toppig retromössa som fångade allas blickar på redaktionen direkt. Det är lite Stenis, lite Åre. Finns i en storlek som sägs passa alla skallar.
Pris: 300 kr

Escort Level III från Dr Zipe
Ny dammodell från svenska gogglesinstitutet. Kontrastlins med spegel, 50 mm brett och utbytbart band och giftboxförpackning ingår i receptet.
Pris: 599 kr

Starbreaker Flightsuit från Sweet
Overallen som fenomen går som en röd tråd genom hela livet. Från bävernylonsoverallen på dagis till astronautoverallen på livets topp. Någonstans mitt emellan, på en norsk bergssida en bra snöleksoverall med smarta fickor.
Pris: 7 000 kr

Coomba från K2
Upplev hela berget! En skida tillägnad legenden Doug Coombs som åkte stort och omkom tragiskt för två säsonger sedan i La Grave.
Pris: 5 799 kr (utan bindning)

Black Light Down Parka från Peak Performance
Peaks mest tekniska linje, utvecklad för bergsguider för den lite mer extrema skiddagen; nu även för tjejer. Den packbara dunjackan har limmade sömmar, är vindtät och varmare än traditionella dunjackor.
Pris: 3 500 kr

Plånka från Freeride
Säsongens måste måste måste! Plånbok i äkta läder och i ett smidigt format som lätt går ner i fickan. Plånboken leveras i snygg Freerideask.
Beställ från Freeride Shop
Pris: 270 kr

Il Moro från Dalbello
Mumma för foten och fåfängan. Levereras med innerskon ID Thermo.
Pris: 4 500 kr

Savage Fleece Hood från Cross
En mjuk och värmande fleecejacka som håller dig varm och glad. Dragkedja som man kan dra upp så där låååångt upp över haken när man bara vill stänga in sig. Tänk om du och Jon kommer i samma fleece till after skin!
Pris: 1 295 kr

Q2 från Quicksilver
Äntligen kommer Q2:an med välvd lins och blir ännu snyggare. Linsen är tillverkad i splittersäker polykarbonat och acetat. Och extralins följer med.
Pris: 1 399 kr

Couloir Jacket från Haglöfs
Teknisk softshell med fleeceinsida för damerna. Huva med 3-vägsjustering. Justerbar snökjol som går att koppla ihop med Couloir Pant, massa smarta fickor och en Recco-sändare i ena ärmen.
Pris: 4 500 kr

Green från Halti
Anatomisk ryggsäck som rör sig efter kroppens rörelser. För den långa hikingturen. Finns i olika storlekar (60-75 liter) där en är speciellt anpassad för kvinnor som ofta har kortare ryggar än män.
Pris: 1 890-2 090 kr

Lofoten Pro Shell Heldress från Norröna
Det är bara att konstatera att norrmännen kickar ass på overaller. Men så har de ju mer snö än vi har också. Alla dagar i 4 meter nysnö blir i alla fall mycket lättare med denna. Vågar du overall i år?
Pris: 8 999 kr

Seven Sunny Days från MSP
Välpolerad skidåkning som bara MSP kan leverera. Borde ses på filmduk men gör vilken kväll som helst i soffan till guld. TJ Schiller dominerar även på film i år.
Beställ från Freeride Shop
Pris: 349 kr

Terje Haakonsen Signature Crowbar från Oakley
Frågan är om Terje ändå inte fortfarande är coolas av de alla. Det ligger 20 år av nära samarbete med de bästa åkarna i världen bakom This Signature Series. Denna model:
Matte Grey/RWB White Icon.
Pris: 1 550 kr

X-Wing Rocker från Salomon
Fettot i klassen. Lite siffror: dimensionerna 147-127-137 mm och svängradie 48,5 meter på en 192 cm lång skida. Uppåtböjd framdel och konvex bakdel med split tail. Det luktar Kaj Zackrisson lång väg. Jaha, han hade visst varit med och utvecklat den!
Pris: 10 000 kr (utan bindning)

Seth Morrison Pro Model från Hestra
Den galne har också handskar. Smidig vattentät och ventilerande friåkningshandske i impregnerad nötnappa. Utvecklad och designad tillsammans med Seth.
Pris: 1 100 kr

Dhaulagiri Jacket från Tierra
Hata överskottsvärme! Skaffa en 3-lagersjacka som hänger med då pulsen snabbt skiftar beroende på hur hårt du jobbar uppför eller nedför. Alla detaljer har enhandsjusteringar.
Pris: 4 999 kr

Pro Mojo från Head
Svettas du i hjälmen? Då kanske antibakteriellt foder är något för dig? Pro Mojo är en extremt lätt hjälm (400 g) med god ventilation, avtagbara öronskydd och är som sagt en riktigt otrevlig miljö för bakterier.
Pris: 995 kr

X8 från Burton
Visste du att det faktiskt var brädåkarna som var först i parken? Här är en bräda för all världens parkåkning. Mjuk i flexen för att kunna vara hård i pipen.
Pris: 6 299 kr

Strike från Extrem
Kall om ryggen eller ännu värre, snö mellan skinkorna? Baggy skidbyxor utan glipa kan förlänga skiddagen och undvika blåskatarr. Inbyggt snölås som liknar de där rutiga kalsonger som man gärna vill visa upp. Unisex så klart!
Pris: 2 200 kr

Alpha Zip från Houdini
Dra ditt strå till stacken för miljöns skull. Ett sätt är att satsa på polyesterunderställ tillverkat av återvunnet material och som även är helt återvinningsbart. Transporterar fukt som attan!
Pris: 650 kr

Hawx 110 från Atomic
Nya pjäxkonceptet i-flex med flex i framfoten som redan har belönats med en ISPO Award Winner 2007. Vad är poängen? Det sägs att foten då rör sig på ett naturligare sätt. Att det blir lättare att följa terrängen, ger bättre kraftöverföring och mindre energikrävande åkning. Bra va?
Pris: 4 500 kr

Jon Olsson Supreme från Kombi
Skinnhandske med förböjda fingrar ger den där lilla extra känslan när du greppar staven. Designen tillskrivs Jon Olsson.
Pris: 600 kr

Bonds Jacket från Rip Curl
Lite längre, rejält fodrat jacka som faktiskt behövs i vargavinter a la Sweden. Snygg är den också.
Pris: 1 999 kr

G10 från Giro
Skapa egna åklandskap i själen med musikens magiska kraft. Hjälm med TuneUps för musiklyssning samt bluetoothmottagare till mobilen. Och så ställbar ventilation och Giros finfina passform.
Pris: 1 999 kr

TJ Schiller Limited från Orage
TJ är kanske bäst i världen just nu. 15 exemplar i hela Sverige av pro modelljackan för det hårda rippandet i parken. Material: Chunky Wool. Fickor: 3 på utsidan och 7 på insidan.
Pris: 5 100 kr

The Figment från Anon
Färgterapi för dagar i flatljus. Fäst bandet så det passar ditt ansikte och din hjälm. Försvinn in i Anon World.
Pris: 999 kr

Freeride från Pieps
Den minsta och lättaste transceivern på marknaden, stor som en mobiltelefon (110x55x25 mm). Helt och hållet digital med display med info om distans, riktning, indikation om multipla offer och batterikapacitet. Syntetiskt ljud kompletterar den digitala informationen.
Pris: 1 495 kr

Heli Gold från Zag Skis
Orkar du åka offpist en hel dag? Bred och lång topp gör att skidan inte gräver ned sig i snön. Åkarens position på skidan är mer centrerad vilket bör ge mindre ”bakhäng” och trötta lår. Pris: 11 000 kr

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.