FWT i Kappl uppskjutet efter lavin [Uppdaterad]

Freeride World Tour-tävlingen i österrikiska Kappl hann knappt börja imorse innan den tog slut. Efter att fransosen Julien Lopez, som var andre man ut på start, utlöst en lavin på nedre delen av facet valde arrangörerna att avbryta tävlingen.

Världstourarrangörerna har haft några struliga dagar – först beslutade de att avbryta tävlingen i Fieberbrunn i lördags efter att damernas skidklass kört på grund av otillräckliga snöförhållanden. Sedan flyttade de resten av tävlingen till Kappl, 2,5 timme västerut, och väl där går en lavin i början av tävlingen.

Fransmannen Julien Lopez var andre man ut i dagens tävling, som kördes i kallt och soligt väder, och tappade sin ena skida ungefär halvvägs ner i åket. När han var på väg upp för att hämta skidan släppte snön i en 40 gånger 100 meter stor lavin. Brottkanten var på ungefär 50 centimeter och Lopez drogs med i snömassorna men hann rycka sin lavinryggsäck och befann sig delvis ovanpå snön när lavinen avstannat.

Räddningsmanskap var på plats direkt och Julien Lopez kunde åka ner till målområdet för egen maskin. Han klarade sig med några mindre blessyrer på revbenen och högerbenet.

Alla FWT-tävlingar har professionella guider på plats som följer snötäckets utveckling på tävlingsfacen dagarna innan en tävling körs, men det går aldrig att helt eliminera riskerna som finns i bergen, skriver Freeride World Tour i ett pressmeddelande, och meddelar även att området precis jämte där lavinen gick hade sprängts efter det senaste snöfallet, men att snöfält är oförutsägbara och att oväntade saker alltid kan inträffa.

– Vi är glada att Julien klarade sig och vi hoppas att det inträffade blir en påminnelse till alla offpist-entusiaster att de alltid ska ha med sig rätt utrustning och öva på lavinräddning om en lavin skulle inträffa, säger Nicolas Hale-Woods, chef för FWT.

– Säkerheten kommer alltid i första hand. Därför valde vi att stoppa tävlingen idag, avslutar Nicolas Hale-Woods.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.