GoPro släpper ny kamera: Hero 6 Black

Surret och ryktena om att GoPro snart släpper en ny kamera fortsätter. Bilder på den nya GoPro Hero 6 Black har läckts till en stor amerikansk nyhetssajt under helgen. 

I helgen publicerade amerikanska sajten The Verge nya bilder på GoPro:s kommande kameramodell Hero 6 Black. Bilderna kommer från en tipsare i Kanada och visar omslaget på den nya modellen, som till utseendet är mycket lik föregångaren GoPro Hero 5 Black som släpptes förra hösten.

Precis som sin föregångare kommer GoPro Hero 6 Black att vara vattentålig ner till 10 meter rakt ur kartongen. På insidan av kameran verkar desto mer hänt. Nya kameran kommer bland annat att kunna filma i 4K kvalitet med 60 bilder per sekund (fps ”frames per second”), vilket är en fördubbling mot föregångaren som klarade 4K i 30 bilder per sekund. Kameran ryktas också klara 1080p-video i upp till 240 bilder per sekund, vilket innebär att kameran då kan visa slow motion i 10 gånger långsammare hastighet än verkligheten. Reine Barkered och Kristofer Turdells stora drop på världstouren 2018 kommer att i den hastigheten tillåta dig göra klart din självdeklarationen före de får snökontakt igen.

På Twitter är Konrad Iturbe den man ska följa om intresset för mer läckor om GoPros nya kamera är stort. Han var också tidig med att komma med läckor kring GoPro:s släpp förra året av Hero 5 Black. Redan i torsdags postade han en bild på den nya kameran. Under dagarna därefter har fler bilder läckts, och mer information kommit fram.

GoPro verkar inte fortsätta med att använda processor från företaget Ambarella i nya Hero 6 Black. Ambarella har byggt GoPros bildprocessorer sedan starten, men nu ryktas att GoPro istället vill ha egen kontroll över både hård- och mjukvara i likhet med hur kända Apple arbetar med sina produkter. Nya processorn går under namnet GP1 och är utvecklad av GoPro själva. Förhoppningen är att detta ska skapa en bättre helhet, samt eventuellt förbättra batteritiden på kameran för konsumenterna. För GoPro själva ger det givetvis en bättre kontroll över produkten.

Datum för släppet av kameran är också rykten, men surret är datumet 28 september 2017. Priset förväntas bli någonstans mellan 6 – 7000 SEK (649 $ i Kanada, 499$ i USA före skatt).

I slutet av 2017 ska GoPro enligt de flesta bedömare även att släppa nya kameran Fusion som filmar i 360-grader, den omdiskuterade drönaren GoPro Karma kommer troligen att få en mjukvaruuppdatering med ett nytt ”follow me”-läge i likhet med konkurrenten DJI´s drönare. Karma-greppet från GoPro kommer även fysiskt att uppdateras, medan lilla kameran ”Session” inte förväntas få någon version nummer 6.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.