Freeride testar – GoPro Hero 5 Black

Två år efter Gopro hero 4 black- och silver släpper nu actionkameragiganten två nya kameror och den egna första drönaren, Karma. Freeride har testat, klämt och känt på en av dem: GoPro Hero 5 Black.Först och främst bantar man det tidigare något krångliga sortimentet av modeller med Black, Silver, Hero, Session osv till endast tre modeller.
 Hero 5 Black är nu ensam som ”större” och mer teknisk variant, gjord som en hopslagning av Hero 4 Silver och Hero 4 Black, och med en rad nya funktioner. Den kompletteras med de än mer kompakta små kamerorna Hero Session och Hero 5 Session. Bildkvalitet och ljud ändras inte nämnvärt i någon av kamerorna. Största skillnaden i bildkvalité är att den nya Hero 5 Session liksom Hero 5 Black filmar i 4K(30fps, 25fps och 24fps), och att Hero 5 Black filmar i 240fps i 720p.

Som konsument är det lätt att få känslan av att företag i teknikbranschen inte använder sig av all teknik de vet, för att med jämna mellanrum kunna kränga nya modeller med nya förbättringar åt oss köpkåta prylnördar. Gopro för att nämna en. 
Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt – men än en gång har man lyckats lansera en kamera med ett gäng egenskaper som känns lite för bra för att man ska känna sig nöjd med den gamla varianten.Det har gjorts en rad ändringar och förbättringar, och en av sakerna som man märker att Gopro jobbat mycket med är användarvänligheten. Det har blivit lättare att navigera i menyer och det krävs inte lika många knapptryckningar för att komma dit man vill. För att inte nörda ner er totalt kommer vi lista de största förändringarna här – så får ni hitta ytterligare info i den detaljerade listan längst ned.

Hero 5 Black största uppdateringar

Röststyrning

Kameran är numera röststyrd, vilket betyder att du kan prata med kameran när du vill att den ska t.ex. filma eller ta en bild genom att säga engelska(eller sex andra språk, ej svenska) förprogrammerade kommandon. Som exempel säger du ”Gopro start recording” när du vill att den ska börja filma. Det här kan vara bra när du inte vill släppa händerna från styret på en cykel eller kanske då du paddlar på surfbrädan för att ta en våg. Jag har sett recensioner på nätet som tycker att röststyrningen fungerar oregelbundet, men för oss har den funkat bra hittills och det här känns riktigt spännande.

Stillbild i RAW och WDR

För alla som fotar stillbild är framförallt möjligheten att fotografera i RAW en stor nyhet. Som RAW-fil är bilden inte färdigbehandlad i kameran, och det finns därför mycket mer information i bilden än tidigare att jobba med för efterarbete i t.ex. Photoshop eller Lightroom. 
WDR står för wide dynamic rangen och är Gopros egen benämning på vad som annars kallas HDR(high dynamic range). Används för att få ut mer information ur en bild med skuggor och överexponerade områden. T.ex. i motljus.

Vattentätt originalskal
Tidigare har kameran behövt ett case för vattentäthet. Nu är den vattentät i sitt originalskal upp till 10 meter, och vill du ännu djupare finns det ett speciellt dykarskal att köpa till.Användarvänlig
När kameran är avstängd krävs det nu endast att trycka en gång på ON/OFF knappen på toppen av kameran för att den ska starta upp kameran och börja filma direkt. När du filmat klart ditt klipp trycker du på samma knapp så slutar den filma och stänger av sig själv. Detta gör det möjligt att ha kameran igång endast när den används, och sparar batteritid. 
LCD skärmen har man tagit med från Hero 4 Silver och gjort bättre bildkvalité och mer lättmanövrerad i menyerna.Välj bort fisheye

Medan några av konkurrenterna har haft den här funktionen sedan ett tag, har nu också Gopro möjligheten att välja bort fisheye och få horisonten rak. Filmläget heter ”linear” och skapar en känsla av att det är filmat med en ”vanlig” kamera. I Hero 5 Black kan du välja mellan filmlägena superwide, wide, medium, narrow och linear.Bildstabilisering
Vid skakiga filmningar kan Hero 5 Black använda elektronisk bildstabilisering, för att få filmningen mer smooth. Kameran tar 4K bilderna från en film och använder en del av bildstorleken till att göra en stabilare 1080p film. Dvs. det går som mest att filma i 1080p i detta läge. 
Bra att använda om du sätter fast kameran på något som skakar mycket som t.ex. ett cykelstyre vid downhillcykling eller på en ratt i rallybil.

Fler intressanta uppdateringar
Möjlighet till automatisk molnlagring av filer. 
GPS taggar för platser du filmar/fotar på. 
Avancerad vindreducering i ljudet. 
Tre mikrofoner på kameran. 
Avancerade manuella kamerainställningar

Negativt – Hero 5 Black

Hero 5 Black är liksom föregångarna inte vidare bra på att filma i dåligt ljus. Detta tycker vi saknas, och hoppas på att det kommer med nästa kamera. 
Vi saknar också att inte kunna stänga av LCD displayen vid film/foto, för att spara batteritid. Vi hoppas på en uppdaterad mjukvara för detta.GoPro Karma, Hero Session & Hero Session 5
Vi har inte haft möjligheten att testa Gopros drönare Karma pga Sveriges nya förbud mot drönarflygningar, och kan därför tyvärr inte göra en recension på den just nu. 
Gopro Hero Session är samma kamera som tidigare Gopro Hero 4 Session, men med ett nytt namn. Uppdateringen på denna kubformade kamera är Gopro Hero 5 Session, som liksom Hero 5 Black filmar i 4K, har röststyrning, bildstabilisator med mera av de nya egenskaperna. Den saknar skärm bak på kameran, GPS och filmar inte slowmotion i samma kvalité som Hero 4 Black.Vi kommer inte att dela ut några toastar för det här är mer en presentation än en recension, men överlag tycker vi att det är några riktigt roliga nyheter med Gopro Hero 5 Black, och kan helt klart rekommendera den för alla nivåer av film- och fotoskapande.Rekommenderat pris, Sverige:

Gopro Hero 5 Black: 4299kr
Gopro Hero 5 Session: 3249kr
Gopro Session: 2199kr
Gopro Karma(drönare): 8699kr
Vad tycker du om GoPro Hero5 Black?
Text: Erik Nylander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.