Guide till att hitta säsongsjobb

Det är många som söker jobb denna tid för att ha råd med drömsäsongen. Hur gör du då för att lyckas hitta ett jobb i fjällen, alperna eller Kanada?

Emelie Persson har gjort detta många gånger förut och ger här sina bästa tips för att lyckas hitta ett jobb.

Min första säsong gjorde jag i Storlien, efter att ha gått en reseledarutbildning i Bad Gastein med STS Alpresor. Efter kursen insåg jag att jag inte passade som reseledare, jag gillar inte att stå i centrum och prata inför en massa folk. Men hade det inte varit för det, så hade ju det varit drömjobbet. Visa turisterna dina favoritbackar på berget och bo mitt i byn i Alperna. Som reseledare får man även ta hand allt från transfer mellan skidort och flygplats, fixa utflykter, barrundor, hjälpa till vid problem med mera. Man kan också vara bussguide och följa med en buss från Sverige till alperna.

Eftersom jag inte ville jobba i alperna som reseledare efter kursen, så var jag väldigt sent ute med att söka andra jobb. Jag kom hem från alperna veckan innan julafton och sökte en massa jobb genom arbetsförmedlingen. Jag hade tur, jag fick jobb som liftvakt i Storlien utanför Åre. En liten håla kan många tycka, men jag hade en grymt kul säsong där och det var den som kickade igång mig att fortsätta resa.

Sök i god tid

Det är inte att rekommendera att söka jobb veckan innan julafton. Men det är ju uppenbarligen inte omöjligt! Självklart är det bra att vara ute i god tid, så man är före sina konkurrenter.

Sök hela säsongen

Jag vill ändå inte avråda er från att söka sent om ni hade oturen att inte hitta något jobb. När jag jobbade alperna i Alpe d’Huez i Frankrike så fick jag jobb genom Langley. Jag var på en intervju i Göteborg och sedan var jag på plats i alperna som servitris. Vi var ett gäng skandinaver som samlades och började starta igång ett helt hotell. En del kände ganska direkt att de hade hemlängtan, så de åkte hem och då fanns det ju platser över som snabbt behövde fyllas! Jag tror vi tog in 4-5 nya efter nyår, dels för att några åkte hem – både av hemlängtan men också pga skador från backen – och dels för att vi behövde förstärkning. Så sök hela säsongen, folk skadar sig kors och tvärs så det behövs ofta ersättare.

Jobba som reseledare eller på hotell i alperna?

Jag kände mig väldigt nöjd över att ha hittat Langley. De flesta jobben i alperna handlade om att vara reseledare, eller guide, trodde jag. Men det finns många skidrese-byråer som har egna hotell som behöver personal. På Langley har de alla tjänster som finns på hotell;
• servitris
• bartender
• kock
• barnklubbs-ledare
• diskare
• receptionist
• vaktmästare
• skidlärare

Jobbade man som servitris, jobbade man hårt och mycket, oftast på de timmarna du egentligen vill vara i backen. Diskare var egentligen topp-jobbet. Man kunde åka skidor varje dag, man började jobba på eftermiddagen och man behövde inte försöka vara trevlig när man var helt slutkörd efter dagen i backen (eller för bakfyllan för den delen…). Barnklubbs-ledare var också en favorit, även bartender hade bra arbetstider.

I Frankrike var det i princip omöjligt att få ett jobb på berget, förutom skidlärare inom t.ex. Langley. Det var vad som sades i alla fall, och all personal på berget var oftast franska, äldre män. Det har tydligen med språket att göra, därför är det svårt att få sådana jobb.

Länkar för att jobba i alperna:

Seasonworkers.com – denna visste jag inte om på den tiden jag sökte! Verkar vara en bra sida med en massa olika säsongsjobb samlade i Europa, Kanada och USA.
Coolskijobs.com  – listar aktuella jobb i alperna
STS Alpresor – jobba som reseledare
Freeride – (såklart) jär listas ibland några jobb i fjällen och alperna
LangleyLion Alpin och Northlander – guide och hotellpersonal
Danski – den danska varianten av Langley
Nordic Skibums – Facebook gruppen där folk lägger ut olika jobberbjudanden eller tips och snack inför säsongen. Sök på Nordic Skibums: …….. (orten du ska/vill till) så hittar du rätt!
UCPA  – jobba som representant på kvällar och helger (en slags stand-by reseledare) m.m.
Xtravel – (scrolla ned på sidan för att se ”jobba hos oss”) – jobba som guide
Rollin Snow – Jobba som guide där de flesta resenärerna är ungdomar.

Skicka ditt CV även om de inte annonserar efter personal

Eftersom jag åkte till alperna själv så tyckte jag att det var väldigt skönt att ha jobb och boende fixat redan innan jag var där. Därför är det ju bra att skicka sitt CV till ovanstående länkar om man är ute i god tid. Annars kan man såklart åka ned och söka jobb på plats. När jag söker jobb brukar jag gå in på skidortens hemsida och titta efter vilka restauranger, hotell och butiker som finns och sedan skicka mitt CV till alla som känns intressanta, även om de inte aktivt söker personal. Då kan man vara före deras planering om att annonsera om personal och har då större chans att få jobbet.

Jobba i Kanada

Jag har skrivit en hel guide om att jobba i Kanada. Där tar jag upp saker som visum, boende och olika skidorter bland annat.

Man kan åka till Kanada genom företag som hjälper dig med hur och var du söker jobb, de hjälper dig att snygga till ditt CV och förbereda dig inför intervjuer. De hjälper även till med visumansökan, lokalt bankkort och -konto, skattsedel mm, så att du under tiden kan koncentrera dig på att ha kul och njuta av livet som säsongare. Du får tillgång till deltagarlistan på alla medresenärer i din grupp innan avresan, så är man rädd för att resa ensam är detta ett bra sätt att få kontakt med andra och känna sig lugnare.

Skidorterna i Kanada har platsintervjuer för sina tjänster i oktober, då gäller det att vara där då. Har man inte möjlighet att närvara på deras platsintervjuer så kan man på en del ställen skicka in en 2-3 minuters lång video om sig själv som man laddar upp på youtube. Annars ordnar de två ovan nämnda företagen att du kan få dessa jobb genom skype-intervjuer hemifrån. Vill man jobba i de kanadensiska skidsystemen med ansiktet utåt måste man vara renrakad i ansiktet, tänk på det!

Skriv om ditt CV så att det är anpassat efter Kanada! Det kan bli väldigt svårt att få jobb annars, det är till exempel inte lämpligt att skriva ålder, civilstatus, utseende, religion eller sexuell läggning i ditt CV. De ogillar också en bifogad bild på CV:t.

Jobbar man på berget finns det bland annat dessa tjänster:
• Liftvakt
• Biljettförsäljare
• Gästservice
• Parkeringsvakt
• Biträde i skiduthyrningen
• Städare
• Vaktmästare
• Restaurang
• Park crew
• Trail Crew

Jobba i Sverige och Norge

När jag fick mitt jobb som servitris i Hemsedal så hade jag skickat iväg mitt CV till typ alla olika restauranger som jag hittade på Hemsedals hemsida. Jag visste inte om de behövde personal, men man måste ju visa upp sig och skicka ut frågan!

Bengt-Martins – verksamhet i Sälen som erbjuder jobb i reception, gästservice och stugservice.
Skistar – sista ansökningsdag brukar vara 1 september, så där gäller det att vara väldigt tidigt ute. De anordnar speedintervjuer på olika ställen i augusti. Det är hög konkurrens eftersom många söker jobb genom Skistar. De har en jobba hos oss sida, och en rekryteringssida, kolla in båda!
• Bemanningsföretag t.ex. Manpower brukar ha extra-tjänster på Skistar ifall den ordinarie personalen är sjuk eller skadad så få man hoppa in och hjälpa till.
Hemsedal bransje – Facebookgruppen för säsongsarbetare i Hemsedal. Där läggs det ut tips om jobb och boende. Finns säkert andra Facebook grupper för andra orter, testa och sök!
Arbetsförmedlingen – sök jobb i Sverige
Nav.no – Sök jobb i Norge

Emelies blogg

Text: Emelie Persson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.