Helgens medaljskörd på X Games i Oslo

Det blev stor succé för de svenska freeski-åkarna under X-Games Big Air i Oslo. Jennie-Lee Burmansson slog till med ett guld och giganten Henrik Harlaut tog sin 10:e X-Games-medalj när han kämpade hem ett silver.

– Det är helt galet, jag kan inte tro att det är sant, säger en överlycklig Jennie-Lee Burmansson efter att ha landat guldet i sin allra första X-Games Big Air.
Detta var hennes andra X-Games tävling som gett lika många medaljer, i januari tog hon brons i slopestyle i Aspen. Vilken debut på de stora scenerna frö femtonåringen från Sälen. Nytt sponsorkontrakt från Red Bull har hon dessutom nyligen landat.

X-Games är som bekant statusfylld tävling för freeski- och snowboardåkare eftersom den fanns långt innan dessa grenar kom med på OS-schemat. Och Sverige har varit mycket framgångsrika, helgens tävlingar i Fornebu precis utanför Oslo blev inget undantag.

Årets debutant Jennie-Lee satte med vinsten i Oslo punkt för en fantastisk första säsong där hon vann den totala i världscupen i slopestyle vilket också resulterade i att hon blev uttagen till OS i PyeongChang som Sveriges yngste vinterolympier någonsin.

Till skillnad mot Jennie-Lee är Henrik Harlaut är en gigant med stora mått inom X-Games. Han är, förutom att vara otroligt populär på grund av sin karaktäristiska och underhållande åkning, den som har vunnit allra flest gånger – 6 guld har den dreadsprydda supertalangen från Åre rakat hem i X Games, tja och så 4 blänkande silver också med helgens medalj inräknad.

Efter första åket i finalen låg Harlaut på femte plats, men då slog han till ordentligt. Han fick till tävlingens absolut bästa åk me en Switch left tripple cork 1440 mute, som gav hisnande 49,33 poäng, en nästintill perfekt score då 50 är maxpoäng. Samma trick gav honom segern i X-Games Aspen tidigare i år och nu visade det sig vara ett medaljvapen igen. Dock nådde han inte ända upp till guldet, eftersom han hade ett andra åk som inte riktigt gav förväntad utdelning, de två bästa åken i finalens totalt tre åk räknas.

Det fanns fler svenska åkare på plats i Oslo: Jesper Tjäder, Oscar Wester, Hugo Burvall och snowboardåkaren Sven Thorgren som gjorde en värdig comeback efter en skadedrabbad säsong. Igen av dem tog sig vidare till finalåken.

– Det har varit ett intensivt tävlingsår och vi visar gång på gång att våra åkare tillhör den absoluta världstoppen. Det är inte bara de äldre etablerade åkarna som ”gör sitt jobb” utan extra roligt är ju såklart att nästa generation redan levererar toppresultat. Jennnie-Lee gör ju en otrolig insats säsongen igenom och även Hugo Burvall har haft ett toppår i Big Air i världscupen med två pallplatser där han slutar trea i totalen. Att jobba med ett lag som både har bredd och topp är en ynnest för vilket landslag som helst och svensk freeskiing är verkligen i hetluften just nu, säger sportchef Stefan Karlsson.

Nu väntar en lite lugnare period med lite välförtjänt vila för våra svenska åkare innan det är dags att förbereda sig för Air n´ Style i som går i Sydney Australien i augusti, även här handlar det om grenen Big Air. Då hoppas vi få se nya stordåd från våra framgångsrika svenska åkare.

Resultat X Games Norway 2018
– topp 3 skidor 

Big Air freeski, damer
1) Jennie-Lee Burmansson, SWE, 77,66
2) Giulia Tanno, SUI, 73,66
3) Tiril Sjaastad-Chirtiansen, NOR, 73,33

Big Air freeski, herrar
1) Birk Rudd, NOR, 85,33
2) Henrik Harlaut, SWE, 83,99
3) Oystein Braaten, NOR, 77,32

Åken från Henrik Harlaut och Jennie-Lee Burmansson.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.