I Stockholm byggs ”världens bästa barmarksträning för puckelåkare”

Just nu byggs en stor träningsanläggning i Stockholm som bland annat kommer inkludera en stor backe med hopp och landningskudde som går att använda med skidor under fötterna året runt. Anläggningen kommer att vara öppen för alla men bakom projektet står puckelklubben Värmdö Freestyle MT med visionen ”Världens bästa barmarksträning för puckelåkare”.

I skrivande stund är arbetet i full gång ute på Värmdö i Stockholm med att skapa det som kan bli världens bästa träningsarena för puckelåkare under försäsongen och barmark. Enkelt förklarat så kommer anläggningen som är belägen utomhus att inkludera en backe och hopp av plast med tillhörande landningskudde som är möjlig att använda med riktig skidutrustning året runt. På samma plats kommer det också finnas nedgrävda trampoliner, utomhusgym samt ett träningsområde anpassat för parkour.

Bakom denna enorma satsning står Värmdö Freestyle MT, Sveriges idag största puckelklubb med 85 åkare och flera färska nationella mästerskapsmeriter. Utöver sponsorer och medlemsbidrag så är anläggningen finansierad med stöd från Allmänna arvsfonden och RF-SISU. Trots att puckelpist är en sport som fått ett uppsving under de senaste åren så är det fortfarande en relativt smal gren av det stora skidåkarträdet. Detta är något Robert Hansson, Sportchef Värmdö Freestyle MT, är medveten om och därför kommer arenan också vara öppen för andra än bara puckelåkare.
– Vi vill gärna att fler skidåkare ska veta att möjligheten finns. Vi har inget eget vinstintresse i det annat än att det samtidigt marknadsför den sköna sporten puckelpist. Vi bjuder in andra skidåkare från andra discipliner att träna där med oss. Tror att det kan bli en bra grenöverskridande mötesplats om vi är välkomnande!

Träningsanläggningen byggs på Värmdö och kommer att tillhöra idrottsfolkhögskolan Lillsved (där bland annat prins Daniel har gått) och bland annat så kommer HUS (Högre Utbildning Skidlärare) bedriva verksamhet och utbildning där. Även elever från puckelgymnasiet i Gustavsberg som startar till hösten kommer att träna i anläggningen.

Detta låter ju fantastiskt och gissningsvis så lär detta bli en samlingspunkt för skidåkare i Stockholm, inte minst park- och friåkare. Men när går det att slänga sina första volter på Värmdö egentligen?
– Hoppet har vi klart i september/oktober någon gång. Hela anläggningen beräknas vara klar under våren 2022. Säger Robert Hansson.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.