Svenska och norska landslaget gör en historisk sammanslagning

Svenska och Norska landslaget i puckelpist skapar historia genom att slå ihop sina landslag. Två nationer ska träna, bo, äta och sova tillsammans. Den enda gången dem inte är i samma lag är på startlinjen.

-Jag vet inga som har gjort ett sådant här samarbete förut där man slår ihop två landslag fullt ut. Det känns väldigt unikt i den idrottsvärld vi rör oss i att dela på både det administrativa, ekonomiska och det sportsliga, säger Anders “Mascot” Olofsson som är en av huvudregissörerna bakom sammanslagningen.

Tränaren och sportchefen David Kantermo, tidigare tränare i det norska landslaget får nu sällskap av den meriterade tränaren Lasse Fahlén som senast tränade det framgångsrika amerikanska landslaget. Nu är Lasse huvudtränare och målet är självklart medaljer på nästa OS.

Det nya landslaget ligger just nu i hårdträning på glaciär i norska Folgefonna och David Kantermo beskriver förhållandena som utmärkta.

Jesper Blomqvist-Det är blåis högst upp och längst ner, men i mitten där det är som brantast ligger det tre meter snö och vi har haft grymma träningsdagar med hög kvalitét på åkningen. Alla förutom Per Spett är här, för han är i Kiruna och jobbar i gruvan.

Axel Olofsson

Det nya multilandslaget består av fem åkare från vardera land men uttagningarna är inte helt klara för Sverige än och den femte åkaren väntas presenteras inom en månad.

 

 

Målet med samarbetet är att skapa större konkurrens i träningsgruppen samtidigt som det finns större kapital att hyra in de bästa tränarna.

 

-Om vi ska konkurrera med de stora nationerna så som USA och Kanada är detta vägen att gå, avslutar Anders

 

Detta är det nya landslaget: Team Scandinavia

Felix Elofsson SWE
Per Spett SWE
Julia Nilsson SWE
Ludvig Fjällström SWE
Vinjar Slåtten NOR
Tebje Anderssen NOR
Ole Fretheim NOR
Hedvig Wessel NOR
Aurora Amundsen NOR
Huvudtränare: Lasse Fahlén
Assisterande tränare: David Kantermo

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.