Influencer-resan: Historien om när Felkan åkte till Österrike

Freeride skickade ner Felix ”Felkan” Lundin för att skapa likes, hype och allmän kännedom om skidåkningen i Österrikes Tyrolen. Här är Felkans historia om försäsongsresan till St Anton och Ischgl, där han åkte skidor i för honom lite ovanligt lyxiga omständigheter vad gäller logi, förplägnad och sällskap. 

– Vill du åka på en influencer-resa till Österrike i början av december?
Frågan man tror att man aldrig ska få, tänker jag först. Sedan tänker jag att det krockar med skidtestet i Åre, som i vanliga fall är en given aktivitet för mig. Efter snabb överläggning i huvudet hör jag mig själv säga:
– Ja, men det låter kul, absolut! 

”Vad sjutton har jag gett mig in på?” Är tanken som mal i mitt huvud lite senare. Åka skidor tillsammans med flera personer ur det tvivelaktiga, koldioxidutläppande och skattefifflande skrået ”influencers”? Just de aktuella sociala medie-profilerna som ska med på denna resa är kanske inte heller mitt vanliga sällskap, vid en supersnabb och panikartad överblick på Instagram är ingen av dem ”riktiga” skidåkare i mina ögon. Tänk mer selfies och matbilder snarare än åkklipp från berget. Ja, om det sociala flödet ens är från snöig bergsmiljö. Mina fördomar i kombination med min ytliga researsch grusar mina förväntningar på denna resa till St Anton och Österrike likt en stenkross.

Det som får mig att lugna ner mig lite är att österrikiska turistbyrån också flirtar med svenska skidtidningen Åka Skidor. Jag får höra att Tobias som jobbar med layouten också ska med på resan. Skönt! Då är det i alla fall minst en person till på resan som är okej på att åka skidor. Sen släpper jag tankarna på detta och fnular vidare med andra saker som pockar på min uppmärksamhet då i oktober-november 2018, knegar på med mitt fastighetsskötarjobb som jag brukar göra i Stockholm på höstarna.

När resan sedan startar i början av december möter jag upp med gänget som ska iväg på Arlanda. Upplägget på denna ”influencer-resa” börjar sakta, men säkert att klarna. Vi är sex stycken svenskar, bestående av tre journalister och tre resebloggare. Ingen titulerar sig influencer självmant, eller presenterar sig med det epitetet.

Vi bildar tre par som sedan sprids ut bland de österrikiska Alperna i Tyrolen under fem dagar. Halvvägs in i vistelsen i Alperna byter vi skidorter med varandra. Arrangörerna tänker views, likes och hype i termer av att skjuta en bred digital hagelskur för att träffa så många potentiella skidåkare och potentiella turister som möjligt och samtidigt med ett brett innehåll från flera olika skidorter. Det är många som ska dela på den digitala kakan, alla ska ha sin lilla bit. Fair and square, jag förstår deras idé.

Men det är för mig personligen ett helt nytt upplägg att resa på, eftersom default-läge för mig är en klassisk säsong tillsammans andra skibums. En skidort, många veckor. Då hinner man hitta de bra ställena, dumpen hinner komma, de kassa dagarna kan man vila sin ömma kropp. Denna resa blir liksom pang på, ett kort, tight tidsfönster att hinna göra någonting vettigt på.

Men det ska visa sig att man faktiskt hinner mer än vad jag trodde var möjligt. Så låt mig via några av bilderna från resan tar er med på en ”influencers” vardag i Alperna under några dagar i början av säsongen 2018/2019.

St Anton – All you can eat powder buffé

Klassiska offpist-åk i mängder väntar i St Anton. Här finns något för alla: lekfull terräng som inbjuder till snurrar och butters, stora öppna ytor för att mjölka pudersvängar, rännor och spines där man knappt fattar att det går en lift till toppen av åket.

High-tech liftar

Något jag får påtalat ett tiotal gånger är vilka ”state of the art”-liftar som finns i St Anton. Trots att det känns lite påtvingat så måste jag erkänna att Galzigbahn är imponerande. En kopplingsbar gondol med dubbla vajrar som tar 24 pers per korg, den bokstavligt äter liftköer till frukost.

”En kopplingsbar gondol med dubbla vajrar som tar 24 pers per korg, den bokstavligt äter liftköer till frukost.”

När jag även senare under vintern har haft möjligheten att åka mer i St Anton så kan jag konstatera att jag fortfarande inte spenderat mycket tid i liftkö trotts att det varit både nyår och sportlov under tiden.

En klassiker av en anledning

I St Anton finns något för alla och nästan alla plånböcker. Vare sig man är här för att träna pjäxdans på Krazy kangaroo, åka på veckolång pistsafari, stänga svensk-haket Bobos kl 04.00 eller stå redo för liftöppning så kommer man att älska St Anton.

Valluga Hotell

Ett av få svenskägda hotell i byn, med en skön blandning av klassiska österrikiska detaljer, men med påtagliga skandinaviska influenser. Är man som jag inget fan av en den typiska österrikiska oviljan att prata något annat än tyska så kommer man älska den mångkulturella personalstyrkan från Europas alla hörn och att engelska är det mest använda språket bland personalen. Ett cleant och lyxigt boende men där man ändå känner sig bekväm i hoodie och mössa i restaurangen.

Ischgl – gubbsvängs-Mecca med guldkant

Så byter vi skidort och åker till Ischgl, som jag nämnde i början av texten.

Liftorgie

Ischgl har en helt sjuk mängd liftar, 39 st för att vara exakt. Merparten var öppna innan jul när vi var där i december och det imponerar verkligen på mig i alla fall. Det känns lite som att vart på berget man än ska finns det minst tre olika liftburna sätt att ta sig dig. Stora ytor och antalet moderna liftar ger friktionsfri access till åken och jag har väldigt svårt att se hur det ska kunna bildas några stora köer här även under högsäsong.

Oändliga gubbsvängs möjligheter

Är man motsatsen till mig, dvs man älskar att mjölka pudersvängar i mellanbrant terräng då är Ischgl ett Mekka. Man ser knappt något annat än pistskidor under pjäxorna på folk och det går knappt att hyra något bredare än 90 mm. Nästan ingen lämnar pisten så snön ligger orörd utanför i dagar efter senaste snöfallet. Inte den mest exponerade åkningen, men lever man för att lägga åttor i fin snö så finns det möjligheter överallt!

En smörgåsbord av olika apres ski

I sann österrikisk anda finns det afterski-hak i mängder, och jag blir positivt överraskad! För trots byns något högre medelålder så finns det flera apres barer där jag som 27-åring höjer medelåldern. Något för alla helt enkelt!

Österrikes svar på St Moritz

Ischgl har flera 5-stjärniga hotell, 12 rätters middagar, champagne barer, lyxbilar i mängder och av Rolex-butiker. Det är inget som imponerar på mitt skibumhjärta, men jag är övertygad om att rätt typ av gäst kommer att stortrivas i detta gubbsvängs-mecca med guldkant!

Text: Felix "Felkan" Lundin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.