ISPO 2018 – Dag 3 och 4

Världens största mässa för utomhussporter är över. De 84 000 besökarna från 120 olika länder åker hemåt, likaså de 2 801 företagen som har ställt ut sina nya produkter. Den sista tiden spenderade vi på Freeride med att stoppa förbi hos tretton olika skidmärken och spana på deras nyheter till 2019. 

Skidor 2019 – DPS, Majesty & Black Diamond

DPS: ännu ett skidmärke äntrar allmountain-scenen nästa säsong. Pelle förklarar hur Cassiar Alchemist 94 och Cassiar Foundation 94 ska ta skidvärlden med storm.

MAJESTY: Peter från polska Majesty förklarar lite mer om deras träserie. Vi fokuserar på skidan som matchar hans grovmönstrade fleeceskjorta perfekt: ”Lumberjack”. Vi tar också en titt på deras goggles med utbytbara magnetiska linser som är väldigt prisvärda.

BLACK DIAMOND: Andy på Black Diamond berättar med om deras skidor för 2019. Vi fokuserar på turskidorna i serien Helio (karbon-balsaträ) som kommer i tre bredder och har early rise rocker i framändan samt traditionell/lätt rocker baktill, i 95 mm väger den 1200 gram. Helio fins också i 105 och 116 mm. Route har en trä-glasfiberkärna och är en mer robust och prisvärd serie, geometrierna mellan Helio och Route är lika men konstruktionen annorlunda.


Övrig hårdvara – ATK, Black Diamond, Spektrum, Ortovox, Mammut och Scott

ATK: Vi kikade närmare på ATK FreeRaider 14 (version 2.0) som är en både köttig och lätt techbindning. Vikt 395 gram inkl ski stopper per bindning, dvs 790 gram per par. Din skala 8-14. Fem (!) gålägen: helt plant, 38mm, 41mm, 48mm och 58mm. Skistopper finns från 97 – 120mm.

Black Diamond: Petter från Black Diamond berättar om deras ny satsning. Black Diamond – som äger Pieps – ger sig in och släpper transcievers till nästa säsong 2018/2019. Den mer avancerade transcievern heter Guide BT kostar ca 4500 kr och Recon BT kostar ca 3500 kr.

Spektrum: Vi pratade med Henrik på svenska gogglesmärket Spektrum. Fokus ligger på deras nya serie som kommer till 2018/2019 där miljötänk har stått högt upp på agendan. Två av modellerna heter Helags och Skutan.

Ortovox, Mammut och Scott: Lavinsäkerhet och utrustningen i samband med det fortsätter att vara ett stort område för många av företagen i skidbranschen. Vi kikade närmare på tre olika lavinryggsäckar. Scotts helt nya elektriska system som man tagit fram tillsammans med Alpride, samt Mammut och Ortovox mer klassiska ryggsäckar med patron som blåser upp ballongen.

Ballong race: Både Mammut och Scott hävdar att deras lavinsäckar löser ut på 3 sekunder. Vilken av dem är snabbast? Vi testade Mammuts Airbag Technology 3.0 (protection airbag system) som löser ut med en klassiska patron fylld med kvävgas, samt Scotts nya elektroniska Patrol Alpride E1 som löser ut med så kallade superkondensatorer.


Skidkläder 2019

8848 Altitude: Borås-baserade 8848 Altitude fortsätter sin satsning på mer tekniska skidkläder till bra pris. Till säsongen 2018/2019 kommer Tailor Jacket med tejpade sömmar, ventilation under armarna och 8848:s egna membran durAtec Extreme som klarar 10 000mm vattenpelare och andningsförmåga på 6-8 000g/m2/24h, samt även vindtätt. Priset landar på tretusen minus en viktig psykologisk krona, dvs 2999 kr. Anton – och en oinbjuden snubbe – berättar mer om skaljackan.

Bergans: Vi träffade produktutvecklare Monica och designern Sofie från Bergans. De berättade om den nya kollektionen Stranda. Norska Bergans har gjort en ny kollektion av Stranda. För dunjackan i kollektionen fick de ISPO Gold Award. Stranda Down Hybrid Jacket är tillverkad i hundra procent återvunnen polyester, samtidigt som man har använt en infärgningsmetod som kräver mindre tillsatser och vatten. Både det dun och PrimaLoft som har använts är återvunnet. Att den också är en riktig skidjacka med alla tänkbara features och RECCO-reflektorer var det som slutligen fick ISPO-juryn att dela ut guldpriset till klädtillverkarna i Hokksund söder om Oslo.

Elevenate: David från Elevenate förklarar vad som är nytt med deras topp skidställ ”Bec des Rosses”. Vi kikar också kort på modellen Vallon som är en skidjacka i ett lite mildare prisläge.

Peak Performance: Vi träffade Jonas som har designat Peak Performance nya svarta skidjacka Mystery som kommer till säsongen 2018/2019. Även Matthias Mayr, österrikisk friåkare, var med och berättade kort om sina skidäventyr på Antarktis inland. Sist men inte minst visar Jonas också Peak Performance vattentåliga nya dunjacka Frost Dry Down Jacket som sopade hem en ISPO Gold Award på världens största sportmässa, inte illa.

Trendspaning: Vi gjorde en liten trendspaning på skidkläder 2019 nere på ISPO-mässan i München, Tyskland. Med hjälp av David på Elevenate, Anton på 8848 Altitude, Sofie på Bergans och Jonas på Peak Performance försökte vi sia lite in i framtiden för skidkläder. Givetvis gav vi oss även på att försöka besvara den eviga frågan: När ska fruktsallads-skalkläderna dö ut?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersWingqvist
  1

  @kappakomplett Du har helt rätt, att säga batteri-system är fel. Samtidigt använder Scott just de andra elektroniska systemen - läs Black Diamonds Jet Force och Arc'teryx Voltaire - som jämförelsepunkter. En annan nyans i sammanhanget är Scott och Alprides system de facto innehåller batterier. Till superkondensatorerna sitter nämligen också två stycken utbytbara AA-batterier. Dessa ska hålla kondensatorerna fräscha, för dessa laddar ur över lite längre tid. Batterierna kan också återladda systemet på cirka 40 minuter, dvs du kan redan på berget efter att ha dragit lavinsäcken en gång återladda den.

 2. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2018-02-08 09:50          

  Nu är Freeride inte ett fysikforum och det är kanske ok att säga "batteri" om en uppsättning kondensatorer? Fast det känns lite orättvist mot Scott, för det är en del praktiska skillnader inte minst viktmässigt. Nu pratar du om "bättre än just de andra batteri-systemen " och " tar mark gentemot de andra batteri-systemen". Då låter det som om även Scott har ett batterisystem. Vore det inte bättre att säga elektriska system när man jämför? Har själv en BD rygga och jag kan intyga att batteriet väger ganska mycket. Det finns också en risk för att flygbolagen börjar dra öronen åt sig avseende stora lithiumbatterier. Så det finns fördelar med ett lättare system som Scotts.

 3. AndersWingqvist
  2

  @kappakomplett Nej precis, det är korrekt. Jag borde sagt "electrical system" istället.
  I strikt mening är det som du säger inte ett batteri-system. Det är en superkondensator som driver själva uppblåsningen av ballongen. Scott och Alpride säger också att deras system är bättre än just de andra batteri-systemen som finns på marknaden (Lithium-varianter): att det ska fungera i alla temperaturer från -30 to +50 grader, att det kan laddas mer än 500 000 gånger under sin livscykel och att laddningen tar 20 minuter. Och att systemet totalt inklusive rubbet väger 2670 gram (lavinsystem 1280g + ryggsäcken på 30L som väger 1390g). Scott har ensamrätt att använda Alprides system E1 i ett år, blir intressant att följa denna utveckling och se om systemet dels fungerar så bra som Scott hävdar, dels om det tar mark gentemot de andra batteri-systemen och hur det står sig mot klassiska systemen med patroner av olika slag.

 4. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2018-02-08 08:14          

  Scotts system var väl inte "battery" som du upprepade gånger sa?