Järvsöbacken – det familjevänliga alternativet till fjällen

En mer snöfattig vinter i södra Sverige har sällan skådats. Är det klimatförändringarna som slår med fullkraft eller är det bara en tillfällighet att vi just denna ”vintern” inte får så mycket snö råder det delade meningar om. Vart beger man sig för att hitta skidåkning om man inte vill eller har möjlighet att ta sig upp till de stora och snösäkra destinationerna i fjällen? Freeride begav sig till Järvsö, en liten skidort med stora ambitioner.

Järvsö kom till min kännedom för endast några år sedan. En relativt nyfunnen men ack så god vän från plugget (som dessutom bodde i mitt kök förra terminen) har berättat historier om sina idylliska sommarlov hos sina farföräldrar i hjärtat av Hälsingland.

Att stället hette Järvsö och på senare år byggt en av landets största bike parks har helt flugit över huvudet på mig, likaså den nya sexstolsliften. När Järvsö för några veckor sedan ännu en gång kom på tal och det rörde sig om en skid-weekend var det helt plötsligt en annan femma. Några minuters googlande och insikten att Järvsöbacken absolut borde prövas var tillräckligt för att jag skulle släppa skolböckerna och följa med gänget till Hälsingland.

Järvsöbacken är en familjeägd skidanläggning belägen dryga tre timmars bilkörning norr om Stockholm. Vill man hellre ta tåget dit går det alldeles utmärkt och tar knappa tre timmar.

I dagsläget finns det 20 nedfarter och 8 liftar (och 4 rullband). Järvsöbacken har ett utbyggt snösystem vilket gör att de snabbt fyller upp systemet med snö så fort det blir kallgrader och anläggningen håller öppet fram till efter påsk varje år.

Det finns två stycken barnområden i skidsystemet. En på vardera sida om berget och det råder inga tvivel om att det är barnen som är hedersgäster i Järvsöbacken. Utöver barnområdena finns Zoo-svängen (där du utmanas ta en Wolfie (Selfie med varg)) och maskoten LOA som hälsar på i barnbackarna varje dag.

När barnen tröttnat på bitande kyla och krampande fötter, från de plastiga obekväma stövlarna man som skidåkare tvingas ha på sig, kan man besöka Järvzoo. Där finner ni nordens alla vilda och spännande djur och listan kan göras lång; järv, lo, varg, björn, myskoxe etc.

Berget nyttjas året runt med den ovan nämnda bike parken samt skidåkningen. Det finns två ski-in-ski-out hotell i anläggningen. Bergshotellet och JBP hotell som ligger precis vid 6-stolsliften.

Det byggs överallt i Järvsö, inte enbart för att skidorten de facto är Sveriges näst snabbast växande (enligt de senaste årens statistik från SLAO) utan också av andra anledningar.

Vi satt oss ner med Sune Frost, som tillsammans med sin fru äger och driver restaurang Eftertanke uppe i backen. Han berättar att kommunen har ambitionen att fördubbla den nuvarande befolkningen och göra orten ännu mer attraktiv för inte bara turister, utan även för familjer som vill komma hit och bosätta sig året runt.

När vi besökte Järvsö visade anläggningen upp sig från två olika sidor. Den inledande dagen gick närmast att efterlikna med en tropisk våtsäsongsdag, både när det kommer till temperaturen och nederbörden.

Dagen efter bjöds det däremot på sol, kallgrader och välpreparerade pister. De 20 nedfarterna bjuder på olika svårhetsgrad. Inget extremt men ändå absolut underhållande. Hade man dessutom prickat in en vinter med snö utanför pisten är jag övertygad om att man kan hitta ett och annat fint offpist-stråk mellan träden utanför pisten.

Jag ska inte sticka under stolen med att man betar sig igenom liftsystemet ganska snabbt och efter två dagar i Järvsö känner man sig relativt klar. Som tur erbjöds andra aktiviteter i närområdet. Långfärdsskridskor, längdskidåkning och hundspann är några av de föreslagna aktiviteterna Järvsö har att erbjuda.

Har man ”glömt” sina träningskläder är kanske ett besök på Afterskin på Alpbyns restaurang av intresse. Där kan man avnjuta en av alla deras öl/cider. Bryggeriet ligger i samma byggnad och det är endast en glasvägg som särskiljer den pumpandes afterskin från de jästpumpande öltankarna.

Vi hade en väldigt rolig helg i Järvsö. I goda vänners lag och med en fruktansvärd skidabstinens, för att återkoppla till vår fruktansvärt dåliga vinter nere i södra Sverige, är jag inte svårflirtad.

Jag vill ändå sticka ut hakan och säga att Järvsö överraskar! En annorlunda liten skidort som andas utveckling och expansion blandat med ett varmt och kärleksfullt välkomnande från alla eldsjälar i anläggningen.

Att anläggningen främst inriktar sig mot segmentet barnfamiljer är heller inget jag ska utelämna. Lagom storlek för barnfamiljer och perfekt för de små busfröna att få lära sig att upptäcka ett mindre skidsystem på egenhand. Verkligen ett alternativ till fjällen enligt min uppfattning. Som lokalkändisen Sune (än en gång) sa: ”När man kommer till Järvsö har de små liven fått nog av bilåkning. Varför ska man terrorisera dem med ytterligare massa timmar i bilen när man har Järvsö?”. Det ligger kanske något i det Sune säger. Jag är ingen expert inom ämnet barnfamiljer och borde därför inte yttra mig, men går ni i tankarna på en barnvänlig skidsemester och vill prova något nytt. Testa Järvsö vettja!

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera