Junior-SM för friåkare i Tänndalen

Nu börjar det snart dra ihop sig för årets upplaga av friåknings-SM för juniorer.

JSM går av stapeln lördagen den 27:e februari i Tänndalen. Tävligen är öppen för alla födda mellan 2000 och 2008 och arrangeras i samarbete med infödde friåkarprofilen Jon Wagenius, som driver äventyrsföretaget Strapatser och tidigare anordnat Extrem-SM.

– Och sedan körde vi friåknings-SM, junior-SM för ja, det var väl en fem år sedan i Tännäskröket. Men sedan har jag diskuterat med Tännäskröket och andra skidorter här att köra det igen. Nu är det igång igen i Tänndalen, så nu ska Tänndalen köra på det här i några år har vi sagt. Det blir kul. Ett långtidsprojekt.

Starten sker på Storkläppen, snett ovanför Freeride Paradise, som dagen till ära kommer att utrustas med nya features. Åkarna kommer att kunna välja sin egen linje. De som lägger in ett trick i hoppen premieras för det, förklarar Jon.

Kommer tjejer och killar att köra gemensamt?

– Beroende på hur många det blir i varje klass. Är det fyra eller fler så blir det en egen klass. Men är det färre än det så slås tjejer och killar ihop. Det gäller ju även telemark och alpint. Om det skulle vara få telemarksåkare så kommer de att få tävla mot alpingänget.

Vad ser du fram emot med JSM på hemmaplan?

– Det är så j-vla kul att se de här småungarna åka skidor.

– Min dröm är att det ska vara en naturlig lekplats överallt på fjället, och det här är en del i det. Att åka brant och bli säker på det. Sedan behöver ju inte alla tävla och hålla på men där ligger det iallafall, säger Jon.

Han och Jon Söderén har i tre år tränat Funäsdalens Slalomklubb i freeride. Men för första gången håller man nu “ett camp för kids” — i anslutning till SM. Den som sådde fröet till friåkningslägret var ingen annan än skidlegenden Emanuel Hedvall (Mosse).

– Han är en gammal räv inom sporten. Han är ju ingen egentligen tävlingsmänniska har jag förstått [även om vi imponerats över hans extremt snabba orädda åkning på NM reds. anm.]. Han är här ifrån Tänndalen, Funäsdalen. Så när jag presenterade om han ville vara med och arrangera SM, då tyckte han äh, vad fan kan vi inte göra ett läger istället för jag vill ge ungarna någonting att visa upp vad mitt liv är och har varit.

Lägret kommer att hållas helgen innan SM, dvs 18-21 februari. På programmet står praktik (offpist, pist och park), teori och lavinkunskap men framförallt mycket skidglädje.

– För åker man offpist men man vet inte riktigt vad det handlar om att tävla i det, så är det här lägret perfekt att vara med på. För då kommer vi att åka i de här områdena som tävlingen kommer att gå i. Som en extra bonus kommer SVT att vara på plats och filma lägret på lördagen men de kommer även göra en grej inför SM. J-vligt häftigt, konstaterar Jon.

När är då sista anmälningsdagen?

– Måndag, vecka 8 [22:a februari, reds. anm].

För att anmäla sig till JSM och friåkningslägret samt för mer info, smurfa in på www.xsm.se ; Friåkningsträffen i Tänndalen eller kontakta Jon Wagenius på 070-373 09 66/info@strapatser.nu.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.