Kalla & skarpa kickar i Hemavan

Det var både kyla och välshapat när säsongens skid- och brädtävlingar i Sveriges slopestyle tour avgjordes i Hemavan i helgen.

Bilens termometer visar 23 minusgrader när vi rullar in på parkeringen vid Centrumliften i Hemavan. Det är förmiddag, lördag den 15 december och säsongens första tävling i SSS ska precis börja. Alla dess förkortningar… SSS betyder Swedish Snowboard Series. Och vad är det? Jo, det är den nationella cupen i slopestyle och big air för snowboardåkare. SST, som drar igång dagen efter, är detsamma för skidåkare.

30 åkare stod anmälda till dagens tävling, i klasserna kids, ungdom, junior och senior. Nivån var hög, bland alla. Dubbelvolter och stora gaps över railsen. Kidsklassen imponerade antagligen mest, och när tioåriga Melvin drog en boardslide på toppen av sista wallriden tappade i alla fall jag hakan. De påföljande klasserna vill inte vara sämre och det verkar inte finnas någon gräns på hur kreativ och smidig en person kan vara på en bräda.

”– Det är en riktigt bra park, faktiskt det bästa jag har sett på en SST-tävling.”

De många köldgraderna och en nordlig vind skapade ett högst ogästvänligt klimat. Det, tillsammans med att parken var ganska lång, gjorde att det var svårt att få en övergripande bild på tävlingen, både på lördagen och söndagen. Philip Avesand skötte speakermicken med hög ambition och träffsäkerhet, men tyvärr fanns det bara högtalare utomhus, en bit upp i backen. Efter någon timme på samma plats ute i kylan är det svårt att ha koll på något annat än sin egen vilja att smita in till restaurang Anders nere på centrumhuset. Den obefintliga publiken utomhus berodde på att alla satt där inne och pimplade varm choklad, och därför missade Philips goa tugg.

Parken var i absoluta toppklass. När det naturliga snödjupet knappt kommer upp i tvåsiffriga centimetrar, så har Hemavan Snowpark tillsammans med Snowpark Consulting lyckats smälla upp en slopstylebana utan dess like. Längst upp fanns hoppsektionen. Två välshapade kickar med ca 15 meter till sweetspot lät åkarna göra precis vad de ville. Det fanns även mindre alternativ på sidan. Den nedre delen var en mardröm för åkare med beslutsångest. Tre railsektioner med minst tre rails i bredd på varje sektion. Här fanns också butterpads, battleships och wallrides. Utöver det kunde åkarna välja mellan en uppsjö av downrails, down-flat-down, flat-downs och så vidare. Möjligheterna att kombinera var oändliga:
– Det är en riktigt bra park, säger Kalle Hellquist, freeski-tränare på Liljaskolan i Vännäs. Faktiskt det bästa jag har sett på en SST någonsin, fortsätter han.

Söndagen är en repetition i arktiskt väder, och de 50 anmälda skidåkarna i dagens stopp på Swedish Slopestyle Tour måste ha en hel del värme i sig. Det har dom. Redan på genomåken ser vi dubbelvolter både här och där, och gnistorna på railsen är inte ens det hetaste vi får se idag. I juniorklassen tävlas det om en plats till Junior-VM i Kläppen senare i vinter, både för brädåkarna och skidåkarna. Tourrankingen efter det fyra första deltävlingarna är det som räknas. Det syns bland åken att det är mycket som står på spel. Kvaliteten är hög. Gigantiska gaps över flat-down-räcket, 630:s från pyramidrailen och kombinationer man inte visste var möjliga.

När seniorklassen ska börja har solen gått ned och vinden tilltagit. Det som förut var en riktigt kall dag övergår i såpass sträng kyla att det kanske egentligen är bäst att gå in. Men efter att några åkare har kört måste man bara stå kvar, detta går inte att missa. Flera går så stort på övre railsektionen att de nästan missar själva räcket. Jag ser pretzels i så hög fart att jag undrar om kylan spelar mina ögon ett spratt.

Då parken är lång och temperaturen är låg, sitter domarna i två par. Ett par i en pistmaskin med bra sikt på de två hoppen. Det andra paret sitter längre ned i en militärgrön bandvagn, och vakar över railbiten. Dubbelcork 1260 må vara ett ”vanligt” trick bland duktigare åkare idag. Men skickar man det i den när alla andra fryser tårna av sig, i början på säsongen, då är man rätt frän alltså.

Teamet bakom tävlingarna har efter helgens lyckade premiärer har ytterligare 5 stopp till att se fram emot i vinter:

  • 19 januari i Umeå, Big Air
  • 9-10 februari i Kläppen, Slopestyle
  • 23-24 februari i Vemdalen, Slopestyle
  • 9-10 mars i Falun, Slopestyle
  • 16-17 mars i Bollnäs, FINAL

Resultatlistor SSS Hemavan 15 dec 2018

Resultatlistor SST Hemavan 16 dec 2018  

Liten film från SSS i Hemavan december 2018

Liten film från SST Hemavan december 2018:

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.