Konsten Att Säsonga Del 3: Ändlös Vinter

Äkta levnadskonstnärer som delar med sig av hur man får en säsongsbaserad livsstil att gå ihop. Denna gång handlar det om att uppleva ett helt år av snö och skidåkning. Vinterjägaren Linnea Henriks befinner sig i sommar på andra sidan jordklotet och testar förhållandena på Nya Zeeland.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– På vintern åker jag skidor och jobbar i Åre. Jag jobbar som skidinstruktör vilket jag gjort i fyra säsonger nu. Den senaste säsongen har jag börjat guida för olika företag. Att ta med gäster offpist är riktigt kul och utvecklande, plus att det blir ösig åkning på arbetstid. Det blir ofta skidåkning typ sex dagar i veckan på ett eller annat vis, med eller utan gäster. Jag är också frilansande fotograf och gör en del jobb emellan åken och guide-svängarna.

Vad gör du i sommar?
– I sommar är jag på Nya Zeeland, åker lagg och jobbar som skidinstruktör på Cardrona. Jag bor i Wanaka, en liten stad med avslappnad stämning. Det finns många barer som en kan hänga på och ölen kostar 5 dollar. Det är första gången som jag jobbar utomlands, har vinter på sommaren och har en vardag på engelska. Mycket skiljer sig från vad jag är van vid. Miljö, arbetsvillkor, organisation och kulturen i stort, vilket ger perspektiv och jag lär mig nya saker varje dag. Det finns en hel del evenemang och tävlingar här på ön, vilket är roligt. Att göra en säsong här är ett grymt sätt att träffa andra människor och knyta kontakter över hela skidvärlden. Perfekt om du vill jobba på en ny skidort utomlands i vinter. 
Andra somrar jobbar jag i butik eller inom fastighetsskötsel. Vad som helst som passar bra och kan balansera upp ekonomin.

Hur är ditt år uppdelat?
– Året och livet startar i slutet av november. Då börjar det pirra i kroppen och jag drar norrut. December-april spenderas i Åre, maj blir mellanmånad för semester(helst mer skidåkning), en tur hem till Dalarna för fotograferingar och lite andrum att umgås med vänner som är utspridda i landet. I juni börjar jag jobba på mitt sommarjobb som jag lämnar när november börjar ta slut. I år är den perioden utbytt mot vinter på andra sidan jorden och på vägen hem ett varmt stopp i Asien för några veckors värme eventuellt.

Hur gör du för att få ihop året?
– Det håller jag fortfarande på att lista ut! Men det löser sig alltid. Efter en säsong som skidlärare i Åre får en många säsongande vänner och andra kontakter, det gör det mesta lättare när livet förändras i takt med årstiderna. Jag jobbar mycket med mitt företag och passar på att få många timmar på mina anställningar medan det finns jobb under högsäsong, sen försöker jag leva så sparsamt det går. Boende löser jag på olika sätt, ibland bor jag i kollektiv när jag ska vara någonstans en kortare period. Jag är en fantastiskt trevlig och exemplarisk hyresgäst! Att ha en partner in crime som också är skidåkare och följer med på alla turer fram och tillbaka gör det också enklare att få ihop livet på många sätt.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?

– Skaffa och håll kontakten med vänner. De är lite som en fast punkt i en ständigt skiftande tillvaro. Både bra för din mentala hälsa och rent praktiskt; är du snäll mot dem så är de snälla mot dig och hjälper dig när du och flyttlasset kört fast 60 mil från far och mor.
Ha en plan. Var ute i tid och tänk ut nästa steg och på vad som behövs för att uppnå dina mål inför kommande säsong.Älska ditt liv. Det är ett fantastiskt liv att leva. Ibland kan det vara bra att komma ihåg det när dina vänner köper egna lägenheter och skaffar fast anställning, och du står i ångorna från ditt svettiga underställ i ett stökigt kollektivboende.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– När jag har en “vanlig” sommar gillar jag att prova på nya aktiviteter. Skejta, vindsurfa eller cykla. Leka och utforska. Och att andas, det är en bra grej. Yoga. Jag gillar tystnaden på sommaren, att vara ute i naturen och gärna själv. På vintern blir jag blind av all skidåkning så det är skönt att inte tänka på prestation under sommaren, utan bara på ta hand om kroppen som tack för att den har stått ut hela vintern.

Vad gör du i vinter?
– Jag är i planeringsfasen med vintern, så en skiss är Åre, fota mycket skidåkning, köra mycket guidningar och åka mer skidor och utvecklas. En skidsemester till Alperna, Kanada eller Japan ligger på önskelistan. Norra Sverige/Norge under våren.

Vilket är ditt drömjobb?
Att kunna jobba med skidåkning på något sätt, helst som åkare och fotograf på heltid och överallt i världen!

Linnea Henriks

Ålder: 23
Kommer från: Rättvik
Bor: Wanaka, Nya Zeeland/Åre, Sverige
Jobbar som: Fotograf och Skidinstruktör
Började säsonga för att: Kunna åka skidor så ofta som möjligt
Favoritplats: Glesbygd och natur, blir stressad av städer

Instagram: @karneslinnea
Portfolio: linneahenriks.nu
Blogg om skidåkning och jämställdhet: pussypowder.blogg.se

 

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.