13 intressanta pjäxor inför vintern 2021

Pjäxorna är det viktigaste för din skidåkning, punkt. Och nu för tiden är det roligare, och för somliga svårare, att leta efter pjäxor än någonsin. Det finns en uppsjö av spännande nyheter och tekniska innovationer. Freeride har valt 13 intressanta nyheter inför denna vinter.

Säsongen 2020/2021 bjuder på flera trevliga pjäxnyheter och Freeride-redaktionen har valt ut några av de nykomlingar vi finner mest intressanta inför kommande vinter. Indelningen är enligt följande: 7 stycken friåkningpjäxor, 3 stycken alpina pjäxor och 3 turpjäxor. Gränsdragningen och fördelningen är många gånger hårfin, men vi ska försöka att förklara pedagogiskt hur vi har tänkt.

Vad kännetecknar en friåkningspjäxa?

En friåkningspjäxa är den typ av skidpjäxa som du med en hybridbindning (Salomon Shift, Duke PT tex), rambinding eller robustare tech-binding behöver. Denna typ av pjäxor har goda kvaliteter nedför samtidigt som de har gåfunktion och går att använda med tech-bindning.

Balansen mellan låg vikt och prestanda är väl avvägd av tillverkarna. Dessa hybrid-pjäxor slog igenom för några år sedan och är idag så pass bra att många använder ”friåkningspjäxor” till all typ av åkning. Inom segmentet friåkningspjäxor har det faktiskt skett en mindre revolution de senaste åren, har du inte köpt nya pjäxor på sisådär 4-5 år är det nog verkligen dags om du blandar lite lagom hård åkning utför med att stundtals knata med hudar under laggen för att nå sköna åk.

Vad utmärker en alpin pjäxa?

En alpin pjäxa väljer du som bara vill åka nedför. Inom denna grupp finns ett enormt utbud med allt från mjuka och gosiga pjäxor som passar bäst i barnbacken och på afterskin till högpresterande och stenhårda race-pjux som knappt går att få på eller av foten. Prestandan är det viktiga inom alpina pjäxor, vikten går i andra hand och gåläge sällan aktuellt, tech-inserts är inte ens att fundera på.

Vad är en turpjäxa bra på?

En turpjäxa väljer du som mestadels ska gå uppför. Vikten är det viktiga och lätt är rätt. Det spelar ingen roll för dig att pjäxorna är lite instabila nedför jämfört tyngre alpina doningar. Pjäxorna är tänkta att driva en lättare bindning och skida, varför man får se pjäxa-skida-binding som ett system snarare än enskilda delar. En tumregel är att pjäxorna och skidorna ska väga ungefär samma, en skillnad på ett par tre hekto är okej.

”Turpjäxorna är tänkta att driva en lättare bindning och skida, varför man får se pjäxa-skida-bindning som ett system snarare än enskilda delar. Samma sak gäller för alpina- och friåkningspjäxor.”

Skidåkningen nedför är i sig är ett smidigt och härligt sätt att ta sig ned från berget som du precis bestigit och under vägen upp njöt du kanske lika mycket som du gör nedför. Bra och smidig gåfunktion är viktigt, tech-inserts är en självklarhet. Fokuserar du på låg vikt? Kom ihåg att olika tillverkar anger vikten utifrån olika storlekar (och vissa anger inte alls vilken storlek de utgår ifrån) så att du jämför äpplen med äpplen och snöbollar med snöbollar.

Är listan en best of?

Pjäxorna är inte rankade på något sätt, vilket är svårt för en utomstående att göra. Pjäxor är högst individuellt huruvida en pjäxa är bra eller inte för just dig beror helt på hur din fot ser ut kontra hur pjäxan är utformad. Och så kommer klyschan som vi alltid drämmer till med, klyschan som är lika sann varje år och som tål att upprepas till örenen trillar av på er. På välsorterade butiker finns ofta kompetent personal som hjälper dig att hitta rätt pjäxa för just dig genom att mäta fotens alla vinklar och vrår. Om du kommer till en snorkig pjäxguru, byt butik. Ja, ibland blir det fel så klart. Men att ta hjälp i butik är så grymt om/när du behöver justera pjäxorna i efterhand.

Till saken snart eller?

Nåväl, då bör alla upptänkliga juridiska, pedagogiska och andra förbehåll anses avklarade. Letar du efter andra nya pjäxor som kommer denna vinter finns det över hundra olika modeller i vår prylguide. Men så till saken: här är ett gäng fina pjäxnyheter för säsongen 2020/2021.

Friåkningspjäxor 2020/2021:

Atomic – Hawx Prime XTD 130 Tech GW

Vikt: 1668g (26)
Flex: 120
Pris: 7000kr
Om pjäxan: Detta är en hybrid mellan Atomics turpjäxa ”Backland” och deras alpina pjäxa ”Hawx”. Kortfattat kan den beskrivas som en rejäl och stabil friåkningspjäxa med gåläge och tech-inserts. Redan gjort tänker ni? Absolut. Denna pjäxa bygger på Atomics populära friåkningspjäxa Hawx Ultra XTD men den (enorma) skillnaden är att denna modell har en något bredare läst på 100 millimeter i jämförelse med tidigare 98 millimeter. 130 flex gör detta till en sko som det går att kräma på ordentligt med nedför samtidigt som gåläget med 54 graders rotation och en relativt låg vikt gör att den går utmärkt att samla höjdmeter med. Finns också som mjukare variant med 120 flex (6500kr). Utrustad med GripWalk-sula och går att ställa framåtlutningen utför mellan 13-17 grader (15 grader standard).

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.