Lista: Världens längsta surfvågor!

Om du frågar de flesta surfingentusiaster om hur mycket tid de faktiskt spenderar surfandes på vågorna, jämfört med tiden och energin som går åt till att paddla mot strömmar, dyka under vågor och tumlas vid wipe-outs, så kommer du nog fort fram till att det rör sig om ganska få sekunders kvalitativ surfing. Ändå har sporten vuxit i popularitet även här i Sverige, trots våra högst begränsade förhållanden, där det krävs ganska så rejält blåsigt väder för att piska upp något surfbart i våra små innanhav. Surfing går helt enkelt ut på timmar av självspäkning, uttröttande av spaghetti-armar och axlar, och så kanske om man har tur, några svängar då och då i utbyte. Om du inte känner dig helt såld på den föga imponerande paddel-till-surfing-ration, misströsta inte. Här kommer en lista på världens längsta surfvågor, där vi istället för axelträning ordinerar några veckors benböjande innan resan för att orka stå till slutet på varje våg:

1. Chicama, Peru.

Utanför Chicama, en sömnig fiskeby på den Peruvianska ökenkusten, rullar vid rätt förhållanden världens absolut längsta våg in och erbjuder åk på upp till 2 kilometer. Hela udden är ca 4 kilometer lång och även om aldrig någon har surfat den hela vägen så ryktas det om att det kan vara möjligt vid den perfekta stormen, då många sektioner måste ”länkas ihop”. På storlekar upp till huvudhögt håller sig vågen ganska snäll och passar bäst för longboards, men på större swell kan en och annan sektion bjuda på en tub. Efter varje avslutad våg är det en lång promenad (eller taxi) tillbaks till take-off pointen, då de hårda strömmarna gör det omöjligt att paddla tillbaks. Flyg till Lima och sen vidare inrikes till Trujillo, sen är du bara 45 minuter i taxi från din livs längsta våg!

2. Skeleton Bay, Namibia.

För ungefär 10 år sedan dök det upp en video på nätet där Cory Lopez från Florida surfade en hårt tubande vänster som aldrig ville sluta bryta. Tydligen var det filmat ”någonstans i Afrika”, och vågen fick namnet Cory’s Left. Allt eftersom kom det in bevis på att vågen, eller Skeleton Bay, som den egentligen hette tack vare alla sälskelett längs stranden, inte var någon ny upptäckt. Sydafrikanska surfare hade gjort den 36 timmar långa roadtrippen från Kapstaden länge, men tack vare ett fotoförbud localsen sinsemellan hade inte spotet hamnat på internet förrän nu. Idag är stranden fylld av pickups med surfproffs, fotografer och filmare varje gång Atlanten bestämmer sig för att skicka rätt sorts swell norrut från Antarktis, och vågen är lika svårsurfad som den är lång. Det börjar med ett extremt snabbt dropp där du direkt placeras i en tjock och djup tub, som inte slutar förrän över 2 kilometer längre in i viken. Bara för hardcore surfare som inte har emot att spendera veckor i en blåsig öknen för att få en chans till sina drömmars tub. Om det är värt det? Fråga till exempel Koa Smith i videon nedan:

3. Superbank, Australien

Sagan om Superbank, även den flitigt nämnd i topplistor över världens bästa vågor, börjar med att hamn-ägarna i Snapper Rocks på Guldkusten i Australien började pumpa ut sand från hamnen för att skapa en säkrare passage för båtarna. Sanden lade sig så småningom runt hörnet där surfarna hade sitt tillhåll bland de många höger-sektionerna som slutar i den världsberömda Kirra-vågen, en oerhört snabb och tubande våg på sandbotten. I början märktes ingenting, men allt eftersom insåg surfarna att sanden som byggdes upp under deras fötter skapade ett intressant fenomen – den hjälpte till att länka ihop de olika spotsen till en och samma, megalång våg som aldrig verkade vilja ta slut. Superbank var skapad, och idag flockas tusentals surfare vid ”världens bästa människotillverkade våg”, alla med förhoppningar om att knipa en av de få åken som vara hela sträckan ut. Lyckas man ta sig från spetsen av udden ända till slutet inne på Kirra har man stått på brädan i nästan 2 kilometer.

4. Jeffrey’s Bay, Sydafrika

Jeffrey’s Bay, eller J-Bay som surfvärlden brukar kalla den, blev mainstream-kändis förra året då världstour-surfaren Mick Fanning hade närkontakt med en vithaj under ett direktsänt tävlingsheat. Vågen har blivit utnämnd till världens bästa högervåg (bryter från stranden sett från höger till vänster i motsats till Chicama och Skeleton Bay), och vill man ta del av det drygt en kilometer långa åket där högsta fart är rekommenderat för att ha en chans, bör man också vara beredd på att dela glädjen med de hundratals besökarna och vassa localsen. Då Sydafrika har världens högsta hajattack-statistik bör surfing under tidig morgon och sen kväll undvikas, även om det kan vara svårt att slita sig när det ser ut såhär:

5. Bono, Indonesien

Ja, vi vet att flodvågor inte är samma sak som havsvågor, men i de här sammanhangen är ändå flodvågen ”Bono”, på nordöstra Sumatra i Indonesien, värd att nämnas. Varje dag när tidvattnet rusar in från Indiska Oceanen, skapas en flodvåg som rullar in i djungeln i över fyra timmar, och kan bli nära fem meter hög vid optimala förhållanden: Högt tidvattenstånd och mycket regn längre upp längs floden. På grund av vågens höga hastighet tar surfare hjälp av motorbåtar eller vattenskotrar för att komma med, och går av, ja det gör man först när benen värker för mycket. Vågen har på senare år blivit känd genom besökande proffs med filmteams, och idag går arrangerade surfresor till Bono när förhållandena är som bäst. Varning för krokodiler och blodiglar!

 

Text: Jacob Wester
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.