Liten konkurrens i Champoluc

Mycket snö, ingen stress, lätttillgänglig terräng och inga liftköer. Det finns en trevlig melodi i italienska Champoluc som Rebecka Eriksson, Erika Edling och Fredrik Söderberg upptäcker.

Rebecka Eriksson (tv) och Erika Edling intar Champoluc.
Rebecka Eriksson (tv) och Erika Edling intar Champoluc.

Champoluc. Sol, vindstilla och inte ett moln på himmelen, ca 5 minusgrader. Klockan är 10.00 och vi sitter i den första av dom två gondolerna som finns för att nå hela systemet. Efter ytterligare en lift är vi äntligen uppe. Det snöade ca 20 cm tre dagar innan vi kom ned och vi ser att nästan all snö är orörd. Efter tre hela dagar!

Några dagar senare. Klockan åtta på morgonen ringer alarmet på telefonen, jag hoppar upp från soffan och ser att det har snöat en decimeter till. Jag segar ändå kvar hemma medan Erika Edling och Rebecka Eriksson snabbar sig ut i backen. En timme senare får jag ett sms från Erika där det står att det är snö upp till midjan på toppen. Jag får panik och slänger på mig kläderna och springer dom 800 metrarna till liften. Två gondoler senare ser jag att det är sant, mellan 30-60 cm nysnö beroende på vind. Lössnö är verkligen inget som italienarna prioriterar.

Fredrik Söderberg hittar rätt mellan träden.
Fredrik Söderberg hittar rätt mellan träden.

Vi stannade i Champoluc för att åka i den kortare men lekfullare terrängen. Champoluc utgör tillsammans med Gressoney och Alagna Aostadalens skidparadis Monterosa Ski. Åk efter åk ospårat.

Det går åt några dagar för att kolla runt i systemet och se hur terrängen ser ut, och det är en positiv överraskning att allt är väldigt lättillgängligt. Du kan skråa ut från backen eller från toppen av liften och få ett schyst åk för att senare skråa tillbaka eller gå i 1-2 minuter för att senare vara tillbaka i backen.

Terrängen i Champoluc är väldigt varierande, allt från öppna ytor till pillow lines. Localstips är guld värda här. Vi satt i liften och pratade med killen som vi bor hos, och frågar varför ingen åker i de till synes helt perfekta rännorna som man ser från liften. Han berättade att de slutar i ett 40-meters dropp till flat med säker död som slut.

I Gressoney får du också öppna ytor, du kan få väldigt långa åk i orörd terräng om du är ute tidigt. Om du tar de två gondolerna upp till Passo Salati (2971 möh) för att åka hela vägen ner till dalstationen (1818 möh) så har du ett långt offpiståk att bita i. Åket som vi tog ner började med öppna fina ytor och slutade med mycket fin skogsskidåkning.
Gressoney är tydligen platsen som de flesta säsongarna och localsen åker i, så det blir lite mera snöstress i Gressoney än i Champoluc.

Artikelförfattaren själv provar den italienska snön.
Artikelförfattaren själv provar den italienska snön.

Det enda som fattas är en lite redigare park, (för dom där lite snöfattigare veckorna). Visserligen var vi där i början av januari och var aldrig över till Alagna, men parken som fanns var belägen i Gressoney och bestod av en platå med tre kickar i olika storlekar, två rails och en liten corner. Det verkade dock inte heller vara något behov av en park, för under tiden vi var där så såg vi inte en enda åkare utnyttja den.

Vi flög ner i början av januari. Italienarnas lov var fortfarande i full gång men det märktes inte i backarna. Liftköer var sällsynta; det längsta jag stod i liftkö var tio minuter.

Efter några dagar i Champoluc och Gressoney har jag uppfattningen om orten klar. De flesta som åker hit gör det för att åka långa, fina piståk, sitta i solen och dricka vin ur plastmuggar på ett en resturang i backen och äta gott. Men jag förstår faktiskt inte varför det inte är fler som åker hit för den lätta snön och åkningen som Monterosa ski bjuder på. Det finns som sagt något för de flesta, storabergsåkning, makalös skogsskidåkning, längdskidåkning, något för pistracern och för livsnjutaren. Sex skiddagar vara i minsta laget om man skulle ta sig igenom hela Monterosa Ski. Men för er som planerar att åka ner för att festa, ni får helt enkelt välja en annan ort för där är byn torr.

En handplant sitter aldrig fel.
En handplant sitter aldrig fel.

Det mer kända säsongarhaket Chamonix ligger endast 121 km ifrån Champoluc. I Champoluc kan man ta ta det lite lugnare på morgnarna när det vita guldet har fallit för att sedan åka ut och åka orört hela dagen och flera dagar efter. Jämförelsen tål att tänkas på?

Fakta: Champoluc
Champoluc är en liten ort som ligger på 1575 meter över havet i kommunen Ayas i regionen Valle d´Aosta, Italien. Orten har ungefär 450 permanent invånare och är känd för sin skidåkning bland friåkare men det är på sommaren hotellen blir fullbokade och vandrings turisterna väller in. Champoluc bildar tillsammans med skidorterna Alagna och Gressoney det massiva skidsystemet Monerosa Ski.
Text: Fredrik Söderberg, Foto: Fredrik Söderberg och Erika Edling
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
20 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (20)