Norska ”Mallroy” – 8 år efter Andreas Fransson

Redaktionen har fått ett försenat vykort från Eivind Aanensen som tog sig an det mytomspunna åket ”Mallroy” i norska Lyngen i våras. En brant bedrift som inte genomförts sedan 2012, då Andreas Fransson och Morgan Sálen var de första någonsin att ta sig ned för detta exponerade åk.

Eivind Aanensen har i våras, tillsammans med sin vän Krister Furnes Kopala, åkt ”Mallroy” i norska Lyngen. Detta är ett brant och hårigt åk på berget Stortinden som inleds med en en extremt exponerad travers. Detta är oss veterligen den andra gången någonsin som denna imponerande linje åks.

Det var Andreas Fransson, tillsammans med Morgan Sálen, som var först med detta åk 2012, som då döptes till ”Mallroy” efter klassiska åket ”Mallory” i Chamonix, oklart varför o:et fick byta plats  Anderas Fransson beskriver i sitt blogginlägg från 2012 likheterna mellan åken och den extremt branta och exponerade traversen som måste passeras i början.

Och det dröjde hela åtta år innan någon gav sig an norska ”Mallroy” igen. Så här beskriver Eivind Aanensen själv den imponerande bedriften:

”Krister och jag nådde toppen av Stortind vid lunchtid. Själva toppen i sig är otroligt platt och konvex, och döma av det vi sett på vägen upp, så hängde det vinddrivor längs hela toppen. Utan vare sig GPS-signal eller karta tillgänglig så fick vi helt enkelt förlita oss på den information vi samlat på oss under dagarna innan, samt ta beslut utifrån bilder från kameran.

”Utan vare sig GPS-signal eller karta tillgänglig så fick vi helt enkelt förlita oss på den information vi samlat på oss under dagarna innan”

Vi säkrade oss med rep och Krister kunde då gå ut mot fjällkanten för att lokalisera var vi befann oss. Vi hade tur och träffade rätt direkt, insteget var precis nedanför oss. Krister grävde sig genom drivan som hängde över insteget, och klättrade därefter ned cirka tio meter innan han kom upp och och hämtade sin utrustning.

Vi var så pass osäkra på snön under den branta och exponerade rampliknande traversen i början av åket, att vi bestämde oss för att använda stegjärn och isyxor innan vi korsade den. Vid det här laget stod vi intill början av linjen som vi planerat att åka. Snön såg fantastisk ut. 

”en riktigt tajt ränna där endast skidorna rymdes, om de riktades rätt ned i fallinjen…”

Det var riktigt fint och vi kunde njuta av stora sköna svängar under den första delen av ”Mallroy”. I slutet av åket smalnade det av och mynnade slutligen ut i en riktigt tajt ränna där endast skidorna rymdes, om de riktades rätt ned i fallinjen…

Vi var osäkra på snöförhållandena nedanför rännan men bestämda oss ändå för att släppa på. Vilket, tack och lov, visade sig vara ett korrekt och säkert beslut trots att var så pass exponerat. Det var gott om snö och vi kunde behålla skidorna på hela vägen, och glädjen blev bara större och större ju längre ned vi kom.”

Det råder inga tvivel om att Eivind Aanensen gärna åker brant och stort. Nedan är en film från det hårresande åket samt en sammanfattning av förra säsongen.

MALLROY, NORGE

EIVINDS HÖJDPUNKTER SÄSONGEN 2020

 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.