Ny fyrstolslift i Røldal till vintern

Norska puderhålan Røldal satsar 40 miljoner på en ny fyrstolslift i nedre delen av skidområdet. Planen är att liften ska stå klar redan i november i år.

Liftens dalstation hamnar vid stugområdet i Håradalen, 680 meter över havet, och avstigningen blir en bit ovanför Nutheisen och Andreheisens påstigningar för att det ska vara enkelt att ta sig vidare till toppliften, nybörjarområdet och värmestugan. Höjdskillnaden mellan dal- och toppstation hamnar på strax under 300 meter och liften kommer byggas av norska Taubane Teknikk.

Oddvar Bratteteig är chef på Røldal Skisenter och säger att liften betyder mycket för de olika gästerna som besöker anläggningen.

– Nu får familjerna det ännu bättre då vi bland annat kommer ha en sammanhängande, enkel nedfart i full bredd med över 600 meters fallhöjd. Stolliften byggs i ett område som inte är så väderkänsligt, vilket garanterar få stängda dagar. Kapaciteten i anläggningen ökar med 35 procent, och redan till vintern kommer vi testa att placera delar av parken nere i skogen där det blir lättare att bygga och underhålla parkfeatures. För friåkare öppnar den nya liften bland annat upp stora områden med skogsåkning, så denna utbyggnad blir ett stort lyft för alla våra gäster.

Men utvecklingsplanerna stannar inte med byggandet av den nya liften – Røldal satsar på att bli Norges största skidort mätt i tillgänglig skidareal.

– Skidområdet har haft en jämn tillväxt och ska fortsätta med det. Styrelsen har godkänt en utvecklingsplan och när steg ett och två av den är klar kommer vi ha två expressliftar, 815 meters fallhöjd, och en längsta nedfart på omkring sju kilometer. Vi ska bygga ut stegvis, och är övertygade om att kombinationen mest snö i Norge, varierad terräng för alla nivåer och obegränsat med friåkning kommer få ännu fler att få upp ögonen för Røldal, säger Oddvar Bratteteig, som även lyfter fram de allt bättre vägarna i området som något som talar för Røldals framtid.

Läs mer om Røldal i skidortsdatabasen: LÄNK>>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.