Ny kamera från GoPro: Hero 7 Black

“Gimball-lik” bildstabilisering, live-stream, stabila time-lapse och förenklande av att ta bra stillbilder är de största nyheterna när actionkamerajätten lanserar nytt.


And here we go again! Vi är inne i slutet på september 2018 och det är, liksom som många föregående år, dags för GoPro att locka fram köpbehovet hos oss konsumenter med en ny actionkamera.
Vid 2017 års lansering för ganska exakt ett år sedan var det något helt nytt i och med 360-kameran Fusion. Den här gången handlar det om uppdateringar av företagets Hero Black-kamera, och de något mindre avancerade Hero Silver och Hero White.

 

Freerides frilansare kom just hem från GoPros lanseringsevent i Stockholm, och har fått lägga vantarna på en Hero 7 Black. I väntan på att redaktionen gör ett gediget kameratest, sammanfattar underteckand i denna artikel all info som GoPro förmedlar om den nya kameran. Ni får alltså ta informationen och eventuella superlativ som direkt marknadsföring från GoPro, med en näve salt, innan du själv testat eller läst dig igenom Freeride.se kommande och andras forums recensioner. Vill du se en riktigt bra recension redan nu, kika här (ligger också allra längst ned i artikeln).

Vi kommer inte att prata om Silver och White nämnvärt, som har funktioner motsvariga GoPros tidigare actionkameror. Old news.

Nyheter och uppdateringar

Hypersmooth
Största uppdateringen man trycker på är den nya bildstabiliseringen. Gopro kallar den “gimball-lik”, och menar på att en gimball inte längre behövs för att skapa det stabila material vi fått se mer och mer av de senaste åren – skapat av Gopros eget Karmagrip, Fuityech-gimballs och andra konkurrenter.
Det är mycket material från cykling, löpning och annat actionfyllt som fylls av små vibrationer som ibland gör materialet olidligt att titta på, om denna funktion skulle innebära att inte det mesta av detta material går i papperskorgen så är vi både imponerade och intresserade. Reklamrullen ser lovande ut. Funkar bäst upp till 60fps, och är kompatibelt med 4K.

Timewarp
Det som är allmänt känt som “hyperlapse”, har Gopro valt att kalla för timewarp, och innebär stabila timelaps. Timelapse är många bilder som läggs ihop till en film, ofta för att fånga en händelse som sträcker sig över så lång tid att det är slöseri med utrymme och batteri att filma. Det negativa med timelapse är att bilderna som läggs ihop ofta blir lite stökigt/hackigt om kameran rör på sig. I nya kameran har man valt att istället snabbspola filmat material och göra det komprimerat så att det blir stabilt men ändå inte tar stort utrymme. Bra för timelapse i rörelse när du t.ex. vandrar, cyklar eller åker skidor över en tid.

Livestreaming
Gör det möjligt att sända live via internet i din telefon eller via wifi, till Facebook, Youtube mm. Är inte kompatibelt med Instagram än. Här kan dina vänner och ovänner interagera under tiden du livar, med smileys, kommentarer osv.
Materialet sänds i den förvånat låga kvalitén 720p, vilket går att välja huruvida materialet samtidigt ska sparas på minneskortet eller endast sända live. Vi hade helt klart önskat bättre kvalité i materialet här, då det inte känns så frestande att spara livat material i 720p, och ev. klippa edits från. Det mest naturliga (och enerverande) är att nästa uppdatering säkert kommer med bättre livestreamkvalité.

Superphoto
Ska göra det lättare att ta bra stillbilder. Kameran ska själv känna av vilka inställningar som behövs för att kompensera skuggor, högdagar osv med hjälp av HDR – vilket Gopro säger ska funka bättre än tidigare för bland annat motiv i rörelse.

Nya hårdfakta
Stabilisering för upp till 4K 60fps
120fps i 1440p
240fps i 960p

Porträttläge
Om du vinklar kameran på högkant så ändras menyerna till det och materialet du filmar eller fotar blir i stående läge. Smidigt för de som vill använda materialet för mobilens stående skärmläge.

Nytt interface
Ett nytt interface som gör det lättare och mer användarvänligt att swipa mellan de olika funktionerna direkt på kameran.

Korta klipp
Välj mellan 15 och 30 sekunders förinställd filminspelning, för att matcha instagram-stories(15s) eller bara för att slippa stänga av inspelning när du vet att det du vill filma är under kort tid.

Uppdaterad Integrering med iOS-telefoner
Ska göra parning och överföring av filer med iphones smidigare och snabbare. Tyvärr ingen uppdatering för Android.

Rörlig data som lager
Med GPS aktiverad under videoinspelning kan du sedan i Gopros app lägga data på ditt material. Det kan t.ex. vara din hastighet när du åker skidor eller en karta som visar vart du har cyklat medan du filmar. Garmins kameror har länge haft detta och nu var dags även för Gopro.

Självutlösare
Även fast det låter konstigt så har stillbildskameran inte haft självutlösare förr. Nu har den det, med tre eller tio sekunder som alternativ.

Uppdaterad mikrofon
Gopro marknadsför ett bättre ljud, med reducering av det typiska skravliga actionkameraljudet som uppstår vid vind, vatten och liknande.


Jesper Tjäder miniintervju

Med under Gopros event i Stockholm tog vi ett snack med svenska skidfenomenet Jesper Tjäder, som är en av Gopros internationella ambassadörer.

Jesper, hur mycket inverkan har ni som atleter på utveckling av kamerans nya funktioner?
– De vill hela tiden veta vad vi tycker och vad vi vill förbättra, jag tycker de lyssnar rätt mycket på oss. Senast var vi cirka 10st aktiva från olika sporter som de flög in för ett möte, där vi pratade om utvecklingen och vad vi vill ha i framtida kameror.

Är det någon funktion på Hero 7 Black som du känner att du varit delaktig i att utveckla?
– Vet inte riktigt, men jag har tjatat lite om att det borde gå att filma i stående format, så det känns kul att det kommer nu.

Vilka funktioner är du mest peppad på i den nya kameran?
– Hypersmooth känns sjukt bra och det vertikala läget tror jag att jag kommer använda mycket. Sen livestream har jag inte ens tänkt på förut, det kunde vara coolt att t.ex. livestreama finalen på en tävling, så får man följa med behind the scenes och så.

Vad ska du använda din till första gången?
– Jag hade inte planerat något speciellt, men det får bli att dra iväg till alperna i höst.

Vilka är dina favoritinställningar när du filmar?
– 95% av gångerna filmar jag i 1440P, 60fps, wide, 4:3 ratio. Då får jag mer information i bilden än ratio 16:9 och jag kan själv välja om jag gör superview eller beskär bilden efteråt till 1080. Jag lägger nästan alltid ut på instagram i 1440p och 4:3 ratio.

Sammanfattning första intryck GoPro Hero 7 Black

Sammanfattningsvis så är det framförallt den nya stabiliseringen Hypersmooth som vi tycker gör kameran riktigt intressant. Timewarp är en kul grej för att göra snygga klipp, och vi blir helt klart sugna på att testa live-funktionen och se vad den håller för också. Håll ögonen öppna för en recension här hos oss och på andra plattformer, för att skapa en uppfattning om det är en ny listetta på önskelistan till jul, eller om ni redan har allt ni behöver.

Priser
GoPro Hero 7 Black kostar cirka 4 700 kr
GoPro Hero 7 Silver kostar cirka 3 600 kr
GoPro Hero 7 White kostar cirka 2 400 kr

GoPro:s officiella video

En riktigt kul och bra recension från Wired

Text: Erik Nylander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.