Nya liftar i Tre Dalarna

Det franska megaskidområdet Les 3 Vallées (Tre Dalarna på svenska) fortsätter fräscha upp liftsystemet genom att ersätta de mer fossiliserade exemplaren med nya, mindre skramliga diton. Fyra och-en-halv nya liftar står klara till vintern.

Liftbolaget i Courchevel har äntligen tagit sig i kragen och demolerat den extremt klaustrofobiska ägglift från 1970 som tagit åkare från Le Praz upp mot La Tania. Nu är ägget utbytt mot en sexstolslift med bubbla, och alla regionens snowboardåkare samt skidåkare med skidor bredare än 85 millimeter bör jubla åt denna händelse. Dessutom mer än dubblas kapaciteten tack vare den nya liften. Centralt i Courchevel ersätts två äldre stolliftar med en ny, snabbare dito, och i samband med detta får några pister ny sträckning.

Meribel, i mittersta dalen renoverar den gamla och episkt saktfärdiga Loze-liften, vilket är glädjande då det innebär att samtliga anslutningar från Meribel mot Courchevel nu är av det raskare slaget. Till vintern blir Loze-liften kopplingsbar med hjälp av återvunna delar från en lift som fanns i Courchevel för ett par år sedan, och åktiden kortas från 10 till 6 minuter. Utöver detta slänger man på ytterligare 18 ägg på Saulire-gondolen, vilket boostar kapaciteten på den liften från 2400 till 2800 personer i timmen.

I självutnämnda partyhålan Val Thorens stryker fyrstolsliften Portette, som servar backarna på nordsidan, på foten till förmån för en sexstolslift, vilket ger en kapacitetsökning på 600 pers i timmen. Dessutom flyttas dalstationen från sin nuvarande (obegripliga) placering till en plats i jämnhöjd med Moraine-liften för att ge bättre tillgänglighet.

Även Plan de l’Eau-liften i nedre delen av Val Thorens byts mot en kopplingsbar sexstolslift, vilket torde glädja dem som snabbt vill ta sig upp i systemet efter att ha åkt offpiståken kring Lac du Lou. Den nya liften blir längre och får en högre sträckning än den gamla, vilket gör att man kan nå Cime Caron-kabinen direkt från Plan de l’Eau och alltså spara in en liftfärd på väg mot toppen. Kapacitetsökningen här är beräknad till 800 pers i timmen.

En av de nedmonterade liftarna i Val Thorens kommer dock läggas på lager och dammas av igen nästa år, då den ska sättas upp i en annan del av dalen – i det än så länge oexploaterade området liftåkarens ”snett-uppåt-höger” från Folie Douce sett. Åkningen där är planerad att bli åt det lättare hållet.

Siffernörderi

Telesiege de La Foret (Courchevel)
Längd: 1750 meter
Fallhöjd: 643 meter
Kapacitet: 2400 pers/timme

Telesiege de Aiguille du Fruit (Courchevel)
Längd: 1333 meter
Fallhöjd: 412 meter
Kapacitet: 3300 pers/timme

Telesiege de La Portette (Val Thorens)
Längd: 1819 meter
Fallhöjd: 419 meter
Kapacitet: 3300 pers/timme

Telesiege de Plan de’l Eau (Val Thorens)
Längd: 1985 meter
Fallhöjd: 690 meter
Kapacitet: 2600 pers/timme

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.