Oscar Wester vinnare i Val Thorens, igen

Oscar Wester fick ett bra genrep inför X Games-debuten nästa vecka. För andra året i rad vann han SFR-deltävlingen i ett blåsigt och flatljusigt Val Thorens. Även Jesper Tjäder körde bra och slutade trea.

Wester, som kom femma i kvalet igår, satt ribban högt redan i första åket med bland annat en nosebutter dub 12a som blev inledningen på ett cleant och tekniskt åk. Domarna gillade vad de såg och belönade honom med 87 poäng. För Jesper Tjäder började det inte lika bra, en dubbelcork på tredje hoppet slutade med vurpa, som tur var inte värre än att Jesper kunde glida ner till liften och ladda för revansch i åk två.
Bakom Oscar efter första åket skuggade Fabian Bösch och till kommentatorernas glädje hemmaåkaren Jeremy Pancras på tredje plats.

Sikten övergick under tävlingens gång från skaplig till det klassiska Val Thorens-flatljuset där kontraster är lika sällsynta som snö i Sahara, och det i kombination med lurigt byig vind gjorde att åkarna fick kämpa under andraåket.

Oscars fina förstaåk blev verkligen guld värt när han landade i enbent konståkningsposition på första hoppet i sitt andra åk. Han höll sig på fötterna men valde att hålla tillbaka på rotationerna och köra ett stilåk resten av vägen ner istället.

– Det var en bra uppvärmning inför X Games, det är bra att vänja sig vid att tävla i sämre väder också, sa Oscar medan han väntade på poängen efter sitt andraåk.

Innan det var dags för Jesper att köra sitt andraåk hann den unge schweizaren Andri Ragettli kämpa sig in på vad som i slutändan blev en fjärdeplats, och tvåan Fabian Bösch stod för dagens största overshoot när han landade hela vägen ner i botten på första hoppet. Vinden spelade som sagt ordentliga spratt från och till.

Jesper slapp som tur var överdriven medvind och satte sitt åk relativt felfritt. Några landningar hade kunnat vara bättre, men svenskarna plus Bösch hade de mest tekniska åken för dagen och Jesper petade helt rättvist ner Andri Ragettli från pallen.

– Jag är riktigt glad. Mitt andra åk var okej, jag var nervös efter att inte ha fått ihop det i första, och det var svårt med flatljuset men jag är stokad, sa Jesper efter tävlingens slut.

Oscar Wester tog därmed sin andra seger på lika många år i denna tävling, och ser positivt på den kommande utmaningen på andra sidan Atlanten.

– X Games kommer förhoppningsvis gå lika bra eller ännu bättre, sa en nöjd Oscar efteråt.

Jesper Tjäders åk:

Vi jobbar på att få fram klipp på Oscars vinnaråk också. Förhoppningsvis dyker det upp under kvällen.

Resultat SFR-touren Val Thorens

1. Oscar Wester, SWE – 87,00
2. Fabian Bösch, SUI – 82,00
3. Jesper Tjäder, SWE – 81,60
4. Andri Ragettli, SUI – 77,80
5. Matt Walker, USA – 70,30
6. Jeremy Pancras, FRA – 66,60
7. Mark Nowakiwsky, USA – 62,20
8. Christian Bieri, SUI – 61,20
9. Scott Nelson, USA – 58,00
10. Quentin Ladame, FRA – 17,60

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.