Pistvisningar är fortsatt olagliga i Frankrike

Pistvisningar är en klassisk och traditionstyngd charteraktivitet som bland annat bidrar till att minska antalet vilsekomna skidåkare, men domstolen i Chambery slår fast att dylika aktiviteter är olagliga i Frankrike.

I februari förra året beslutade domstolen i Albertville, Frankrike, att det är olagligt med pistvisningar. Enligt fransk lag måste du ha en kvalificerad utbildning för att få undervisa och leda grupper mot betalning, något domstolen menar att reseledare som vallar runt turister inte har. Resebolagens motargument är att pistvisningar inte innehåller några undervisningsmoment och är en för resenären frivillig gratisaktivitet som ingår i köpet av en resa, och därför inte berörs av nämnda lag.

Domen ställde till problem, framförallt för brittiska researrangörer eftersom

  1. Britterna utgör en stor del av de turister som varje vinter invaderar Franska Alperna och de brittiska resebolag som jobbar i Frankrike blev rädda för att tappa resenärer till andra bolag och alpländer.
  2. Pistvisningar, eller ski hosting som det heter på engelska, av någon anledning är en mycket populär aktivitet bland just britter.

Dessutom har franska skidskolan (ESF/Ecole du Ski Francais) protesterat mot pistvisningarna och krävt vissa resebolag på skadestånd, då de anser att pistvisningarna är en konkurrerande verksamhet och dessutom bryter mot lagen. Reseföretagen säger såklart emot och menar att pistvisningar inte innehåller några undervisande inslag utan enbart går ut på att gästerna ska få ut så mycket som möjligt av sin vistelse och förhoppningsvis komma tillbaka till samma ort igen.

Efter domen förra året bestämde sig ett flertal brittiska skidresearrangörer, med Le Ski i spetsen för att överklaga till nästa instans – domstolen i Chambery. Sedan dess har Le Ski och de franska myndigheterna tillsammans med ESF haft flera förhandlingar men beslutet gällande överklagan har skjutits upp flera gånger. Nu står det dock klart att överklagan är avslagen, och det är upp till resebolagen om de vill erkänna sig besegrade eller ta ärendet vidare till Högsta Domstolen i Paris.

Källa: telegraph.co.uk

”Därborta ser ni Blauhorn-systemet.”
”Åsså håller vi ihop gruppen ordentligt, okej då åker vi!”
”Oj, oj, oj..”

Är detta början till slutet för Nalle och hans gelikar?

http://youtu.be/LDoE3sg7aDI?t=4m4s

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.