Prylnytt från ISPO – Pjäxor

Kraftigare och mer pålitliga gålägen, bantad vikt och sulor i däcktillverkargummi är några av trenderna i fot-väg när nästa års nyheter presenterades på ISPO.

Scotts nya pjäxa må se ut som en renodlad skimo-dojja men de påstår att det ska vara framtidens högpresterande friåkningspjäxa. Omdesignad från grunden med tunga fram för styvhetens skull, ytterst låg vikt, enormt men stadigt gåläge med mera och premierad med en ISPO Award vinst.

Nordica Strider: race- och pjäxfantasten ger sig in i touring-segmentet med buller o brak och kammar hem pris för bästa friåkningspjäxa från ISPO Awards direkt. Det har satsats friskt på att ta fram något nytt och utmärkande. Innersko med PrimaLoft, extra greppig gummisula med tech-inserts från däcktillverkaren Michelin och ett gåläge kombinerat med en styvhet på 130-flex och relativt låg vikt som utmanar övriga alternativ i freeride-klassen ordentligt. Även ett av de smalaste alternativen på marknaden läst-mässigt i friåkningssegmentet.

Lange satsar på en ny smörgås-teknik (sandwich construction) i nya modellen RX och racepjäxorna. Tanken är att åstadkomma olika egenskaper för materialet i skalen med olika hårdhet på plasten på olika ställen.

Dalbello Pantera- och Lupo-serien uppdateras och utökas. Pantera görs betydligt lättare, vilket på mässan demonstrerades av motsvarande vikt i påsar med kaffebönor. En av nyheterna är också att Lupo AX 110 W kommer att tillverkas hela vägen ner till 21,5 i storlek så även folk med fötter i minsta laget ska kunna få sig en ordentlig friåkninspjäxa.

K2 börjar med värmeslingor i innerskon på vissa modeller.

Arc’teryx gör en damvariant av sin Procline boot, en blandning mellan storsko och pjäxa designad för högalpin och teknisk klättring med en apporoach på skidor.

Atomic släpper även de en lättare freeridesko med redigt gåläge kallad Hawk 130 Ultra XTD.

Technicas populära Zero G Guide Pro finns till i höst även i en damversion. På damsidan tog de även hem ett ISPO award med nya Mach1 Pro W

 

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.