Uppdaterad: Marker presenterar techbindningen Kingpin

Flera år av spekulationer är till ända – nu släpper Marker sin första techbindning, och ryktena stämde – tådelen är en typisk tech-konstruktion med piggar, men häldelen är av traditionell alpin sort.

https://www.youtube.com/watch?v=AdGjZ5bBmPk

En sammanfattning av filmen ovan i punktform:

 • Första techbindningen som fått DIN ISO-certifieringen 13922: 2007.
 • Justerbara ”step in”-piggar i tådelen.
 • Brett mellan skruvarna (38 mm) för ökad kraftöverföring.
 • Sex fjädrar i tådelen istället för fyra för bättre energiabsorbering.
 • Tådelen har ett inbyggt fäste för stegjärn (finns för tre bredder – 90, 105 och 120 mm).
 • Häldelen funkar i åkläget som på en alpinbindning, men upphottad med specialdetaljer för att funka bättre med gummisulor.
 • Gåläget aktiveras genom att flytta häldelen bakåt med en spak.
 • Skistoppern låses automatiskt när bindningen är i gåläge.
 • Hälhöjare med två lägen – 7 och 13 grader.
 • Löser ut i höjd- och sidled.
 • Utbytbara skistoppers (finns i två bredder – 75-100 och 100-120 mm).
 • Kingpin släpps i tre versioner – en med DIN 5-10, en med DIN 6-13 och en demoversion med DIN 5-10.
 • Vikten på Kingpin är satt till 730 gram med skistoppers och 645 utan.

Den stora skillnaden mellan Kingpin och existerande techbindningar är häldelen, som till skillnad från konkurrenterna inte använder sig av metallpinnar för att hålla fast pjäxan i åkläget. Istället har Kingpin en till utseendet närmast traditionell alpin häldel, med extra brett mellan kontaktpunkterna, vilket enligt Marker ger jämn och precis kraftöverföring och bättre kontroll jämfört med tidigare techbindningar. Elasticiteten i häldelen uppgår enligt WildSnow till 16 millimeter, vilket är mycket mer än andra techbindningar på marknaden. (Som jämförelse är elasticiteten i hälen på Dynafit Beast 10 millimeter.) Jämfört med häldelarna på andra Markerbindningar, t.ex Jester och Tour, är häldelen på Kingpin inte bara rörlig upp/ner utan roterar även i sidled.

För att aktivera gåläget på Kingpin lossar man hälen och flyttar bindningens häldel bakåt med hjälp av en spak. Därefter trampar man ner skistoppern som fastnar i touringläge, och börjar traska.

– Kingpin är ganska annorlunda mot det vi har sett på marknaden tidigare. Man kan säga att det är en kombination av det bästa av två världar – turåkning och alpin utförsåkning. En stor fördel med Kingpin är att den har sex fjädrar i tådelen istället för fyra, som är det traditionella. Därför absorberar tådelen mer energi, vilket eliminerar problemet med tjuvsläpp som många andra techbindningar har haft, säger Markers teamåkare Stian Hagen.

Kingpin riktar sig till en bred målgrupp – allt från viktjagande alpinister och de som går riktigt långa turer till friåkare som i första hand prioriterar utförsegenskaperna. Att DIN inte går högre än 13 avskräcker dock troligen de hårdast köttande storbergsrävarna. Bindningen är gjord för att funka med alpina turpjäxor med tech-inserts i tådelen, den pjäxtyp som fullkomligt exploderat på marknaden de senaste åren. Vissa techpjäxor som inte följer DIN/ISO-standarden kräver en adapter på häldelen för att funka med Kingpin.

Kingpin kommer släppas i en begränsad upplaga redan i vinter, enligt Åka Skidor kommer 300 exemplar hamna på den svenska marknaden. Priset är satt till 430 euro för DIN 10- och 480 euro för DIN 13-versionen (med bred skistopper). Exakta svenska priser är inte satta än.

Så reagerar prylfolket i Freerides forum på Marker Kingpin: Ryktestråden 14/15 >>
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.