Puderlarm: nära en meter snö mot Mt Baker

Under de närmaste tre dagarna förväntas 97 centimeter snö falla över Mt Baker i nordvästra USA.  Även Whistler utlovas massa nysnö. I de franska Alperna har snön redan fallit och bland annat i Tignes skottas det för fullt. 

På Freerides tjänst Snöfallstoppen kan du se vilka skidorter i världen som förväntas få mest snö under de kommande 72 timmarna.

I Klippiga Bergen i Nordamerika ljuder puderlarmen extra högt för skidorterna Mt Baker i USA och Whistler-Blackcomb i Kanada, som förväntas få 97 respektive 77 centimeter nysnö de kommande tre dagarna. Mt Baker annonserade i slutet av förra veckan att man hoppas kunna öppna skidorten i mitten eller slutet av denna vecka. Återstår då att se hur mycket snö som faktiskt kommer och hur arbetet med att färdigställa pister och liftar fortlöper. Nytt för i år på Mt Baker är att stolsliften Chair #7 bytts ut till en ny, okopplingsbar fyrstolare (en sådan där benknäckarlift som inte saktar ned i dal- och bergsstation). Inte världens mest moderna lift, men ett fall framåt jämfört sittliften som den ersätter.

Även skidorterna kring Lake Tahoe på gränsen mellan Kalifornien och Nevada verkar få sin beskärda del av stormen: Kirkwood och Sugar Bowl prognosticeras kring halvmetern medan Squaw Valley, Sierra at Tahoe och Alpine Meadows kalkylerar med ungefär fyra decimeters snöfall.

Hemma i Europa sticker skidorten Bjelašnica strax utanför Sarajevo i Bosnien-Herzegoviana ut i prognosnen med sitt förväntade snöfall på 53 centimeter över området som huserade vinter-OS 1984 i dåvarande Jugoslavien. Skidorten har lift hela vägen upp till bergstoppen på 2 067 meters höjd och sedan är det 797 meters fallhöjd ned till botten av systemet. Över flera norska skidorter förväntas 10-30 centimeter snö de kommande tre dygnen.

I Sverige ser det, som så ofta, lite magrare ut. Blåsjöns fjällanläggning är enda stället som kan stoltsera med en tvåsiffrig centimetersiffra – 10 centimeter nytt fluff förväntas falla kommande 72 timmarna, Storlien och Storulvån ligger på en prognos om 8-9 centimeter. Just nu verkar alltså Mt Baker i USA få nära tio gånger så mycket nysnö som prognosens bästa skidorter i Sverige.

I Alperna har snö kommit i helgen. På restaurangen Le Panoramic i Tignes möttes man imorse av en meter nysnö. Det är högst upp i systemet på nära 3000 meters höjd som dessa mängder snö har fallit. På lägre höjder, tex gatorna i skidorten Val Thorens, har ungefär en halvmeter snö fallit. I Chamonix har man fått 5 centimeter ner i byn, medan det på Lognan-plattån i systemet Les Grands Montets har kommit ungefär två decimeter nysnö. Även från Engelberg figurerar snöfall på sociala medier.

Frågan som nu alla ställer sig är hur länge som hashtaggen ”winter is coming” nu överlever innan ”winter is here” tar över, eller om det eventuellt blir en transitionsperiod med ”more winter is coming”.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla4   Kommentera (2)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersWingqvist
  0

  @AndreasNord Det tackar vi för Andreas! Fortsätt surfa i vattnet, på snön och, framförallt, på nätet!

 2. AndreasNord
  3
  AndreasNord | 2017-11-13 18:12          

  Mycket bra artikel Anders!!
  Tycker Freeride.se har blivit riktigt bra både på FB och Instagram sen du tog över!
  Keep up the good work! 🤙🏻
  Mvh Andreas Nordqvist