Rekordtidig öppning för Stockholmsbacke

Ekebyhovsbacken på Ekerö blir inte bara först i Stockholm med att öppna upp nedfarterna utan även historiska när gäster fick ta premiärsvängarna i lördags den 28 november.

Stockholmsbackarna brukar sikta in sig på att öppna under juldagen vilket ni som bor i området vet de inte lyckas med alla år. Ekebyhovsbacken har däremot lyckats öppna så tidigt att den inföll före skyltsöndagen. Victor Östman som är platschef på backen i Ekerö är nöjd över helgens åkning.

– Det var regnigt som tusan men annars ganska bra. Vi hade drygt 200 gäster och backarna höll ihop bra trots nederbörden och 10 plusgrader.

Mer än halva stora backen är öppen med ett bra lager snö och även barnbacken är öppen där det finns en liten park redan nu att åka i.

– Det är bra med snö i stora backen men lite mindre i barnbacken. Men det funkar!

Öppningen blir historisk, inte bara för Ekebyhovsbacken utan alla Stockholmsbackar. Victor har gjort lite efterforskningar under helgen.

– Min pappa har jobbat på Flottsbrobacken i över 30 år och det tidigaste han kunde komma på att en backe i Stockholm öppnar är till Lucia.

Backen kommer vara öppen på helger mellan 10-17 och måndag till onsdag 17-21 framöver och Victor Östman ser positivt på den kommande vinter.

– Det är ju El Nino-vinter vilket ska vara bra, men man vet aldrig i Stockholm. Just nu känns det riktigt bra iallafall.

Dubbla premiärer på Romme Alpin i helgen

I lördags öppnade även Romme Alpin upp portarna för säsongen. Endast fem gånger under anläggningens 29 säsonger har öppningen skett i november.

Romme Alpin har inför denna säsong storsatsat med nybygge av både en 6-stols Expresslift – Syd Express – och ytterligare nedfarter. Konstant kyla och ett välutbyggt snösystem gör att Romme Alpin nu redan öppnat delar av anläggningen för säsongen.

– Vi är otroligt stolta och glada att vi kan erbjuda skidåkning så här tidigt. Snöläggningen har gått över förväntan, säger Viktor Funcke, försäljningschef på Romme Alpin.

Totalt är fem nedfarter, fem liftar och två skidband öppna.
Bland de liftar som nu öppnar finns en av säsongens stora nyheter – Syd Express – den nya 6-stols Expressliften på Romme Syd.

– Det blir två premiärer i helgen. Säsongspremiär och premiär för nya den nya liften. Jag hoppas dessutom att vi redan till nästa helg kan erbjuda ännu mer skidåkning. Vi har redan mer klar snö att arbeta med på berget och så fort minusgraderna är med oss arbetar vi dygnet runt med att tillverka mer. Långtidsprognoserna ser lovande ut så förhoppningsvis kan vi snart köra igång snökanoner igen, sa Viktor Funcke inför helgens öppning.

Övriga områden på Romme Alpin som öppnade i helgen är delar av Nybörjarområdet intill Ski Lodgen samt Skogsriskan och Gruvvägen på Solklinten. På Romme Syd är det den övre delen av Åkes Dröm i kombination med Essets nedre del öppnas.

–Det är långa åk vi bjuder på. Gruvvägen är 1900 meter. Det kan nog kännas i benen så här i början av säsongen, fastän den nedfarten är väldigt snäll, säger Viktor Funcke.

Från och med den 19 december håller Romme Alpin öppet dagligen. Fram till dess är Romme Alpin endast öppet under helgerna, dock med full service. Ski Lodgen erbjuder boende, delar av restaurangerna är öppna, skidshop, skiduthyrning och skidskola lika så. Första dagsturen med skidbuss från Stockholms Cityterminal avgår lördag 28/11.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.