Retrofest från både Elan och K2

2021 är skidsäsongen då några av de stora skidmärkena tittar i backspegeln. Elan firar sitt 75 års jubileum genom att göra om RC Comprex från 1980-talet. K2 släpper en ny version av sin 1990-tals skida Merlin 7 och dessutom matchande moderna friåkningspjäxor.

Både amerikanerna på K2 och slovenerna på Elan har tittat i backspegeln. Jänkarna kikar på 1990-talet och har tillsammans med Sean Petit tagit designen från gamla klassiska modellen Merlin 7 och adderat dess röd-svart-gul-orangea färgskala på ett par av deras samtida Mindbender 108 Ti.

Soundtracket andas sent 1990-tal och skivor som Prodigys Fat of the land med låtar som ”Firestarter”, ”Breathe” och ”Smack my bitch up”.

Elan är lite mer sprunget från den alpina racingen. Där har man valt ett vitt topsheet med åttiotalsklickar av rosa på modellen RC Comprex. Den gamla alpina modellen har fått inspirera två nya skidor, en slalom och en allmountain. Men det stannar inte där.

Elans ess i rockärmen, som kanske inte kommer att bli någon försäljningsuccé, är också den ”riktiga” retroskida som man ger ut. Alltså en nyproducerad RC Comprex 200 cm lång, rakare än rakast med en radie på 31,5 meter.

Både Elan och K2 har valt att göra dessa retroskidor i begränsade upplagor.

K2 Merlin 7 från 1990-talet

K2 har gjort ett prodigy doftande 90-tals retro samarbete med superskidåkaren från Kanada Sean Pettit. Det är en begränsad upplaga som sagt, där Sean Pettit tillsammans med K2 har designat om skidan Mindbender 108 Ti och pjäxan Mindbender 130 med tydliga blinkningar bakåt i historien.

Inspirationen är tydligt tagen från gamla svart-gul-röd-orangea skidan K2 Merlin 7 som regerade i bergen i slutet på 1990-talet. Skidan heter K2 Mindbender 108 Ti Burst.

Mindbender 108 Ti Burst kommer i 179 och 186 cm, radien är 22,9 m i 186 cm, kärnan är byggd av gran och asp, förstärkt med titanal i den Y-form som K2 använder (tänk stämgaffel), måtten är 136 – 108 – 125 mm från tip, via midjan till tail.

I matchande stil till skidorna kommer också pjäxan Mindbender 130 Burst. En modern friåkningspjäxa med rejält flex, tech inserts och ett gå läge med 50-graders rörelseomfång.

Elan Rc Comprex från 1980-talet

1980-talet var något av en gyllene åldern för slovenska Elan i skidvärlden. På den tiden åkte legenderna Ingemar Stenmark, Bojan Križaj, Mateja Svet hem ett otal segrar i den alpina världscupen på sina Elan-skidor.

Vintern 1987 tog nya modellen RC Comprex skidvärlden med storm och dess åkare flög sig fram till prispallen för att håva in medalj efter medalj. För att fira Elans 75-årsjubileum har skidmärket nu gjort nya versioner av de klassiska RC Comprex.

RC Comprex inspirerar inte mindre än tre nya skidor (kaffemuggar, t-shirt och andra säljbara pinaler också). Två av skidorna – en slalom och en all moutain – har fått moderna material och former, men behåller grafiken.

Filip Flisar, fd skicross världsmästare och mångsysslare med skidor under fötterna, och Glen Plake har valt modeller som passar deras stilar. Filip valde versionen baserat på SLX (slalom) som låter honom göra korta, snajdiga svängar med skidans i längden 165 cm har radien 12,8 meter, skidan finns i olika längder från 155-170 cm.

Glen, å andra sidan, valde den version som härstammar från Wingman 86 CTi som ger honom friheten och lekfullheten att hantera lite puder såval som preparerade backar, kommer i längder från 160 cm som kortast och 184 cm som längst. Allmountainversionen får namnet ”Wingman 75 years”.

Den tredje skidan från Elan är kanske den som ändå är coolast. Där snackar vi inte om en nutida, befintlig modell som man har slabbat på gammal grafik på och sedan säljer i en begränsad upplaga ackompanjerat av ett lätt markandsföringsrus.

RC Comprex eller ”Symfonin i vitt” som Elan älskvärt kallar sin ögonsten är en av de mest framgångsrika skidorna i skidhistorien, inte bara i design utan också i prestanda. När den ursprungliga Elan RC Comprex introducerades under säsongen 1987/88 var den alltigenom en toppmodern konstruktion i tävlingsvärlden. Skidåkare i världsklass, som Bojan Križaj och Ingemar Stenmark, vann såväl enskilda WC-tävlingar som totaltitlar och kristallbollar med skidorna.

Den nya versionen är starkt inspirerad av originalet i sin form och design, men materialen inne i skidan är av modernt snitt. Det är en avancerad skida för slalom och storslalom. Rak, lång och ingen skida som svänger av sig själv direkt. Kärnan är byggd med olika lager under tryck, precis som många andra moderna skidor, där  högkvalitativa aluminiumlegeringar, glasfiberlaminat och titanförstärkningar samsas om utrymmet.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.