Säsong i Verbier?

Verbier, Verpan, alpernas Monaco, kalla det vad du vill. Längst den schweiziska alpbyns gator spatserar weekend-resenärer från Zürich med pampiga minkpälsar samt hardcore-skidåkare som bosatt sig i byn av andra skäl än lyx och flärd. En märklig blandning av människor som visserligen inte är helt ovanlig i skidsammanhang. Är det här stället att säsonga på? Jag och min partner in crime åkte dit för att reda ut saken.

Solsken, total whiteout, blankis och sist men inte minst två dagar med nyfallen snö. Under vår vecka i Verbier bjuds vi på alla tänkbara olika förhållanden. Ett perfekt tillfälle att lära känna en ny skidort på bästa sätt. Som vanligt, när man kommer till ett nytt ställe, tar det några dagar att komma in i det. Förstå liftsystemet och kanske än mer förstå in- och utvägen till diverse off-piståk. Som tur är slår vi följe med Albin Petterson, som säsongat i Verbier tidigare. Han visar oss både några av de kända åken men även ett par undangömda skatter.

Men hur är det nu? Är Verbier för extemt? Är det för dyrt? Eller är det möjligt som svensk att åka ner till Verbier, efter en höst hårt knegandes, bosätta sig i byn och bli en av alla ”ski bums”? Till vår undsättning, för att reda ut frågan har vi Sofie Gidlund och Jakob Eriksson. Två erfarna säsongare i Verpan, tillika grymma skidåkare, som hjälper oss att förstå Verbier och varför det är där man ska vara.

Hej Jakob/Sofie, ni är båda rutinerade Verbiersäsongare. Kan ni berätta vad det var som gjorde att ni hamnade just i den här lilla lyxbyn?

 Jakob: Tjena! Jag hamnade i Verbier för de har sjukt billigt säsongskort och hela ”familjen” (kompis-gänget) från Åre bestämde sig att flytta ner tillsammans och göra en vinter där. De flesta av oss hade varit där tidigare och tyckte det var grymt bra.

 Hur är säsongarlivet i Verbier? Jämför gärna med tidigare säsonger eller erfarenheter.

 Sofie: Hej! Hmm, ja otroligt stora kontraster ifrån min tidigare säsong då jag

tävlade alpint haha! Den största skillnaden med säsongarlivet är att du lägger upp dagarna så som du känner för. Inte så mycket mer planering än vad man vill äta till frukost och kolla väderleksrapporten för att hitta bästa snön. Säsongarlivet för mig representerar mycket frihet och tid till kreativitet och skapande.

Jakob: Säsongarlivet är inget för den med svagt psyke, klena ben och dålig lever… (Skämt).

Bästa åket i Verbier? Alternativt beskriv din drömdag i Verbier, från frulle till läggdags.

 Sofie: Jag älskar att åka olika åk på Mont-Gelé. Det finns otroligt många möjligheter, rännor, stora öppna fält, massa klippor och olika typer av lutning bara en kabin upp. Tycker också om ”tryggheten” med att det är ett väldigt kontrollerat område av skidpatrullen, med kontrollerad bombning osv. Såklart ska man inte enbart lita på det och åka med huvudet under armen utan också såklart åka utifrån sina egna bedömningar och kunskaper kring förhållanden i samband med lavinfara. Vill man åka lite mindre ”crowded” när det är mycket folk på resorten, finns otroligt mycket fin åkning att hitta på ”backside”.

Bästa afterskin?

 Jakob: Jag är ingen afterski-fantast men det finns ett gäng afterskis i diverse olika prisklasser. För vår del blev det oftast en burk-öl hemma på balkongen.

Sofie: Pub Mont Fort är mysigt och lite lugnare än t.ex. Le Rouge och Le Farinet. Ett plus är deras nacho-tallrik. Ett måste om man glömt lunchmackan eller inte hunnit äta på grund av för bra förhållanden i backen.

Vem hade ni rekommenderat åka på säsong till Verbier?

 Sofie: Verbier passar i princip alla. Grym friåkning, fina pister. Stort utbud av olika typer av afterski, restauranger och hotell.

Jakob: Alla som vill ha en bra säsong skulle jag säga!

Verbier on a budget? Är det möjligt, trix och tips efterfrågas…

Sofie: Ja, absolut! Att plugga, åka skidor och tävla har gått ihop för mig. Se till att spara ihop pengar innan, alternativt jobba extra i byn. Migros budget (lokala mataffärens budgetmärke), mycket vegetariskt, happy hour på pubben och middagar tillsammans i boendet är mina tips för att hålla en någorlunda låg budget.

Jakob: Haha, man lever ju ett litet speciellt liv, men vad är det man brukar säga? Kung på natten kung på dagen… Pengar är ett återkommande dilemma och visst behövs det lite undanstoppade stålar för att klara av en säsong i Verbier. Det kallas ju alpernas Monaco av en anledning. Det går dock att komma undan billigt och ha det sjukt bra. Själv levde jag på gränsen hela säsongen, vilket jag inte rekommenderar. Slutsats á la Jakob: Pengar är bra att ha.

Hur löser det sig med boende? Förväntad ockerhyra eller fullt rimligt?

Sofie: Min senaste säsong bodde vi centralt i byn. Jag delade en stor lägenhet tillsammans med 7 andra, precis som de flesta gör för att ha råd med hyrorna. Jag minns att vi betalade cirka 25.000 svenska kronor per person för hela säsongen. Åker man till Verbier så är det ofta där någonstans man landar, förutsatt att man träffar några att dela med.

 Efter visdomsorden ovan kan vi konstatera att Verbier inte är så pjåkigt för den svenske säsongaren. Möjligheterna till bra skidåkning tycks vara oändliga. Att leva och bo är inte gratis men har är man lite smart och inte hänger allt för mycket på afterskin så kan man trots allt bo en vinter i Monaco-stämplade Verbier.

Sofie Gidlund

  • 23 år
  • Kiruna men hem är alltid Vassijaure
  • Sponsorer: Helly Hansen, Head, Spektrum och Höjdmeter.
  • Instagram: @sofiegidlund

Jakob Eriksson

  • 22 år
  • Åre
  • Sponsorer: Extrem skis, Houdini och Åre skidsport.
  • Instagram: @Enjakob

 

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.