Säsongens första skidsvängar i Engelberg

Mattias Hargin och ett gäng locals i Engelberg fick ta en smygtur upp på Titlis igår. Vi andra är inte alls avundsjuka…

De senaste dagarna har den första snön fallit över Alperna, vilket många nog sett bland annat här på Freeride. Jag hade lyckats boka en resa ner mot Engelberg i Schweiz sedan en tid tillbaka, men med siktet mer inställt på att vandra, cykla och spela golf även om tanken slog mig, kan man kanske även få bränna lite lagg redan den sista september?

Väl på Arlanda möttes jag av det bästa sms:et på länge från fotografen tillika Engelbergbon Oskar Enander. ”Vill du med upp och åka skidor imorn, vi får ta en premiärtur till Titlis toppen, testa förhållandena och se hur det ser ut inför öppning. Vi har en plats kvar?”
Tog bara någon sekund innan jag kastade iväg ett svar: ”Självklart!!!!”

Så igår, onsdag 30 september 2020, var vi ett litet gäng från byn som fick chansen att ta oss upp till Titlis-toppen med skidor och känna på den allra första snön. En liten förhandsvisning, aptitretare eller exklusiv smygöppning skulle man kunna kalla det.

Engelberg har inte satt ett officiellt premiärdatum för när öppning för glaciären ska ske, men de jobbar stenhårt för att kunna öppna  antingen helgen 10:e eller 17:e oktober efter vad vi fick höra från liftpersonalen igår. Så bara någon eller ett par veckor bort alltså till den riktiga öppningen. Wow, vinter är verkligen här snart!

Hur som helst, tillbaka till igår. Vi tog oss upp till Titlis med liftarna och turade sedan de 200 fallhöjdsmeterna som det är upp mot toppen Gross Titlis. Där uppe på 3 238 meter över havet njöt vi av utsikten över bergen runtom omkring och ned mot den ännu gröna dalen. Vi klickade i bindningarna och brände sedan av säsongens första svängar. Så jäkla fint, nu vill man bara ha mer:)


Från förra vintern 2019

Puderedit  försäsong, november 2019 i Engelberg

Läs mer om Engelberg i vår skidortsguide.

Text: Mattias Hargin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.