Skidåkarnas nya bibel
Freeride ställde några frågor till Jimmy Odén, författaren bakom den nya friåkarbibeln, alltså boken Free Skiing. En stabil guidning till bättre och framför allt säkrare skidåkning.
Om du själv får sätta ord på vad Free Skiing är för bok?
Free Skiing vill vara en inspirerande handbok för den moderna friåkaren. Tanken var att samla all kunskap som behövs för att åka i stora berg i en heltäckande bok och förmedla den kunskapen på ett lättförståligt sätt. Så att det går att omsätta det i praktiken. Alla teoretiska kunskaper som aldrig används är bortsorterade. Det är ingen vetenskaplig avhandling, utan kunskap förmedlad från en skidåkares perspektiv för en skidåkares behov.
Vad får läsaren ta del av i boken?
Förutom de inspirerande fotona får läsaren i anpassad form ta del av det som lärs ut på bergsguideutbildningarna. Kunskapen är filtrerad genom min och referensgruppens (red. anm. se www.freeskiing.nu) långa praktiska erfarenhet. Det du läser är det som den internationella gruppen av erkända bergsguider tänker och de teknikerna vi använder när vi dagligen vistas i bergen. Sedan börjar varje kapitel med en personlig historia från mitt eget liv.
Kan man verkligen lära sig att handskas med berget genom att läsa en bok?
Det är klart att man inte kan lära sig allt från en bok utan det krävs lång praktisk erfarenhet. Men man måste ha en teoretisk bas att bygga sin kunskap på annars har man ingen aning om vad som händer utan litar blint på tur. Och spenderar man tillräckligt med tid i terrängen så tar turen slut en dag.
Vad tycker du generellt om säkerhetskunskaper bland skidåkare som håller på med friåkning?
Generellt sätt så är den usel. De flesta skulle aldrig kunna lösa ett lavinscenario inom rimlig tid och de har inte ens baskunskaper inom snö och lavinkunskap. Men de flesta är välutrustade och mycket duktiga skidåkare. Det är en farlig kombination.
Är det något avsnitt i boken som du tycker är extra viktigt för oss skidåkare?
Viktigast är kapitlen Mountain sense, Snow and avalanche knowledge, Avalanche hazard evaluation och Companion avalanche rescue. Detta är basen för att undvika olyckor och kunna reda ut dem om så krävs. Sedan är kapitlen Skiing och Navigation ett bra steg för att lära sig att hitta bra snö!
Berätta lite kort om din egen skid- och guidebakgrund.
Jag började åka skidor i hemmabacken i Mullsjö i Västergötland vid sju års ålder. Gjorde sedan ett par vintersäsonger i St Anton innan jag hamnade i Verbier 1993. Här har jag bott sedan dess. Är UIAGM guide (medlem i svenska och schweiziska guide organisationerna) och medlem i Bureau des Guides Verbier och ingår även i utbildningsgruppen för SBO (Svenska Bergsguidesorganisationen). Jag har under åren guidat runt om i Alperna, Skandinavien, Grönland och Marocko och samarbetar med Peak Performance för att utveckla deras klädeskollektion Blacklight.
Hur kom du på idén med Free Skiing?
Detta är boken jag själv letade efter under mina år som skibum. När jag första gången jobbade som instruktör på guideutbildningen insåg jag att jag fortfarande kom ihåg alla frågor som jag hade ställt mig innan, men nu kunde jag även svara på dem. Då bestämde jag mig för att skriva boken.
Om du skulle ge ett råd i en mening till Freerides läsare vad som är viktigast när man befinner sig uppe på berget?
Sunt förnuft, tänk efter före!
Fotnot: Boken Free Skiing – How to adapt to the mountain finns att köpa här på Freeride
Text: Dan-Marcus Pethrus