Skidåkartugget

Gillar du skidåkning? Då tycker du säkert också om att prata om det. Freeride täpper till eventuella språkliga kunskapsluckor och ger dig några nya fikontermer att trycka in i truten på din opponent vid nästa ordväxling.

1. Puderhund.
Att liknas vid en jycke är inte så fräckt i andra sammanhang än skidåkning. Byracka är ett skällsord av rang och att behandlas som en hund innebär ingen silkeslen smekning. I friåkningsvärlden är det hur som helst inget stigma att behäftas med uttrycket ”puderhund”. Friåkarens jakt på orörd lössnö kräver meterologiska och fysikaliska kunskaper om hur moln bildas och var de släpper sin snö. Som om detta inte vore nog tarvas det därutöver ett slags sjätte sinne som finner den bästa snön. Luktsinne, spårning och glada skall (yiehaa! istället för voff!) och vips! där har du den – puderhunden.

2. Bergsräv.
Djur och skidord är ett kapitel för sig. Fjällräv och rödräv är de två rävarter som finns i Sverige. ”Bergsräv” är dock inget verkligt djur. Rävar har i många sagor beskrivits som kloka och listiga – klassiska fabler av Aisopos, 620 – 560 fKr, som Storken och Räven och Räven och Druvorna (”Surt sa räven”, kommer härifrån) har bidragit till detta. Kitsune (Rödräv) förekommer även i japansk mytologi och den blir mäktigare ju äldre den blir. ”Bergsräv” en nybildning som skidåkare och alpinister använder för att beteckna en person med mycket kunskap och erfarenhet från bergsmiljöer. Rödräven är känslig för blöta och kalla väderförhållanden, andra fiender är varg, lodjur och kungsörn. Bergsrävens naturliga fiender är däremot seracer, laviner och framförallt det ständiga kravet på att klippa sig och skaffa ett riktigt jobb.

3. Straight-lina.
Det är tidigt 1980-tal, platsen är Chamonix-dalen. ”Steep skiing” är det nya heta inom delar av den progressiva skidvärlden. Straight skiing bärs upp av en enkel filosofi. Dess uppfinnare och fader Bernard Garcia har en ny teknik för sin fartkontroll. Istället för traditionella svängar, kör han helt sonika rakt ner och justerar farten genom att hänga bak i pjäxorna så att skidorna sprätter rakt upp. Straight-lina kan vara ett funktionellt sätt att attackera colouirer och branta, smala passager på. Garcia själv lämnade en etta bakom sig från sin monoski, skidåkare lägger elvor – oavsett är det tal om den ädla konsten att straight-lina.

4. Lagg.
Lagg är det enskilt svåraste ordet att förklara och härleda. Mycket svårare än att steka både plättar och pannkakor, och definitivt mer irriterande än en seg dator. Vi nöjer oss med att konstatera att ”lagg” är slang för skidor och har koppling till tunnbinderi. Vi avslutar förklaringsfadäsen med att påpeka det som radioprataren Annika Lanz observerat ”… jag använde ordet ”lagg” för att det innehåller två tecken färre än skidor”. Något att ta fasta på vid nästa fjäll-sms för att spara tecken.

5. Fotokyckling.
Nog för att man inte är någon botaniker och vetenskapsman som Carl von Linné, men visst kliar det lite i fingrarna av systematiseringsiver när man spaltar upp alla skidåkartermer. En tydlig ordfamilj är till exempel de djurinspirerade uttrycken med klassiker som puder-hund, bergs-räv och modernare nybildningar som foto-kyckling. Historien bakom fotokyckling ådrar sig till det legendariska skidberget Les Grands Montets i Chamonix, där ett par vänner i början av 2000-talet, hade ställt upp för att fotografera ett klippdropp. Följande sker: först droppar person ett och person två fotar, därefter är det ombytta roller, men vad sker? Jo, person två bangar droppet, medan person ett bittert inser att den fenomenala bildkompositionen får klara sig utan skidåkare. Kommentaren var given:
– Shit, vilken fotokyckling du är!

6. Droppa.
Att ”droppa” är en försvenskning av engelska verbet ”drop” (falla, stupa, störta ner). Mandomsprov eller idioti, att droppa klippor är och förblir en elementär ingrediens i mer radikal och spektakulär friåkning. En annan variant är att droppa in i någonting; droppa in i pipen, droppa in i en colouir och så vidare. Verbet droppa har sedan 1950-talet i vardagligt svenskt språk använts i betydelsen ’överge, lägga ner, slopa’. På berget handlar det om att överge och slopa en del av sina överlevnadsinstinkter och våga rida på en mix av adrenalin och dödsrädsla när man attackerar klippavsatser och tar luft under laggen. Sak samma hur många meter ditt dropp mäter från klippa till landning i snön – rushen som skakar hela ditt väsen är vad som räknas.

7. Faceshot.
Icke att förväxlas med närbesläktade ”faceplant” som betyder att man smäller ansiktet rakt ner i backen. Förvisso ett effektivt sätt att få se stjärnor och fåglar som snurrar runt din skalle, men ett traditionellt faceshot är en lättare och betydligt trevligare historia. Tänk en legendarisk puderort som Alta i Utah, tänk sjuttio centimeter nysnö det senaste dygnet, tänk en brant, skön skogsrepa och ett snötäcke så lätt och djupt att du sjunker ner till midjan. Fluff, flaff, snön skvätter och sprutar hit och dit, en plym av rök bakom dig och irriterande, underbara snösprut rakt upp i fejjan medan du manglar vidare ner i fallinjen. Det är dessa korta, snöduschar upp i ansiktet – faceshots – som vittnar om riktigt bra snöförhållanden och du vet när du upplever det att det inte är något mindre än religion och ett mirakel.

8.A. Shredda.
Används som surfkulturens ”rippa”. En surfare ”rippar” en våg medan en parkråtta ”shreddar” parken. Tobias Ingeroth, som är en slangspottare av stora mått med tio vintersäsonger bakom sig förklarar:
– Det räcker inte att säga ”han körde över parken”. Det blir mer effekt med ”han shreddade parken!”.
Oklart om shredda har någon koppling till Teenage Mutant Ninja Turtles ärkefiende Shredder.

8.B. Knöggel
För övrigt är Tobias Ingeroths favoritord inom skidslang ”knöggel”. Det betecknar allt som kan stå i vägen för din framfart i backen. Begreppet myntades i Bollnäs lokaltidning för ett drygt decennium sedan. Så när det blir för mycket av is, små snöhögar, ojämnheter och barn kan du alltså gapa:
– Flytta på er knöggel, jag shreddar ju!

9. Manchestersnö.
Nej, det snöar inte särskilt mycket i den industriella revolutionens vagga Manchester. När Sir Richard Arkwrights ångdrivna spinnmaskin startades 1783, växte Manchester till världens bomullscenter och fick smeknamnet Cottonopolis. Det speciella randiga, både tunnspåriga och bredspåriga, bomullstyget som exporterades till Sverige blev kallat för manchester-tyg. Modemässigt förknippas manchester med tidigt 1970-tal, en tid av bruna manchesterjeans (ännu hellre hela kostymer av manchester), mjuka män och rödvinsvänster. Troligtvis var det en av dessa manchesterkostymsbeklädda, mjuka, vänstervridna, salongsberusade män som först gjorde den geniala associationen mellan sina randiga persedlar och en perfekt pistad skidbacke, där snön ligger i spikraka linjer, precis som på manchestertyget.

10. Bumma.
Var kommer ordet bumma ifrån? Det luktar lite engelska i botten, kommenterade Dan-Marcus Pethrus, historiens förste redaktör för skidsajten Freeride. Mycket riktigt, fyll i ”Liten engelsk ordbok” så förstår du logiken. Bumma är en form av anti-jobb, ett tillstånd att längta till. Icke att förväxla med säsonga, som innebär mer jobb (och mindre skidåkning). Arbetsuppgifterna för en bummare fokuseras istället på att luffa runt – bumma – i världen och åka skidor. Jobba så lite som möjligt, gärna någonstans där betalningen hämtas ut i natura, kanske mat eller öl. Stor eller enorm alkoholkonsumtion ingår förresten i arbetet för stora delar av bummarsläktet, men försök att ha en självständig och mogen inställning till detta. I övrigt: vistas i bergsmiljöer och åk skidor tills du kräks. Om du aldrig kräks på skidåkningen byter du bara jobb efter några säsonger och kallar dig för till exempel bergsguide eller fotograf.

11. Stavapplåd.
Ett metalliskt ljud är ofta en symbol för en omänsklig, industriell och kall miljö. En negativ association för de flesta, men icke för skidåkare. Här står stavapplåden, det upprepande bankandet av skidstavarna mot varandra, för någonting varmt, uppskattande och uppmuntrande. Hör du förresten vår stavapplåd till dig? Du förtjänar den eftersom du tragglat dig igenom hela Freerides ordlista med skidtugg. Sprid skidtugget med vishet och fortsätt att utveckla det svenska språket genom att bilda nya roliga, smarta och (ibland) totalt onödiga skidord.

BUBBLARE

12. Snörfil.

(Scenariot när din kompis bromsar mitt framför dig och du får all snö i ansiktet, en vitare och våtare variant av den klassiska örfilen. )

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.