Recensioner om Val Thorens

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om Val Thorens?
Aleckan
2007-03-07
Precis hemkommen från en härlig försäsongsvecka i Val Thorens med Langley. Inte mycket att klaga på när man får en resa med flyg, boende, liftkort å halvpension för 2900kr från Stockholm. Bara att betala och åka lixom. Det snöade hela fredajgen samt lördagen innan vi kom vilket gjorde att vi vågade boka och ¨ka så pass tidigt på säsongen. Vi ångrar oss inte en sekund, första dagarna var underlaget i pisterna klockrent och liftfirman öppnade upp fler liftar varje dag. Snön var dock inte tillräcklig för någon seriös offpist då VT har gått om sten och kräver 150cm+ innan det mesta är översnöat. Detta var min andra vecka i VT och jag kommer gärna tillbaka när snön kommit på allvar.

pettersundbye
2006-12-28
veckan av snö. v11. 2005/2006 en ordentlig dump av snö gjorde att det blev vissa fördröningar upp för berget in till byn. väl där var det inga problem att checka in, bodde på lägenhet hotellet silveralp. inte allt för långt tillnågot och det fukande aldeles utmärkt. klart inget lyx hotell men vem behöver det med två meter ny snö under veckan. tilllägger att det var få soldagar, max två fulldagar med solsken. iövrigt var det lita allt möjligt till väderlek. trivsamt som baraden i backen trotsallt. ett gigantiskt system. siktar på in ny resa till denna plats. du borde åka med.

Vickanvire
2006-10-05
Val Thorens är verkligen att rekommendera! Härliga backar, i stor utsträckning. Vill man inte åka en backe två gånger under en vecka så behöver man inte, dvs om man har liftkort till de tre dalarna och/eller Les Meniures. På dagen eller natten, Val Thorens är efter två år i rad mitt nummer ett.

k-vik
2006-05-29
Vecka: 11, 2006.

Var nere en vecka i Val T, bodde på les Lauzières som ligger precis vid sporthallen. Kan inte säga att det fanns något att klaga på när det gäller boendet. Mkt positivt är badet som ligger i sporthallen, klart värt att prova under veckan.

Veckan började med ett fint dump varpå det fanns mkt bra offpist åkning! Sedan var det bara fet mkt SOL! Åkte en del friåkning under Cöte Brune-liften, Mont du Vallon samt Olympic-liften. Allt detta i Meribel systemet. Vidare prövade vi snön på La Masse, tyvärr var den duktigt uppkörd men som sagt, här finns det fin åkning.

Missa inte: Att ta en feting burgare på Johns restaurant, mkt bra.
Badet, samt lite bastubadning.
Mont du Vallon, ner under liften.
La Masse.
Combe Vallon, ner från Mont du Vallon, bara att feta på!
Lac Blanc, i Val T.

Styrkor:
Helt klart systemets storlek, det tar många resor hit för att hinna utforska hela systemet. Riktigt mycket områden att åka skidor på, både i och utanför backen.

Grymt bra sporthall, här finns det mesta. Badet är helt ok.

Svagheter:
Kan vara mkt köer när man skall bort från Val T på morgonen och hem till Val T på eftermiddagen, går dock att undvika genom att välja rätt liftar hem. Det är även dumt att bli fast i någon dal långt från boendet, detta eftersom det inte är gratis skidbuss mellan de olika systemen. För den som gillar att leva livet i backarna kan det vara idé att kolla vilka backar som är preparerade för dagen, om inte kan man hitta lite feta pucklar här och där. Hela systemet prepareras inte från dag till dag.

Som sagt, Val T är inte världens mest genuina och vackra ort! Men den har ändå sin charm.

Totalt:
Om man har klaustrofobi är detta en bra ort att åka till, här finns det riktigt stora ytor att åka lagg på. Tror man har mer glädje av systemet om har varit här ett flertal gånger, detta pga. systemets storlek. Detta gäller ju för alla system men som sagt Val T är riktigt stort så här skadar det verkligen inte med lite vana i systemet!

Bonnplogen
2006-05-29
Kan inget annat än beundras över Val Thorens som skidort!

När vi var där V10 2006 så vräkte det bokstavligen ned snö 2m på 2 dagar
bussarna kom ej upp till skidorten pga laviner!!!!!!!!!!
Så det var puder till midjan varje dag i sju dagar.
Tänk när pistörerna pistar på kvällen och sen vräker det ned snö hela natten hur ser pisten ut då??? jo det är snö över knäna sen är botten jämn och fin såååå underbart!
Varför leta offpist när man har det i pisten?

Vi var alla eniga när vi skulle åka hem att pricka in en sådan vecka till blir nog svårt!

Så det var nog med ros Val Thorens=flatljus man får helt enkelt chansa på att det går bra,så jäkla svårt att se något tyvärr.

Northlander=katastrof säger bara aldrig mer !

Kokikola
2006-05-22
Kom precis hem från en vecka i Val Thorens med UCPA. Centrat låg lite nedanför byn så det lockade inte så värst att ta o knalla upp till byn så ofta.

Vädret i veckan (vecka 14) har varit fantastiskt och vi fick ny snö flera nätter, jämfört med i de andra skidområdena som ligger runt om fick regn. Val Thorens höjd har definitivt sina fördelar så här sent på säsongen...

Möjligheterna till lättillgänglig offpist är stora och mycket kan nås direkt från liftarna. Vår guide tog oss inte så långt bort från liftarna då vi var en medelgod grupp men de andra fick sitt lystmäte tillfredställt och hörde från många att det var en av deras bästa veckor någonsin.

Till och från centret gick det att åka skidor och afterskin fanns på svenskstället Tango där man kunde sitta och glassa i solen med en öl eller en hederlig svensk cider i handen.

Biker66
2006-04-26
Jag var där v11.
Tydligen har det varit dåligt m snö den här säsongen tills veckan innan jag åkte ner, då vräkte det ner och hade sig så busstransfern blev ordentligt försenad, det visade det sig vara värt... :)

Resultat: När vi kom ut på söndag morgon sken solen som den aldrig gjort förr över 2 meter puder !
Under eftermiddagen passerade en liten eftersläng av snöoväder för att sedan återgå till solsken.
Veckans väder gick från -10 grader på söndagen till +5 grader på fredagen, strålande sol heela tiden. (=totalt sönderbränt ansikte)
Även sista dagen gick det att hitta orörd snö utan alltför mycket arbete.

För mina syften räcker det med liftkort för VT, det tar för mycket tid att ta sig fram o tillbaka till de nedre dalarna. Jag arbetar av kammarna runt VT allt eftersom solen rör sig plus några repor i Orelle i söder.
Trött blir jag ändå pga höjden, inte kan det väl vara åldern... ??

VT var min första erfarenhet av alperna för många år sedan och har alltid varit referensen för övriga orter.
Denna PERFEKTA vecka kan omöjligt bräckas, så jag tror VT får stå kvar som referens i min bok iaf ;)

Totte_Helin
2006-02-19
Kom precis hem dãrifrån och laggen behõver helrenovering. Massa sten och obefintlig off pist.
Dessutom stal någon min skidjacka inne på Tango....
Fõr sju år sen stals mina helt nya skidor, trots att dom var inlåsta i skidrummet i kãllaren på Templet.
Kanske jag åker til Val Thorens igen, men det kommer ta många år till nãsta gång.

(Gäst)
2005-11-08
+
Fantastisk skidåkning, men skippa val thorens och köp ett kort för alla dalarna.
Tango, vårat hotell som hade den bästa afterskin.
Nästan lika fantastisk snowboardåkning (för en medelgod åkare).
Langley, slappare guider får man leta efter.
Underground, mycket folk men kul.

-
MYCKET DANSKAR!
Nortlander, som hade abonnerat Malaysia för sina resenärer hela v7.

 lissell
lissell (Gäst)
2005-07-11
Tillbringade nästan fem månader under vintern 00/01 i Val Tho och var nu tillbaka som veckogäst i jan 05. Anser mig därför ha relativt god kännedom om systemet, ffa Val Tho-dalen.
Systemet tre dalar är gigantiskt men faktiskt större än vad de flesta kan utnyttja, ffa om det är lössnö och backcountry som lockar. För en pistfräsare är det trevligt med många mil pist, här finns utmärkta möjligheter att färdas många mil mellan byarna. Från ena änden av systemet till andra får man räkna med det tar närmare en dag fram och tillbaka. Är man ute efter lössnö är detta dock helt oväsentligt, här gäller det ju att få så många fallhöjdsmeter orört som möjligt. Därför måste omgivningarna kring boendet i Val Tho ses som avgörande. Byn Val Thorens ligger på sydsidan längst upp i "Val Thorensdalen". Den i mitt tycke bästa och mest lätttillgängliga off-pisten ligger på nordsluttningarna, inte minst under den stora gondolen Cime de Caron. Här är det relativt brant (30-40 grader)i rännorna men det finns också större fält för stora svängar. Cime de carons nordsida är är mkt lättillgänglig, det går att ta sig dit direkt från liften. Några klippblock i insteget och den relativt branta åkningen skrämmer iväg de flesta veckoturisterna, vilket är bra då berget ligger väl exponerat och lockande från liftens dalstation. Fallhöjden är god, ca 1000m och det mesta av berget är hyggligt brant. Till nackdelarna hör liftköerna. Eftersom den enda liften är av gondol typ kan man under högssäsong lätt fasta i en halvtimme till en timmes kö. Efter större snöfall är detta givetvis orimligt. Alternativet är då att "bearbeta" kön, tex smita med skidskolan, eller att byta backe. En annan nackdelen är att berget, trots att det är relativt skyddat från veckoturister och trots att Val Tho har en relativt LITEN sant skidintresserad bummarenklav,snabbt blir uppåkt. Man behövre inte vara länge på orten för att se dess potential. Beroende på säsong hinner de flesta spåren bli uppåkta på mellan en och en halv dag.
Ser man på hela systemet i Val Thorens dalen så kunde man under säsongen 00/01, som under jan, feb och mars var ovanligt snöfattig, räkna med att allt orört som kunde nås direkt från liften försvann på ca en till en och en halv dag. Efter ca halva dag två och och en bit in på dag tre efter ett snöfall gick det bra att få orört efter lättare klättring eller traversering. På tredje dagen, eller med all säkerhet på fjärde dagen efter ett snöfall kunde man räkna med att allt var uppåkt. Till tröst finns dock ett par mkt fina offpist åk kring systemets högsta topp; Aiguille de Peclet, 3560 möh. Kort och gott finns det många mkt trevliga offpiståk med varierande svårighetsgrad (mellan 40 och 45 men upp mot 50 grader på sina håll) mkt lättillgängligt från liftarna. Ligger man i kan 2/3 åk hinnas med på en dag, allt beroende på flås och ork. För den som är intresserad kan en offpist guide rekommenderas. Finns att köpa lite var stans.
Till Val Thos stora nackdelar hör det förbannade flatljuset. Eftersom byn och systemet ligger så högt finns inga träd eller buskar. Detta medför att man är väldigt beroende av solljus om man inte vill fara runt i blindo. Alternativet är att bege sig till Meribel eller Courchevel en/två dalar bort där skog finns. En annan klar nackdel är de myckna transportsträckorna. Detta lider ffa brädåkarna av men även som skidåkare kan man svära över förlorade fallhöjdsmeter på ngn av transporterna. Utelivet är.... sådär. Beror lite på vad man är ute efter, fest eller en partner? För tjejer som söker killar är det i alla fall guld och gröna skogar - ni är nämligen i minioritet och kan frossa bland sköna grabbgäng från Holland och Danmark. Skandinaviska tjejer åker nämligen inte till Val Tho för de åker till Val´d Isere. Till klubb och bar finns det bara ett ställe att rekommendera; malaysia!. Ett för det mesta mkt bra ställe. Ser ut som en finlansfärga möter fritidsgård men här har jag sett och hört fruktansvärt bra coverband. Olika band olika veckor dock så kvaliteten kan variera, men generellt mkt bra band!.