Snowskate – Lättare än du tror

Trött på stela pjäxor och stora snowboardboots? Stora skid- och snowboardväskor som du måste böka dig in med på tåget? Vill du känna friheten av att surfa nedför vitklädda berg, men blir irriterad varje gång du kliver av liften för att du måste stanna upp och spänna fast dig i brädan? Då kanske snowskate är lösningen du förmodligen inte visste fanns.

Jag heter Eddie Boschek och har fått möjligheten av Freeride.se att berätta lite för er om åkredskapet snowskate. Snowskate är i korta drag en skateboard gjord för att åka på snö. Det finns olika varianter av snowskate men den gemensamma nämnaren är att du inte är fastspänd i brädan, dina fötter placeras och justeras omgående efter eget initiativ.

Jag har själv åkt ca 200 dagar i fjällen på den variant av snowskate som kallas ”double deck snowskate” och som passar bäst för olika typer av utförsåkning. Under åren som gått har jag fått många frågor i backen. Nedan följer en liten Q & A på alla dessa konversationer.

Har du byggt den där själv?
– Nej, det har jag inte. Snowskate finns att köpa online från ett 20-tal olika tillverkare runt om i världen. I Sverige finns det ett mindre antal återförsäljare.

Jag har aldrig sett en sån förut, det måste vara nytt för i år?
– Nej, den har några år på nacken. Den moderna formen av double deck snowskate har faktiskt producerats och funnits till försäljning sedan slutet av 90-talet. I Sverige är det endast ett fåtal som åker eller ens känner till snowskate men i t ex. USA finns det ett par hundra utövare.

Hur står du kvar på brädan, du åker väl inte i svarta backar med den där?
– Jo, efter lite övning åker jag i stort sett överallt på berget. Tyngden av kroppen pressar ner fötterna mot ett material på brädan som kallas grip och grippen håller fötterna på plats i svängar och hårda inbromsningar. Skidan som finns under brädan har stålkanter vilket möjliggör carvingsvängar och skarpa inbromsningar i likhet med snowboard och skidor.

Hur åker du ankarlift med den där?
– Den här frågan får jag ofta och svaret är enkelt. När du åker ankarlift med en snowskate så gör du det som med en snowboard. Snowskaten följer med så länge du står på den och du balanserar din kroppstyngd rätt.

Vad händer när du ramlar?
– När jag ramlar tar jag emot mig med armar och ben. Snowskaten är fäst i mitt byxbälte med en elastisk fångrem, som förhindrar att den fortsätter ner för backen.

Offpist är väl inte att tala om med den där?
– Offpist på en snowskate är bland det roligaste jag vet. Skidan som vanligtvis är runt 100 cm tar dig genom pudret så länge lutningen tillåter. Det finns även längre och bredare snowskate-skidor som är gjorda för puderåkning.

Det går väl inte att hoppa med den där? Kan du göra en kickflip?
– Det mesta som är möjligt på en skateboard är möjligt på en snowskate och det finns åkare som gång på gång bevisar detta. Alan Gerlach för att nämna någon. Fångremmen begränsar snowskatens rörelser mindre än man tror och tillåter de flesta skateboardtricken. Och ja, jag kan göra en kickflip.

Den där tar inte mycket plats på resan?
– Nej, det gör den inte. När jag åker tåg upp till Åre så brukar jag ha med mig två stycken ifall jag skulle träffa på någon som vill testa.

Vad har du för skor?
– Ett par som jag hittade i en sportbutik. Halvhöga med platt sula och utåtriktat mönster, varma och nästan fjäderlätta. Kostade 500 kr.

Är det svårt?
– Lite kanske, men det är väldigt kul brukar jag svara. Om du kan åka snowboard så lär du dig att åka snowskate mer eller mindre ögonblickligen. Och alla andra kan också lära sig att åka, jag är säker på att det är lättare än man tror!

På snowskatesverige.se kan du läsa mer om snowskate och snowskate i Sverige. Om du vill testa att åka snowskate kan du skriva i Facebook-gruppen snowskate sweden. Där finns det medlemmar som kan låna ut brädor efter överenskommelse. Ingen skidort i Sverige har ännu någon uthyrning av snowskate.

Kolla gärna in min senaste film Snowskate in Sweden 6 här nedan.

Vi ses i backarna!

/Eddie Boschek


Snowskate in Sweden 6


Kuriosa: Kolla när Freeride World Tour-åkaren Carl Regnér testar snowskate, 6 min 8 sekunder in i Snowskate Sweden 3:

Text: Eddie Boschek

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.