Spotguide: Åre – Del 1

Mårtens Brant, Östra Ravin och Tottskogen är bara några av de spots i Åre som det pratas flitigt om men att ha koll på var allt finns är inte det lättaste. Fotograf Johan Ståhlberg, bosatt i Åre, bjuder på några grymma spots i den första delen av Spotguiden från Åre.


Översikt över Åre

Under mina år som fotograf bosatt i Åre har jag sett en hel del olika och roliga spots. Jag tänkte försöka ge tips på en del av dessa – välkända för vissa, okända för andra. I denna första del tänkte jag gå igenom vad som finns i Åre by. I den andra delen följer vi upp med guider och tips för Duved/Tegefjäll.

Vi börjar uppifrån på Åreskutan och jobbar oss neråt med både offpistrepor och jibs. Inte att glömma är att du aldrig ska åka ensam och ha med dig rätt säkerhetsutrustning om du ska utanför pisten.


Mårtens brant (1) och Östra ravin (2).

De första spotsen är klassikerna Mårtens brant (1) och Östra ravin (2). De två är nog svåra att inte ha hört talas om man besöket Åre. Om du tar kabinbanan eller Gondolen upp på Skutan så skråar du ut precis under 1000-meterns toppstation. Håll höjd i cirka två minuter och vänd sedan skidspetsarna i fallinjen så kommer du fram till Mårtens. Ladda inte på allt vad du kan från början eftersom branten kan vara svår att upptäcka. Mårtens är en vinddriva där du kan få dig ett flyg från si så där 10 meter beroende på farten.


Reine Barkered tar luft utför Mårtens
Foto: Johan Ståhlberg

Landningen är ganska brant
och planar sedan ut snabbt i flacken bort mot Östra Ravin. Har du glömt träna benmusklerna och är trött, eller praktiserar en yardsale (att sprida sin utrustning omkring sig vid en crash, reds anm) i botten, så kan du skråa ut 90 grader åt skiers right och nå 1000-meterns dalstation.


Östra Ravin
Foto: Johan Ståhlberg

Annars fortsätter du rakt ner och kommer till Sveriges mest omtalade driva, Östra Ravin. Östra har skolat världsstjärnor som Henke Windstedt, Reine Barkered och Jon Olsson samt fått de mest högljudda på afterskin att darra. Drivan som mäter runt 15 meter på sitt högsta ställe, ger dig ett rejält flyg rakt ner i Susabäcken. Drivan som vätter som en ”halv hästsko”, ger en hel del möjligheter på höjd. Du kan bli nästa friåkningsstjärna och välja högsta punkten och ta dig ett flyg på en 15 meter, eller välja ett ställe där drivan är mindre.


Baksida Lillskutan (3) och Tottskogen (4).

Baksida Lillskutan (3) kommer du till om du tar samma väg som till Mårtens och Östra, men inte viker av nedåt, utan fortsätter bort mot Björnen. Efter ett tag kommer du se vad det som heter Lillskutan på din högra sida. Där knatar du upp och fortsätter några 100 meter till fots och med stakning tills du kommer till en driva som bjuder dig på ett flyg runt fem meter. Nedanför den så ser du Sadeln och vägen bort till Björnen.


Man kan ha det väldigt roligt i Tottskogen
Foto: Johan Ståhlberg

Om du har imponerat på dina polare på Lillskutan, så kan ni hålla lite skiers right för att komma till klippavsatsen ovanför Tottskogen (4). Du kan även nå Tottskogen via Tottliften och sedan gå cirka 20 minuter upp till vänster om liften. Här kan du leta dig ner och surfa mellan fjällbjörkar. Björkarna står med cirka 1-3 meters mellanrum. Om du fortsätter skiers right på klippavsatsen så når du en ränna som heter E14. Du märker att du är på rätt ställe när du ser en bred gata utan träd öppnar upp sig nedanför. Tottskogen mynnar ut i ett flertal olika rännor som alla avslutas ner i Susabäcken. Rännorna är ett par 100 meter långa, men det gäller att vara snabb efter ett dump, då de snabbt blir uppkörda.


Tväråvalvet (5) och Rödkulleskogen (6).

Om du fortfarande har ork efter att studsat igenom Susabäcken och tagit dig tillbaka upp på Skutan, kan också skråa rakt ut från Gondolens toppstation, mot Västerskutan. Men du håller inte en sådan höjd så att du kommer upp på bergskammen. Om du istället fortsätter att skråa ut mot den gryta som du efter ett tag kommer se, och håller så mycket höjd du kan, kommer du komma ut till ett stort öppet fält (5) som mynnar ner till Nedre Tväråvalvsliften. Ett lättillgängligt åk för dom flesta oavsett färdigheter på skidor. Det är ofta skön åkning här och du kan impa lite på brudarna som hänger i flock och solar sig vid liften i april.


Rödkulleskogen
Foto: Johan Ståhlberg

Ta dig vidare ner till Rödkullen
och skråa ut skiers left om Rödkulleliften 2. När du kommer till trädkanten så fortsätter du vänster och när det öppna upp sig lite mer är du i Rödkulleskogen (6). Rödkulleskogen är nog vad man kan kalla Tottskogens lillebror, men inte att underskatta för det. Här finns lite sköna klippor att droppa, och det beryktade Råtthålet även kallat ”mandomsprovet”, ett drop med minimalt inrun, uthopp och landning. Väljer du rätt spår ner så kommer du rakt ner på 720´s altan och kan koppla av med en chicken wrap och kolla in hur det shreddas i svarta linjen i Bräcke.


Elgata (7) och Olympiatunneln (8).

Om du är sugen på lite träjibb och tävla vem som kommer högst så får du plocka av dig skidorna och gå en bit. På vägen mitt emellan infarten till Rödkullen och Ullådalen, så finns det gott om sådant på vänstersida om du kommer ner ifrån en elgata (7). Några stolpar ner så är det perfekt att bygga dig en träjibb och ösa på, högst vinner!


Olympiatunneln
Foto: Johan Ståhlberg

Om du är i Åre tidigt på säsongen
kan du köra railet vi Olympiatunneln (8). Sidan som vetter mot Åre har en schysst betongledge att köra på. Dock så är den enbart körbar på försäsongen innan den snöar över. Beroende på vart du bygger kicken, så har du ett rail på runt 10 meter. Dock så är det nästan lika långt ner till marken om du ramlar av på fel sida så åk förståndigt!
 

Missa inte Spotguiden Del 2:
Text: Johan Ståhlberg
Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.